Ovogodišnji urod ranog krumpira manji za 30 posto od očekivanog

ljubuski.info

Niske temperature u travnju stavile su na muke ljubuške poljoprivrednike, ali i dovele do manjeg prinosa povrtlarskih kultura, među kojima je i rani krumpir.

Kako kažu iz poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, urod je manji za oko 30 posto od očekivanog, a o istom postotku se radi kada je u pitanju krumpir koji još nije izvađen iz zemlje.

Dobra prodaja

Pamtimo i lošije godine, tako da ne možemo u potpunosti biti nezadovoljni, a i prodaja ide dobro. Imamo negdje oko pet tisuća tona mladog krumpira, navode iz PZ Plodovi zemlje.

Trenutačno se Ljubuški rani prodaje po cijeni od 60 feninga po kilogramu, a osim u BiH, zadrugari ponešto uspijevaju prodati i u Hrvatskoj. Iako prodaja zasad ne ide preko sabirno-distribucijskog centra, kako je to planirano, poljoprivrednici se nadaju da će od iduće godine ovaj objekt u potpunosti služiti za bolju i bržu prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez nakupaca.

Sabirno-distribucijski centar

Budući da kasnimo sa svime, tako je i s radom sabirno-distribucijskog centra. Još je u izgradnji, a planiramo uraditi i neke preinake, srediti registar i slično. Doduše, možda ćemo tijekom ove sezone iz centra uspjeti plasirati neke kulture koje kasnije prispijevaju, ističu iz PZ Plodovi zemlje.

Ova poljoprivredna zadruga osnovana je 2011. godine i broji preko 180 udruženih poljoprivrednih proizvođača. Osim krumpira, proizvode još i rajčicu, mladi luk, bijeli luk, kupus, lubenicu…

Jedinstven geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus svim njihovim proizvodima pa su za Ljubuški rani osigurali i certifikat o zaštiti oznake geografskog podrijetla.

Dnevni list

Glas naroda

Jeebee se Buci on je svoje utopio po 3 marke.A ova Sića bagatela triba minjat predsjednika di je Žarkić da sazove skupštinu

Zašto je se ikako pravio sabirni centar ako vam nije potriban i ko je to tako pametan odlučio da se gradi isti?

Odma dajte odštetu, urod im manji za 30%, ajmee meni pomagajte

Zato će kasni kumpiri bit sve ko bate.

Pada urod za 30%, a rastu primanja buce za 1000%.
Zivio hdz i zadruga, savjetnicka plata i vlastiti biznis...

Tako isto MLADReN Bebek

Zašto sabirni centar ne radi odgovori Buco kratko i jasno.

Puno je mutni radnji oko sabirnog centra

Evo ga opet majko mila,sad ce bit da im treba poticaj i zbog slabog uroda.Sve to triba kolcem pa po rebrim.

Kad za dvije-tri godine bude "organski" pa prinos bude manji za 90% ha ha

Je li pao urod Bubala općinara i sestre mu u plasteniku što su drpili sirotinji

Nije u Bubala samo plastenik pitajte Stipu Bubala za udrugu gdje je dobio 10.000km,a pitajte mu sestru Anu iz vrtića za drugu udrugu gdje je i ona dobila 10.000km našega novca,oboje su pokvareni do dna duše.

Ako imaš nešto reći reci im u lice a ne ovako preko komentara se skrivati ko miš kakav i pisat svašta.. Tebi krivo što i ti nisi dobio. Takve pameti nećes ni marke

Eto ti si izgleda dobro pametan kad ih branis ,čovik napisao golu istinu.

Ne branim ali ne volim kad neko piše bez argumenata. Ti si bio svjedok Ivane i vidio si šta rade, što ih nisi opomenio da to ne rade ili ako si vidio da uzimaju nešto što nisi rekao da to nije u redu.. Ili si nedaj boze baba vanga pa sve znaš

Da van nema buce davali bi ga po 17 feninga. Jedini buco se bori da sve rasproda te ito po 50-70 feninga. Buco je bija eroj u ratu buco je eroj i u miru.Bucu voli svak zato je čovik i uspija u životu. Sve namirio i sredio sve parekselans stan, žena, kola, plastenik, kuća, radno misto, stranka.... A šta vi imate i od života i od imovine vi što ste ljubomorni nanj.

Svaku proizvodnju treba podrzat, nije nikom lako.

Smo je Buco na odnosu prije par mjeseci dobio na tjelesnoj masi+30%

Sve to ode za Moskva Moskva. Svi tržni centri tamo se snabdjevaju kunpirom made in šipovača Vojnići. Toliko je ranjiv i pun vitamina da ga idu čak podkorom. Svaka čast za sabirni centar kao i za oni inkubator.Svaka čast i buci.

Gajbari jedino uzeli lovu ostali jos nosanje 2 mj para i karantena

Ovogodišnji urod ranog krumpira manji za 30 posto od očekivanog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari