Pravi branitelji zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore

ljubuski.info

I ove godine obilježava se obljetnica oslobađajuće akcije 'Lipanjske zore', u znak sjećanja na žrtve i značaj lipnja ratne 1992. godine. Međutim, u svemu tome, tajanstveno se "izgubilo" sjećanje na jednu od najznačajnijih vojnih operacija - 'Čagalj' - kojom se omogućilo oslobađanje Čapljine i okolnih mjesta od tzv. JNA i paravojnih srpskih jedinica te je to bio strateški uvod u oslobađanje Mostara i okolnih mjesta.

'Lipanjske zore hrvatske Hercegovine' akcija je kojom je potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara. Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana, izvješćeno je.

Ovo je proizvelo reakciju najviših i visokih časnika HVO-a i HV-a, kao i branitelja koji su sudjelovali u akcijama 'Čagalj' i 'Lipanjske zore'.

Kako se već na prvi pogled vidi, od tog lipnja 1992. godine, ova vojno-oslobađajuća akcija doživjela je i svoj "preobražaj", odnosno, dobila je novo ime - 'Lipanjske zore hrvatske Hercegovine', iako se nikada nije tako zvala i iako se nije odnosila na oslobađanje općine Čapljina i Metkovića. "Čaglja" nigdje.

Ali, čini se, '92. je daleka godina, te (Ne)namjerno zaboravljaju neke povijesne činjenice, a u blatu politikanstva doprinosi tadašnjih istinskih branitelja se ili zaboravljaju ili zatajuju i njihove zasluge priskrbljuju drugi. I to je vrlo česta praksa, a mnoge tadašnje zapovjednike i branitelje iritira, ne razočarava, aktivno prešućivanje povijesnih činjenica.
Istina nekima ne odgovara i onda se čudimo kako to da imamo 2.000 "pukovnika" uvedenih u prava i već sada desetak samoproglašenih generala. Na žalost, često na brojnim obilježavanjima značajnih datuma iz protekloga rata, ne govore nekadašnji izravni sudionici i ratni zapovjednici, a u ovom slučaju prve, velike uspješne oslobodilačke akcije koja je tzv. JNA trajno otjerala iz doline Neretve - najčešće govore "samoproglašeni zapovjednici" ili oni koji uopće nisu bili ni dionici akcije te zato nije ni čudno da ne znaju ni službeni naziv akcije, komentar je jedog od aktivnog sudionika akcije 'Čagalj', visokog časnika koji uskoro o svemu piše i knjigu da se, kako kaže, sačuva uspomena na časne branitelje.

No, da ne bi ulazili u sferu rekla-kazala, donosimo popis postrojbi koje su sudjelovale u ovoj akciji, tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta, generala Janka Bobetka iz njegove knjige 'Sve moje bitke'. Upravo Bobetko je planirao akciju 'Čagalj' te izdao zapovijed za njeno provođenje i o tome je iscrpno pisao u svojoj knjizi 'Sve moje bitke', koja je mnogima priskrbila probleme.

Međutim, danas nitko ne spominje operaciju 'Čagalj' pod Bobetkovim zapovjedništvom u kojoj je oslobođena Čapljina, te je tako omogućen uvod u oslobađanje Mostara i okolice u operaciji 'Lipanjske zore', a kojom je zapovijedao general Slobodan Praljak.

"Posebno operacijom 'Čagalj' hrvatski narod sačuvao dio svog teritorija"

Nakon što je iscrpno analizirao stanje i poližaje snaga, ljudstva i naoružanja, tadašnje JNA i paravojnih srpskih snaga na području između Hutovog blata i rijeke Neretve, Klepcima, Tasovčićima, Prebilovcima, Aladinićima, od Stoca prema Žegulji, Bivoljem brdu, Pijescima itd., general Bobetko u svojoj Zapovijedi za napadnu operaciju 'Čagalj', od 6. lipnja 1992. godine piše o stanju u JNA.
Ukupna snaga pješaštva ne prelazi 600 četnika. Nedostatak pješaštva kompenziran je velikom količinom tehnike. Oklopna sredstva koje može angažirati ekvivalentna su dvjema oklopno-mehaniziranim satnijama, dok je topništvo koje može pokrivati područje u zoni djelovanja jačine dvije brigadne topničke grupe. Podrška zrakoplovstva je moguća po dubini našeg postroja. Područje je naseljeno pretežito hrvatskim i muslimanskim življem, tako da od preostalog pučanstva protivnik ne može očekivati znatniju potporu. Izvlačenjem oficira i vojnika jugoarmije, stvorena je pometnja u organizaciji neprijatelja. Novomobilizirani četnici nemaju niti znanja, ni iskustva, a posade tenkova i topništva u fazi su obuke. Moral imje izuzetno slab, te osim grupica okorjelih četnika, ostali će teško prihvatiti žešći okršaj…, napisao je zapovjednik Južnog bojišta.

Ipak, Bobetko u svojoj knjizi operaciju 'Čagalj' naziva vrlo riskantnom, ali i vrlo uspješnom, a koja je istjerala agresore lijeve obale Neretve, zauzimanja Stoca, zaključno s Mostarom.

Pojašnjavajući zašto se odlučio na ovu akciju, Bobetko piše:
Veliko je pitanje kako bi se tijek zbivanja dalje odvijao da nismo tako efikasno i radikalno izvršili zadatak čišćenja lijeve obale Neretve. Posebno tom operacijom, hrvatski je narod u Hercegovini sačuvao do dana današnjega dio svoga teritorija…Zanimljive su bile vijesti iz Trebinja, koje su emitirali četnici, iznoseći da je tu operaciju izvela i podržala 6. američka flota, vjerojatno zbog efikasnosti i grupiranja i točnih pogodaka našeg topništva koje je uspješno izvršilo svoj zadatak.

A "američka 6. flota" je…

U zapovijedi o operaciji 'Čagalj', u iscrpnom pojašnjenju i razmještanju snaga, Bobetko piše da je za operaciju u području Hutovo Blato - s. Neretva, Zapovjedništvo južnog bojišta angažira:" BG-1 (zapad-Čapljina) 1. i 2. sat./1.br. HVO Čapljina, ojačani vod Čitluk, vod policajaca (Čitluk), div. vod (Čitluk), jed. naoruž-mješt. Počitelj, diverzantska grupa Našice, diverzantska grupa Zadar, postrojba HOS; BG-2 (jug. Metković) 1 ojač.sat./156.br.HV, 1 ojač. vod/156 br. HV, 1-2/1.br HVO Čapljina, grupa HOS, diverzantska grupa Vukovi, 1. POG/156.br.HV, od. pion.inž. v/156.br HV, od.pion. 1. pion. satnije/40.inž.bataljuna, diverzantska grupa Pilot".

Gotovost za napad, kao je Bobetko zapovijedao je 07. lipnja 1992. godine u 04.00 sati, a početak bojnog djelovanja po prijemu signala 'Omega', Zapovjedništva južnog bojišta. Danas je ovo činjenična povijest.

Međutim, Bobetko u svojoj knjizi piše i o jednom zanimljivom detalju.

Zanimljiv je još jedan detalj koji ne želim prešutjeti. Kada sam u čapljinskoj bojni tražio dobrovoljce koji će krenuti sa mnom prema Domanovićima, nitko se nije javio, osim zapovjednika satnije HOS-a, čije je zapovjedno mjesto bilo u Ljubuškom. Pitao sam ga za koje vrijeme može pokrenuti barem vod, ako ne i cijelu satniju. Odgovorio mi je da to može biti za jedan sat. Dao sam suglasnost, i on je doista pokrenuo ojačan vod i pratio oklop do spajanja sa satnijom 4. brigade na Gubavici. Posije je on ušao u sastav Hrvatske vojske i pokazao se vrlo hrabar i čestit u svim operacijama u Hercegovini. Taj detalj ili isječak iz događaja koji su se zbivali na tom prostoru Hercegovine, najdublje mi se urezao u pamćenje, jer smo s jedne strane mogli doživjeti nacionalnu katastrofu, ali s druge strane smo potpuno iznenadili obranu Mostara time što smo ovladali aerodromom i svim dominantnim položajima za taj prostor, piše Bobetko. Radilo se o Ivici Primorcu, bivšem pukovniku HOS-a i zajmljeniku generala Blaža Kraljevića, danas generalu HVO-a .

Pokojni general Bobetko potom spominje i, tada pukovnika Damira Krstičevića, danas generala i bivšeg hrvatskog ministra obrane, koji je dobio zadatak da jednu satniju prebaci preko Neretve i s njom ovlada širim područjem Gubavice, sjeverno od Bivoljeg brda.
Pravac od Gubavice vodi ravno prema Mostaru, napisao je Bobetko u svojim memoarima.

Mnogi su zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore

Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Međutim, nitko ne spominje ni operaciju 'Čagalj' u kojoj je oslobođena Čapljina, a kojom je tada zapovijedao general Janko Bobetko, a koja je omogućila i bila uvod u oslobađanje Mostara i okolice u operaciji 'Lipanjske zore' kojom je zapovijedao general Slobodan Praljak.

O razlogu, početku, tijeku i završetku ovih oslobađajućih akcija u svojoj knjizi 'Sve moje bitke' je iscrpno pisao general Janko Bobetko koji je u vrijeme akcije Čagalj bio zapovjednik Južnog bojišta, planirao akciju Čagalj te izdao zapovijed o provođenju iste.

Nitko ne spominje ni tadašnjeg zapovjednika Sektora Mostar-Široki Brijeg-Čitluk-Čapljina, brigadira Zdravka Andabaka. Sjedište Zapovjedništva (do 18.06.1992.) bilo je u Međugorju i tek nakon 18.06.1992. godine i uspješno provedenih akcija Čagalj i Lipanjske zore zapovjedništvo je premješteno u Mostar.

I to je povijesna istina za koju postoje i vjerodostojni, činjenični dokazi. Naravno, danas nitko niti ne spominje tada mladog i novog zapovjednika HVO-a Čapljina u vrijeme akcije Čagalj, Antuna Luburića. Rijetko i nikako se spominje i sudjelovanje brojnih branitelja iz Gruda, Ljubuškog, Čitluka, ne spominje se, a niti u obilježavanju sudjeluje Ivica Primorac, tadašnji pukovnik HOS-a itd.

U zaborav je otišlo i zarobljavanje prvog tenka JNA u akciji 'Čagalj', kojeg je 07.06.1992. godine, zajedno sa suborcima, zarobio danas pokojni Mnogi su zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore. Nitko ne spominje mladića Čikaga koji je tri puta ranjen na bojištima u Hrvatskoj, a četvrti put u toj akciji.

Zaboravile su se i još neke "sitnice" - Iz Stožera HVO Mostar u zapovjedništvu akcije Lipanjske zore uz generala Praljka sudjelovao je samo časnik Radmilo Jasak i Mladen Naletilić Tuta, dok Jasmin Jaganjac nije bio uključen ni u pripremu kao ni u aktivnosti u pripremanju akcije. Zbog zaštite komunikacijskih sredstava u provođenju akcije Lipanjske zore, posebnu radio vezu osigurao je časnik Josip Kožul, danas poznatiji kao vlasnik poduzeća A3. Danas se o toj uspješnoj akciji malo ili nikako ne govori, i uvriježio se naziv 'Lipanjske zore', iako je akcija 'Lipanjske zore' - akcija oslobađanja Mostara i okolice, a ne Čapljine.

, lipanj

Glas naroda

Tako je,i ova vam akcija kao i oslobađanje Kupresa, Livna, Glamoča, Grahova, Drvara,Jajca, Mrkonjića,Šipova i deblokada Kraine govori da je bio udruženi pothvat jer Alija nije ima kontrolu.Isto tako je udruženi bio vaš napad ,sa snagama iz istočne Bosne,na Hrvate u srednjoj Bosni.Po vami je pok.Praljak zločinac a Alilović i Kraljević patriote.Nije on imao kontrole jer je i sam rekao da to nije njihov rat ,da se oni tribaju držat postrani i onda kad završi,a jednom mora,onda će oni reć da je to sve njihovo.

Na slici su:Puk.Marijo Herceg,oba Puk.Šiljega.Zvonko Herceg,Marin Primorac i brat mu Mladan Primorac,itd itd.

Dragi Branitelji vama hvala ali linija je probijena danas četnici vladaju i Zagrebom i Hrvatskom Vladom sve je odradjeno i osmišljeno duboko u pozadini. Vi govorite o liniji na Neretvi a ona je danas na Markovu Trgu duboko u unutrašnjosti jeste svijesni te činjenice.

Čudi me da su kraj takog junaka prošli?Ili si ti ko i Pavelić koji je ratova po istočnoj Bosni dok mu je pop Đuić kla po Banovini?

Ta lako im je proć kada takvi ko ti im krče puteve prave dobrodošlicu nemože tu junaštvo ništa pomoć.

Mismo je stvorili.Vi je pokradoste i upropastiste.

Ko su Marin i Mladen Primorac i odakle su.Mlađi čitatelj.

Jesi siguran za sve?

Je li ovo I Mitul na slici. Bio je medju prvim.

Mitul je ratova a ovi su se naslikavali.

Po papirima je ratovao Mitul Skoko

Mudro zboriš Matane, mudro zboriš.
Mogli bi po ovom komentaru navijati sat.

Je ali za konzerve koje je opet utapljao za novac

Mitulu svaka čast, di je najteže bilo bio je

Ostavimo prošlost povijesti, okrenimo se budućnosti

Neka lažnjaci ostave mirovinu i daju ljudima koji su se borili.

Tko je na bilo koji način sudjelovao u ratu hvala mu i naklon...

Izborili smo se da nam Albanci prodaju sirnicu za 3 marke a u Stolcu Jablanici … je marka i po

jes vala i burek za 3KM

Ovi gore na tenku je Mladen Bebek iz turističke zajednice
Kako smo mi pobjedili kad je draganče poručnik JNA
u zagrebu imamo hrvackosrpsku vladu a jedino je novo umjesto jugo trobojke sad se vije eu [ * neprimjereno * ] zastava a mi smo kolonija koja živi od kolonijalnih fondova

Bilo bi lijepo da se napravi neka stranica sa slika Ljubuskih branitelja iz ratnih događaja kao npr PPN L.Pavlović i ostale postrojbe koje imaju i da svatko ko posjeduje slike može da objavi.

Imam nekoliko slika .kome se treba obratiti

Baš pametan prijedlog,

Rono.Bega. Pok Bata. Joja Sivric. Stanko Turudic. Ante Radisic. Sranko Ramljak. Marusic. Prskalo. Kolobaroc. Zaja. Cutura. Bajto. Barbaric. Bilobrk. Sesar. Dzida. itd. itd. svi su oni bili tamo gdje treba a nepricaju o tom..

Pripadnici Hv iz Zg..66 Bojna Cobre..sve nasi ljudi iz Hercegovine. Anicic. Cutura. Sesar. Ramljak. Barbaric. Bajto. Bilobrk. Pehar. Penava. Rozic. Zaja. Rezo. Mamic. Kozul. i jos ih dosta..

Bajto. Bazina. Bevanda. Vasilj. Madi. Dropuljic. Primorac. Pavlovic. nemogu se svih sjetiti..

Ma ima ih ko Rokića, nemogu se ni sami sjetit da su bili...

Ne radi se o Ćani Primorcu,nego o Ivici Primorcu,što je GENERAL JANKO BOBETKO napisao u knjizi SVE MOJE BITKE. IMATE TOČAN TEKST I ZAPOVIJED. A to što bi VI htijeli da se radi o ĆANI to je drugi par rukava!

Šta ti imaš protiv Stanka

Ćane javi Se.

Neću, nema vremena se prepucavat sa kr..ka..ni..ma.

Vako Cane svaka mu čast za sudjelovanje u ratu, to mu niko ne moze uzeti i okanite se čovjeka vise... Neki sta kom ne mogu mu dodat papra... Najjači su ovi podrumasi koji se danas pitaju i sve iskrivljavaju nasu POVJEST... A 1 91 zarobljeni tenk je uradila 4 gardiska mislin tada nisu bili 4 gardiska, nego su bili pod pokojnim matijas om i zato su nastali tenkisti, za 1 dan kad su 91 dosli u mostar rasttali su cetnike i zarobili in tenk... jer je bijo i ljubusak u toj akciji, pa su se vratili za jug hr... poslje 92 oslobodili, hutovo, lisac, velju medu... to je sta se tice toga djela hercegovine...

Prđo li ga ti kume prđo prije ti je napisano ko je zauzeo tenk i ko je bio prvi zapovjednik Hrvatske posade Martin Čeprkalo je HOS ovac i nemoj izvćat stvari HV sa Krstičeviçem i Matijašom bila u akciji na drugoj lokaciji i iz sasvim drugog pravca

Vi kao da ste ratovali u 3 države i prije 300 godina, što je istinaaa

Djelatnici Ljubuškog info oklen vam za pravo da ispravljate autoriziran tekst sram vas bilo.Ako netko ima kontra mišljenje neka iznese činjenice .Treba li vam izvorna knjiga ili izvorne zapovjedi javi te se samovolja može rezultirati i tužom.Razmislite jeste li tračerski medij ili medij naroda i istine.Dragovoljno ste prenjeli autoriziran članak i sad radite kriminal.

Bravo momci zahvaljujem na budnosti.Maršal TITO je svojevremeno imao parolu "Ništa nas nesmije iznenaditi" Pozdrav....

Pojedinci napisali lažne ratne putove pa sada Bobetko problem jer je objavio istinu u knjizi.

Puna podrška za ljubuški.info i za urednike.
Istina najviše boli lažne pukovnike i njihovu djecu koja misle da su "ratni heroji" i hoće da uvode cenzuru.

Naša djeca znaju da se ovdje vodio strašni rat koji je osim više desetaka poginulih stvorio na stotine invalida

Bobetkova knjiga je vrijedan i autentičan povjesni dokument. Kome istina ne odgovavara njegov je problem.

Jeli ono pok.Medic na slici na tenku sa naocalama u HOS uniformi.

Pravi branitelji zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari