Zloćudne bolesti iz mostarskog odlagališta?

ljubuski.info

Analiza uzorka otpadnih voda uzetih iz lagune i cijevi odlagališta je pokazala 100 puta veće vrijednosti arsena nego što je dozvoljeno. Stručnjaci kažu da je arsen kralj otrova, taloži se u kostima i oštećuje mozak i jetru. Analiza je utvrdila zagađenost i drugim supstancama, što pokazuju visoke vrijednosti kemijske i biološke potrošnje kisika. Ova dva parametra pokazuju ukupno onečišćenje otpadnih voda. Prema Uredbi, vrijednost kemijske potrošnje ne bi trebala prelaziti 700, a u uzorku vode iz lagune rezultat je pokazao 15.400.

Kamioni komunalnih poduzeća iz Mostara svakodnevno dovezu više od 100 tona otpada na gradsko odlagalište koja godinama radi bez okolišne i vodne dozvole. Iz odlagališta povremeno istječu otpadne vode i ulijevaju se u obližnji potok Sušicu koji prolazi kroz naselje Vrapčići.

 

Za uređenje odlagališta je od 2008. godine potrošeno više od 16 milijuna KM, ali pročistač za otpadne vode nije uspostavljen jer "nije došao na red". Javno preduzeće "Deponija" za sve ove godine nije analiziralo vodu u Sušici, tvrdeći da nema obavezu to raditi.

Umjesto njih za potrebe istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) to je uradio Institut za vode iz Bijeljine. Institut je analizirao vodu iz korita Sušice i lagune, odnosno bazena u koji se slijevaju otpadne vode iz odlagališta.

Rezultati su pokazali kako je koncentracija štetnih tvari daleko veća od vrijednosti dozvoljenih Federalnom uredbom o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije.

Mještani su zbog brige za zdravlje nekoliko puta blokirali pristup odlagalištu, a potom su pred Županijskim tužiteljstvom u Mostaru podnijeli kaznenu prijavu protiv menadžmenta JP "Deponija" i Grada Mostara.
Doživjeli smo svakakve pritiske od policije, političara − apsolutno svaki vid pritisaka, od prijetnji otkaza na poslovima, kaže član Udruge "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Dozvole otišle niz vodu

Smrad odlagališta i stotine plastičnih vrećica uhvaćenih u grane sasušenih stabala tužni su i najsigurniji putokazi ka mostarskoj regionalnoj "Deponiji".

U blizini ulaza u odlagalište vidi se crna voda koja godinama nekontrolirano teče sa starog odlagališta.
Deset godina evo ima kako ovo curi i teče iz stare odlagališta koja je davno zatvorena. Niko ne vodi računa o ovome i ovo je katastrofa, kaže mještanin Nijaz Hodžić.

Analiza uzorka otpadnih voda uzetih iz lagune i cijevi odlagališta je pokazala 100 puta veće vrijednosti arsena nego što je dopušteno. Stručnjaci kažu da je arsen kralj otrova, taloži se u kostima i oštećuje mozak i jetru.

Analiza je utvrdila zagađenost i drugim supstancama, što pokazuju visoke vrijednosti kemijske i biološke potrošnje kisika. Ova dva parametra pokazuju ukupno onečišćenje otpadnih voda. Prema Uredbi, vrijednost kemijske potrošnje ne bi trebala prelaziti 700, a u uzorku vode iz lagune rezultat je pokazao 15.400.

Kemijski inženjer Amel Salihagić objašnjava da nalazi pokazuju onečišćenja koja bi mogla imati teške posljedice po ljudsko zdravlje, kao što su promjene na plodu trudnica, karcinomi i druga teška oboljenja.

Mostarskim odlagalištem je ranije upravljalo poduzeće "Uborak" koje je otišlo u stečaj. Formiranjem novog Javnog poduzeća "Deponija" planiralo se početi s modernim upravljanjem otpadom pa je obustavljen dovoz otpada na stari dio odlagališta. Iako se na njega duže od 60 godina odlagao i opasni otpad, stari dio odlagališta nije potpuno saniran jer Grad Mostar nema tri milijuna maraka da zatvori i kontrolira procjedne vode.

Zbog toga je i novi dio odlagališta u neposrednoj blizini bio suočen s problemima i prije otvaranja jer zatrovane procjedne vode sa starog dijela i dalje nekontrolirano natapaju tlo i otječu u Sušicu.

"Deponija" nema obvezu kontrolirati otpadne vode u ovom potoku jer nema Vodnu suglasnost. To je dokument koji izdaje Agencija za vodno područje Jadranskog mora i njime se, uz ostalo, propisuju načini i učestalost kontrola.

Novinari CIN-a su upoznali glavnog federalnog urbanističkog inspektora Ejuba Salkića s rezultatima analize procjednih voda s odlagališta. On kaže da je svjestan svih problema, ali da odlagalište sada, ipak, dobro funkcionira.
Imamo mi jedan problem. Da bi zatvorili ovu deponiju, nama treba okolinska dozvola za zatvaranje ili nam treba okolinska dozvola za dalje deponovanje. Mi nemamo alternativa, kaže inspektor Salkić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove do sada je izdala ukupno sedam prekršajnih prijava protiv JP "Deponija" i njenog direktora te čelnika Mostara. Ukupan iznos kazni bio je oko 11 tisuća KM.

Bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kažnjen sa 1.000 KM zbog nepostupanja u skladu s dozvolom o zatvaranju odlagališta. Inspektor Salkić objašnjava da je proces trebalo dovesti do kraja i tako spriječiti otjecanje vode sa starog odlagališta.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kažu da su za probleme na odlagalištu odgovorni iz Gradske uprave, ali i iz Uprave "odlagališta" jer do sada nisu pronašli odgovarajuće rješenje sanacije infrastrukture.
Tu bi moglo biti puno više selektiranja otpada. I to je jedan način kako da poboljšate svoj materijalni status−prodajom sirovina svake vrste, kaže pomoćnik federalne ministrice Stjepan Matić.

Budućnost odlagališta - nepoznanica

Između starog i novog dijela za odlaganje otpada smještena je laguna iz koje se nepročišćena voda crpi nazad na odlagalište.

Azra Repeša iz JP "Deponija", koja mijenja direktora na bolovanju, objašnjava da koriste drenažni sistem koji funkcionira tako što sva tekućina odlazi u lagunu iz koje potom cirkulira na tijelo odlagališta i tako ukrug. Odlagalište nema postrojenje koje bi onečišćenu vodu pročistilo prije ispuštanja u okoliš.

"Deponija" je propustila priliku da za pročistač voda dobije više od tri milijuna maraka iz projekta Svjetske banke. Iako je još 2012. godine izdata petogodišnja dozvola za izgradnju, postrojenje nije izgrađeno jer Uprava nije bila zadovoljna ponuđačima na natječaju. Proces se nakon toga odugovlačio, projekat istekao, a iz Svjetske banke su odustali od pomoći.
Akobogda, biće i to ako ostanemo (Uprava, op.a). Ako ne ostanemo, neko drugi će se tim baviti, kaže Repeša.

Tijekom prethodnih osam godina Federalna inspekcija je nadzirala rad "odlagališta" i nekoliko puta nalagala Upravi da mora pratiti kvalitet vode, tla, zraka i buke. Inspektori su zbog ignoriranja obveza iz okolišne dozvole kaznili "Deponiju" i direktora Abdurahmana Bećirovića s najmanje 10 tisuća maraka.

"Deponija" nikada nije predala zahtjev za izdavanje vodne dozvole jer je za to morala imati pročistač, a Ministarstvo joj nije produžilo okolišnu dozvolu jer nije imala Studiju o utjecaju na okoliš.

Ministarstvo je formiralo tim koji je krajem travnja 2021. godine donio odluku o zatvaranju postojećih i formiranju novih dijelova odlagališta u sljedeće tri godine.

"Deponija" i Grad Mostar su u međuvremenu ispunili zahtjev Ministarstva i dostavili Plan prilagođavanja i Studiju utjecaja na okoliš.

Studija je pokazala da procjedne vode sadrže visoke koncentracije materija koje odstupaju od propisa. U dokumentu je zaključeno da dosadašnji rad i infrastruktura ne mogu jamčiti odlaganje otpada sigurno po okoliš i zdravlje ljudi. Utvrđeno je da "Deponija" mora imati pročistač kako bi bila sigurna za okoliš, a pošto ga sad nema, "Deponija" nema ni potrebne dozvole.

U Planu prilagođavanja je određeno da nova lokacija za odlagalište bude još bliže kućama nego prethodne. Donošenjem ova dva dokumenta proces zatvaranja postojećih odlagališta i otvaranja novog može početi.

U razgovoru s novinarima CIN-a mještani kažu da će životima braniti svoju zemlju jer, prema trenutnim procjenama, aktivna ploha može biti u funkciji najviše do kraja 2021. godine.
Mislim da ne postoji, ustvari, nijedna osoba trenutno koja može reći sa sigurnošću šta će biti s deponijom sutra, prekosutra, za mjesec, za godinu, kaže Repeša.

CIN-ovi sugovornici kažu da je izgradnja novog odlagališta veliki posao koji će trajati najmanje pet godina i da je Uprava "odlagališta" morala imati unaprijed smišljen plan sanacije jer je već godinama očigledno da će problem eskalirati.

Živi zid za zdravlje

Iako nema dozvole, odlagalište radi, a mještani se iseljavaju iz ovog dijela grada zbog straha od bolesti. Oni koji su ostali kažu da u svakoj drugoj kući ovog kraja ima oboljelih od teških bolesti, naročito u posljednjih nekoliko godina.

Pedesetak metara od ulaza u odlagalište novinari CIN-a su razgovarali s Fadilom Ćeranić na njenom kućnom pragu. Ona kaže da za skoro dva desetljeća života pored odlagališta smrad i nered nikada nisu bili gori. Strahuje za svoje zdravlje jer u bolnici sreće sve više susjeda kada vodi sestru i brata na onkološke preglede.

I sin Nedžada Gušića se prije nekoliko godina teško razbolio, ali on ne može sa sigurnošću znati jesu li leukemiju prouzročili otrovi s odlagališta i život u njenoj blizini.
Kad sam ja kupovao ovu zemlju, bila je priča, ko što je i jest bila, deponija pred zatvaranjem, priča Gušić, pokazujući vrh nagomilanog otpada koji viri iznad njegovog krova.

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije ne prati utjecaj odlagališta na zdravlje lokalnog stanovništva jer ta istraživanja koštaju i do nekoliko milijuna maraka.

Godišnja izvješća Zavoda, koji se temelje na podacima dvije gradske bolnice, bilježe povećanje broja oboljelih od malignih i respiratornih bolesti na području Mostara, a karcinome pluća, probavnih organa i dojke navode za najčešće uzroke smrti na području grada.
Ta Onkologija imala je dvije prostorije i bile tri stolice. Nikad nismo našli troje ljudi da sjedi, a sad evo - prije par godina i brat i sa sestrom odem godišnje na kontrolu - poseban odjel izgrađen Onkologije. To je užas, kaže Ćeranić.

Njen susjed Smajo Hodžić tri i pol desetljeća živi u Vrapčićima pored odlagališta. Novinarima CIN-a priča da su mještani nakon rata šutjeli i trpjeli, ali da na obećanja političara više ne čekaju.

Oni su se 2019. godine počeli okupljati ispred ulaza u odlagalište, uzaludno tražeći od gradskih vlasti da je izmjeste radi zdravlja mještana. Desetine puta su blokirali dovoz otpada, a policija je svaki put prekidala prosvjede građana.
Kad smo vidjeli da to nema granica, onda smo stali tu, usprotivili se, stali svojim tijelima, zaustavili te kamione, stali ispred policije, pred specijalce, naoružanje i zaustavili ih. Nismo imali drugu opciju jer smo iscrpili prije toga sve molbe, sve žalbe, sve peticije, kaže Omer Hujdur iz Udruženja "Jer nas se tiče".

Sinovi Smaje Hodžića su se nakon prosvjeda, na kojima su bili prijavljeni za narušavanje reda i mira, odselili iz obiteljske kuće i otišli u podstanare - "što dalje od Vrapčića". Hodžić kaže da nisu željeli da im obitelji žive pored odlagališta koja ih truje.
Vlast se ne brine, narod niko ne pita ništa i šta ćeš!? Mi smo godinu dana ovdje proveli, mučili se, patili i šta smo dobili!? Ništa, prijavu sebi! Aj' na sud sad da imaš zdrav život, kaže Smajo Hodžić.

Azra Repeša iz "odlagališta" kaže da su mještani doveli u opasnost čitav grad jer se tijekom prosvjeda otpad danima gomilao po mostarskim ulicama.
Kad vi vidite da u šestom mjesecu na 40 stepeni grad je pun smeća i svi smo u riziku bili, uključujući i njih i grad, mislim da nije u redu, kaže Repeša, dodavši da nezadovoljstvo građana razumije, ali da nije realno očekivati da će se deponija zatvoriti.

Ljudi se sele iz svih dijelova BiH, a odavde posebno jer se boje. Boje se za zdravlje svojih obitelji. Harem je odavde udaljen nekih 200 metara i tu sve ijedan čovjek koji je ukopan je umro od karcinoma - sve ijedan, kaže Omer Hujdur.

cin.ba

Glas naroda

Tendecionalan tekst jer da ima toliko arsena crkavali bi ko muve i najčešći bi bio rak kostiju a ne pluća i debelog criva.Prvi od pušenja a drugi od prižderavanja.Inače ni jedna kuća na tom području nema građevinske pa nemaju šta prigovarat za odlagalište.Riješenje je izgradnja regionalne spalionice sa reciklažom.

Btv.,nijedna kuća u Žitu,Ortiješu,Bobanom i Suškovom nema nikakve dozvole,ali to nije tema. Tema je nekontrolirano odlaganje također bez dozvole...

Zloćudne bolesti iz mostarskog odlagališta?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari