Kome je pomagao Centar za socijalni rad Široki Brijeg?

ljubuski.info

Centri za socijalnu skrb pružaju i ostvaruju na različite načine pomoć i skrb za osobe koje spletom raznoraznih okolnosti nisu sposobne osigurati sebi uvjete za normalni život. Jedan od vidova pomoći stalna je mjesečna novčana pomoć.

Centar za socijalni rad Široki Brijeg na kraju prošle godine imao je u svojoj evidenciji 108 osoba koje su imale pravo na stalnu novčanu pomoć.

Tijekom godine za sedam osoba prestalo je pravo na pomoć, a šest osoba uključeno je u pravo. Pomoć je iznosila 100 KM mjesečno i za svakog člana obitelji 10 posto od tog iznosa. Ukupno je na ime stalne novčane pomoći u prošloj godini isplaćeno 136.270 KM, a sredstva je osiguralo Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi ZHŽ-a. Ugroženim ljudima pruža se povremeno i po potrebi jednokratna novčana pomoć.

Mjesečne naknade

Lani je to pravo ostvarilo 189 obitelji ili osoba, za što je isplaćeno ukupno 16.000 KM od sredstava koje je doznačio Grad Široki Brijeg, i 13.800 maraka na ime povremene pomoći koju financira županijsko Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi. Na evidenciji Centra su 23 osobe koje su stekle određeno obrazovanje po prilagođenom programu i prijavljene su na Zavodu za zapošljavanje.

Njima pripada pravo na mjesečnu naknadu od 120 KM sve dok ne nađu zaposlenje i u minuloj godini za to je izdvojeno 33.120 maraka. Trenutačno se 12 osoba obrazuje po prilagođenom programu kako bi se osposobile za samostalan život i rad. Za rodiljske naknade isplaćeno je 151.500 KM iz proračuna Grada Širokog Brijega i 159.600 KM iz proračuna ZHŽ-a. Naknada za civilne žrtve rata isplaćena je u ukupnom iznosu od 109.118 maraka. Od toga je 76.383 KM (70 posto) isplatilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a 32.735 KM (30 posto) županijsko Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi.

Osobna invalidnina, dodatak za njegu i ortopedski dodatak isplaćuje se na teret Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Na ime osobne invalidnine I. skupine u 2020. godini na području Grada Širokog Brijega isplaćene su 538.702 KM, na ime osobne invalidnine II. skupine 212.385 KM.

Njegu i pomoć druge osobe trebaju i dobivaju 543 osobe. Za dodatak za njegu i pomoć I. skupine isplaćeno je 790.272 KM, za dodatak za njegu i pomoć II. skupine 498.859 KM, a ortopedski dodatak 49.100 KM.

Smještaj u ustanove

Osobe ometene u fizičkom ili psihičkom razvoju, koje se ne mogu same brinuti o sebi i nemaju skrbnika ili osobe koje su po zakonu dužne voditi brigu i skrb o njima, smještaju se ustanove socijalne skrbi.

U 2020. godini iz Širokog Brijega bile su smještene 23 takve osobe, u osam ustanova u Federaciji BiH i jednoj ustanovi u Hrvatskoj. Troškove njihova smještaja snosi Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi ZHŽ-a, a izdvojeno je ukupno 195.359 KM.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Pa sramota je Čovjeku dati socinalnu pomoć 100 KM mjesečno i po 10 KM člonovima obitelji??!
Zar to se ne može povećati da ljudi imaju bar za minimum hrane. A kako platiti režije, lijekove, odjrću i knjige za djecu! Žalosno.

Kakva nam je država dobro da daju i tih 100km.Bitno je da oni sebi imaju dobre place koje su zaradili sjedici i mlateci praznu slamu. S tih 100km.ljudima samo zamažu oči, kao eto pomažu. Ne znam kako ih nije stid...nadam se da ce im se to nekad vratiti pa da i oni zive od te socijalne pomoci., jer ko bi gore vrlo lako može pasti dolje.

Mnogi se i ne mole za takvu tkz. socijalnu pomoć jer je je sramota ne samo dati 100 KM ili 10 KM za djete, nego je sramota i primiti tu milistinju i pisati po izvještajima i Internetu da prima socijalnu pomoć,koja to nije.

Kome je pomagao Centar za socijalni rad Široki Brijeg?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari