Uskoro nove kazne za vozače!?

ljubuski.info

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo je dopunu Zakona o osnovama sigurnosti prometa kojim bi se dodatno sankcioniralo "nasilničko ponašanje u prometu".

Dopune koje su kandidirane odnose se na prekoračenje brzine i vožnju u alkoholiziranom stanju, što su, prema podacima BIHAMK-a, najčešći uzročnici prometnih nezgoda i nesreća u našoj zemlji.

Tako je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predvidjelo kaznu od 1.000 KM do 2.000 KM za vozača koji vozi više od 50 kilometara na sat od dopuštene brzine, zatim za vozača koji ima više od 1,5 promila alkohola u krvi, kao i za onoga tko svoje vozilo da osobi koja nema vozačku dozvolu, koja je pijana, pod utjecajem droge, preumorna ili na bilo drugi način nesposobna voziti.

Za ove prekršaje predviđena je i zabrana upravljanja vozilom na razdoblje od šest do devet mjeseci i dodjeljivanje dva kaznena boda.

Kazna od 1.000 KM do 2.000 KM predviđena je i za onoga tko vozi, a nema položen vozački ispit.

Svi ovi prekršitelju platit će i više kazne, i to od 2.000 KM do 5.000 KM, ako izazovu prometnu nezgodu.
Ovim prijedlogom naglasak se stavlja na prekoračenje brzine u naselju, alkohol, upravljanje vozilom prije stjecanja prava za upravljanje, a posebno kada vlasnik svoje vozilo ustupi na korištenje osobi koja ne ispunjava zakonske uvjete - dodaju u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Kada će ove dopune Zakona biti upućene na usvajanje, još nije poznato.

Inicijativu da se Zakon o osnovama sigurnosti prometa u BiH dopuni u pravcu kažnjavanja nasilničkog ponašanja u prometu, odnosno ponašanja u kojem vozač ne pokazuje obzir prema drugim, uputila je zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH Edita Đapo.

U njenoj inicijativi spominje se i kažnjavanje vožnje motocikla, lakog motocikla i mopeda na jednom kotaču, prolazak kroz raskrižje kada je crveno svjetlo na semaforu, te pretjecanje kolone brzinom koja je 30 kilometara na sat veća od dopuštene, što već postoji u Zakonu o sigurnosti na putovima RS-a. U tom zakonu se nasilničko ponašanje u prometa odrežuje kao ponašanje vozača vozila koje je u gruboj suprotnosti s prometnim pravilima, odnosno prilikom kojeg vozač ne pokazuje obzir prema sigurnosti sudionika u prometu.

Nakon rasprave s nadležnim tijelima, implementirali bismo kaznene odredbe i za druge oblike nasilničkog ponašanja, a kako je opisano u inicijativi - napomenuli su iz Ministarstva.

faktor.ba

Glas naroda

Samo izmisljajte zakone i po sirotinji,za vas ovaj ne vazi jer kazne i tako ne placate

Eto para...Namirit će se za plate uguza....Samo deri...

OVE KAZNE ce naplacivati visi ko.m.i.t i

kolika je kazna ako partija krade i iseljava svoj narod ,godinama i žive od rada svog naroda a ne radi ništa,uhljebi po državnim ustanovam

Ako nekomu oću posuditi auto a da me ne kazni milicija? Mogu pogledat imali dozvolu možda mogu ocjenit jeli ko majka.Ali kako ću znati jeli umoran koliko je spava itd.

najcesci uzrocnici nesreca su upravo ovi iskakaci s lizalima koji ne rade svoj posao a to je zatvaranje svih neispravnih cesta i onih koji bi ih trebali odrzavati.Mafiju cestarsku u zatvor pa onda povecavajte kazne vozacima.Policija pljacka vozace po pravcima van naselja pa ljudi nadoknade vrijeme i riskiraju na.mjestima gdje nema policije a to su naseljena mjesta

Što manje vozača to više kazne.Ova seljačka logika otjera ljude u svjet.Ovjdje kad su plaće najniže i kada je kriza rastu cijene.Da bi netko platio toliku kaznu mora imati i novac.Slažem se da divljanje u prometu treba kazniti ali najprije treba raditi na odgoju mladih.A ova odredba o davanju vozila osobi koja je umorna ili konzumirala drogu je u najmanju ruku smješna.Kako će prosječna osoba ocijeniti da li je netko umoran ili pod uticajem opijata?Možda će predlagači ovog zakona podjeliti besplatne aparate za testiranje umora.

Ova [ * neprimjereno * ] barata tauzenkam kao da imamo Danski standard .A jesu se raskalasili majko mila ,ako ovako nastave bit ce na nasim ulicama scenario kao u pobješnjelom Maxu!

Eto para, puna opcina objesnih terorista s vozilima, samo sto ne postoji policija na potezu Grab-Teskera.

Doša kraj nema više para za državne jasle.Kazne kockarnice i dijaspora to je jedina zarada.

Uskoro vam necu više ni stavat.

Dakako,samo gas,počeli su se i bacat pod auta pa tuže ljude za napad na službenu osobu.Ovakog maltretiranja i prepadanja vozača nije bilo ni u Afganistanu kad se najžešće pucalo

Uskoro nove kazne za vozače!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari