Hoće li nas koštati ublažavanje mjera?

ljubuski.info

Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH izjavio je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizira, te konstatirao da je u ovom trenutku učestalost ispod 50 na prostoru cjelokupne Federacije.

Pitanje je što će biti nakon praznika Bajrama. Hoće li se građani pridržavati i izbjeći veća bajramska druženja?! Već je primjetan dolazak dijaspore u BiH, posebno u glavnom gradu, a poznato je da osobama s državljanstvom BiH nije potreban negativan PCR test.

I podaci koje su dobili od Granične policije BiH pokazuju da je primjetno povećanje broja ulaska u našu zemlju u odnosu na prethodni mjesec.

Tko može bez negativnog PCR testa?

U razdoblju od 7. do 11. travnja 2021, na ulazu u BiH zabilježeno je 112.649 osoba. Ukupno je prešlo državnu granicu 237.318 osoba. Dok je u razdoblju od 7. do 11. svibnja 2021, na ulazu u BiH zabilježeno 156.580 osoba. Ukupno je prešlo granicu 303.484 osoba, što je povećanje za 21,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Razlozi su, između ostalih, i nove ublažene mjere koje su na snazi. Skraćen je policijski sat u Federaciji od 23 sata do 5, a pojedine županije su ga skroz ukinule. Također, dopušta se rad ugostiteljskim objektima s radnim vremenom do 22:30 sati, a dopušten je rad i wellness i spa centara. Bh. entitet Republika Srpska nije ni uvodio policijski sat, a ugostiteljskim objektima je rad dopušten do 22 sata.

Trenutačno na snazi je mjera da stranci koji ispunjavaju uvjete ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočavanje negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Bez predočavanja negativnog nalaza PCR testa u BiH mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u BiH ulaze izravno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

U BiH bez PCR testa može ući posada i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište BiH, vozači i suvozači teretnih vozila prilikom vršenja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu uz uvjet da njihov boravak u BiH i ne traje duže od 12 sati, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu.

Bez karantene

U BiH može ući i diplomatsko-konzularno osoblje i osoblje međunarodnih organizacija pri izvršavanju njihovih službenih dužnosti, a koje prilikom ulaska u BiH mora posjedovati i predočiti odgovarajuću važeću putovnicu, službe i timovi civilne zaštite kada je njihov ulazak u BiH žuran i neodgodiv, pripadnici vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnici Stožera NATO-a i EUFOR-a u BiH, čelnici država i vlada i članovi njihovih izaslanstva čiji je dolazak i odlazak iz BiH najavljen Graničnoj policiji BiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

Također, i stranci koji tranzitiraju preko teritorije BiH radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH, ali i maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin BiH, kao i stranac koji je supružnik državljanina BiH.

Za razliku od brojnih država Europe, koje su uvele obveznu karantenu, trenutno se prilikom ulaska u našu državu ne određuju mjere karantene ili samoizolacije.

N1

Glas naroda

Dašta će nego koštat. Svaki put dosad je koštalo. A i od sad će....

Kad je to koštalo, hajde ne izmišljajte... Sjećate li se sv. Ante prošle godine. Pričali su da će i krizme i pričesti koštat i eno opet su od muhe pravili slona

Može nas jedino koštat masovni izlet u Hrvatsku na izbore

Kad je bio sv Ante u BiH i Hrv ukuono nije bili 100aktivnih slucajeva ,tako da se zaraza sirit nije mogla. Drugo,kad je bila krizma u 9.mjesecu vec je bio dobar dio zarazenih nakon cega je sve eskaliralo i 10. I 11.mjesec su bili pogubni svako druga kuca je fasovala,nemoj da ti nabrajam ljude koje osobno znam sto su umrli,a 50godina su imali. Ne pricaj gluposti.

To nije bilo zbog popuštanja mjera nego zbog "valova", tako oni kažu.... Mjere su više manje bile iste cijelo vrijeme, i više manje skoro oh se nitko nije pridržavao, samo je u određenim periodima više ljudi oboljeno, a neko su nažalost i umrli...
Zato ne valjajte gluposti da je to zbog popuštanja mjera i da nas skupo koštaju, do sad uopće nema dokaza za to
Nemoj da ja vama nabrajam masovna okupljanja koja su bila u jeku pandemije, a uopce nisu pridonjela ekspanziji

Sta ce koststi..manje vise svi pribolili...

Masa i dva puta

Osobno znam cetvoro koji su 2 put prebolili i to u razmaku od pola godine.

Ito kako kostat I kostat

Neke je koštalo života, sad su pod zemljom, njima je sad sve svejedno- Nažalost..

Netrebaju se više plašiti poetski tovari, zagorci, purgeri i otočki mesliđani da će im doć Hercegovci glasat i ugroziti im pobjedu njihove partizansko-ateistička partija. Jer je 80% Hrvata Hercegovaca odlepršalo u Njemačku i Irsku, a doći će im 5% dati glas zbog uskogrudnog interesa i po potrebi biti Hrvat tj ovi što primaju dječiji i sl. Sutra da nedaj Bože zarati svi ti iz potrebe Hrvati bi se sakrivali po špiljama. Pravi Hvati su Branitelji 2m ispod zemlje i ovi što su zauvijek naselili dijasporu.

Točno tako.

Evo prilike skoknuti do Lidla..

Zar veliki hrvati nisu u svojoj "hrvatskoj zupaniji" zabranili rad trgovinama nedjeljom. To recipročno znači da bi vam trebalo bit zabranjeno i kupovat istom, jer ako nema potražnje, nema potrebe ni da netko radi tim danom.

Jeli sotonska ergela pobjedila

Važni su glasovi koliko će nas umrit posle nije važno.

Hoće li nas koštati ublažavanje mjera?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari