Poslovne zone pun pogodak za sve buduće ulagače

ljubuski.info

Poslovne zone u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu postaju sve prepoznatljiviji oblik dugoročno isplativoga ulaganja koje nakon kratkog vremena stvara dovoljnu razinu profita od kojega će koristi imati lokalna zajednica.

Pristup općina ovoj tematici pokazuje kako su odlučile iskoristiti svoje zakonske nadležnosti te olakšati ulagačima pokretanje biznisa različitim oblicima stimulacija, a zauzvrat mogu očekivati nova radna mjesta te zapošljavanje mahom domaćeg stanovništva.

Niz je dobrih primjera diljem zemlje, praktično od Orašja do Neuma, a u svima njima od ključnog je značaja imati dobar i produktivan odnos lokalne uprave, zajednice i ulagača.

Jedan od primjera je i Posušje koje je na raspolaganje ulagačima osiguralo dvije poslovne zone - Osrdak i Vlake.

U poslovnoj zoni Osrdak mjesto je našla i tvrtka Markota d.o.o. Posušje, koja je Končarov središnji servis za kućanske uređaje.

Vlasnik tvrtke Jerko Markota za kaže kako su od 2002. Končarov središnji servis kućanskih uređaja za Bosnu i Hercegovinu, a bave se i uvozom od istog proizvođača. Ističe kako su do sada radili u skučenim unajmljenim prostorima te su odlučili 2019. kupiti zemljište u poslovnoj zoni. Radovi na objektu počeli su u ožujku 2020., a nakon 14 mjeseci izgradili su objekt na 2300 četvornih metara korisne površine, gdje će imati i servis, prodaju uređaja te prodaju rezervnih dijelova, a planirana je i izobrazba ljudi.

Kako je nedavno kazao načelnik općine Posušje Ante Begić, poduzetnička zona Osrdak nalazi se uz magistralnu cestu Posušje - Mostar i udaljena je dva kilometra od središta općine, prostire se na 13,74 ha, podijeljena je na 24 parcele s prosječnom veličinom parcela 4000 m2. Poduzetnici koji posluju u poduzetničkoj zoni Osrdak zajedno zapošljavaju više od 120 djelatnika.

Uz sve navedeno, vrijedi istaknuti kako je cijena građevinskoga zemljišta za obje poslovne zone 0,95 KM/m².
S obzirom na to da imamo veliko zanimanje poduzetnika za parcele u poslovnoj zoni (slobodnih više nemamo na raspolaganju), što je vrlo pohvalno, preostaju nam aktivnosti za završetak dijela cestovne infrastrukture, kao i proširenje logističkoga centra (Fondacije Tehnološki park Posušje) u poslovnoj zoni Osrdak - kazao je Begić.

Poduzetnička zona Vlake nalazi se uz magistralnu cestu Posušje - Tomislavgrad i na udaljenosti je od šest kilometara od urbanog dijela općine. Prostire se na 190,38 ha, a predviđena je za proizvodna poduzeća u industrijama plastike, eksploatacije i obrade kamena, građevinarstvu i drugim srodnim djelatnostima.

U zoni trenutačno posluje osam poduzetnika koji zajedno zapošljavaju više od 150 djelatnika.

Što se tiče planova za ovu poslovnu zonu, preostaje, kazao je Begić, objava javnog poziva i prodaja slobodnih građevinskih parcela zainteresiranim poduzetnicima, a sve u cilju unapređenja poslovne klime na području općine Posušje.

Uspješan model

Ova općina jedna je u nizu onih koje se mogu pohvaliti dobrim odnosom prema ulagačima, kao i prepoznavanjem prednosti koje model poslovnih zona nudi, počevši od fleksibilnost prema zahtjevima tržišta, preko stimuliranja poduzetničkih vještina, pa do zapošljavanja domaćeg stanovništva.

Prema posljednjim podacima, u FBiH je više od 130 poslovnih zona u kojima radi više od 1020 poslovnih subjekata, a koji pak generiraju više od 3,5 milijardi maraka izvoza.

Večernji list

Glas naroda

Kad je ovo Ljubuški mogao napraviti od Platnare ali adz je stranka kriminalaca

Koje poslovne zone? U Hercegovini to ne postoji nego ste samo uz magistralne ceste prodavsli placrve i dozvolili ilegalnu gradnju bez odgovarajuce infrastrukture i time unistili prometnice,usporili promet ,posadili radare za punjenje proracuna, ugrozili zivote..Znaci napravili haos

Da na vrijeme nismo uništili privredu danas bi imali velike gubitke.

To Ševinovac

Onaj tko nije uništio privredu nevoli Rvacku i Topsona g.upsona ni FK Partizan kao ni FK Croatiu kao takove...

Kupit kvocku i nalec pilice

A jeli aad kasno za platnaru da se nesto uradi bilo bi dobro mozda nije jos kasno da se nesto uradi

Čitam nekiheh dan da njegovateljice u Germaniji zarade 3200€ a medicinske sestre 3500 € mjesečno. Tamo je prosječna plaća 3800 €, a ere su nadprosječni, u svemu.

Ne lazi..njegovateljice u njem.imaju max oko 1700 e primanja..nigdje nije sjajno..ovamo bar imas posao..a srce u hercegovini..

Nije baš tako netto plaće se kreću od 1700 do 3800 eura, poanta je gdje i šta radiš tj jeli državna ili privatna firma. U zadnja dva mjeseca je poskupjelo gorivo, grijanje i hrana. Gorivo za 9,1%, grijanje za 7,5% i hrana za 6,2%, u istom razdoblju su rasle i satnice za 3,5%. Očekiva se da bi PDV sa sadašnjih 30% mogao biti na 36% idućih 7 godina.

Pojma nemaš o čeme pričaš. Stopa PDV-a u Njemačkoj je 19%. Poskupljenja se mjere u promilima jer to je uređen sustav koji ne dozvoljava nagle uspone ni padove. Odkud ti ove dezinformacije ne znam, vjerojatno ne razumiješ Deutsch.

U Njemačkoj ako radiš smjene zaradiš od 500 do 1000 eura više zato jer se praznikon i noćna je bez poreza

Poslovne zone pun pogodak za sve buduće ulagače
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari