Demografske mjere i privlačenje ulagača prioritet Ljubuškog

ljubuski.info

Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, za Večernji list, sublimira ono što je do sada napravljeno te najavljuje daljnje planove lokalnih vlasti u Ljubuškom.

Iako je na mjesto gradonačelnika došao u najnezahvalnijem vremenu, odnosno u jeku pandemije koronavirusa, Markotić kaže kako je zadovoljan dosad napravljenim te ističe dobru suradnju s Gradskim vijećem, koje je jednoglasno podržalo sve odluke, zahvaljujući čemu su u Ljubuški već stigla dva jaka ulagača, učenici dobili besplatan prijevoz, djeca jeftiniji vrtić, studenti jednokratne pomoći…

Prije nekoliko dana potpisan je ugovor s vinarima o dodjeli koncesija na Plantaži. Na što su se vinari obvezali?

Povratak Plantaže vinarima jedan je od projekata na koji sam jako ponosan i zahvalan Vladi ZHŽ-a koja nam je dala suglasnost za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta koje je u njezinu vlasništvu. Mislim da su rijetke one Ljubušanke i Ljubušaci koji nisu na neki način vezani uz Plantažu, jer to je zemljište godinama hranilo brojne obitelji. Prije nekoliko dana potpisali smo ugovore za koncesije s predstavnicima šest vinarija s područja Ljubuškog. Radi se o 40 hektara najkvalitetnijeg zemljišta na području našeg grada. Ugovori su potpisani na 30 godina, a kroz njih su se vinari, između ostaloga, obvezali na ponovno podizanje nasada vinove loze. Samim time očekujemo i otvaranje novih radnih mjesta. Moram naglasiti kako Ljubuški trenutačno ima najbolju udrugu vinara koja se trudi ljubuška vina vratiti na stare staze slave. Ovom prilikom još bih im jednom zahvalio što su izrazili spremnost ulagati u ovim teškim vremenima, a Grad Ljubuški će sve poljoprivrednike, uključujući i maslinare i vinare, potpomagati koliko to bude moguće.

Najavili ste novosti vezane uz Duhansku stanicu. Je li na pomolu rješenje dugogodišnjeg problema?

Jednako kao i Plantaža, i Duhanska stanica već je godinama u fokusu gradskih i županijskih vlasti, gdje smo zajedno tražili rješenje. Zgrade Duhanske stanice, koje zauzimaju najatraktivniji dio našeg grada, zarasle su u šiblje, urušene su te predstavljaju opasnost za prolaznike. Prije nekoliko godina Grad Ljubuški zatražio je od Vlade ZHŽ-a povratak, odnosno davanje na korištenje imovine koja je pripadala Duhanskoj stanici. Zahvaljujući sinergiji lokalne i županijske vlasti, uspjeli smo ovaj proces privesti kraju. U ožujku ove godine Gradsko vijeće Ljubuškog pokrenulo je proceduru izrade detaljnog regulacijskog plana za oko 30 tisuća kvadrata Duhanske stanice. Sam magazin 7 ima 6000 četvornih metara prostora koji planiramo u funkciju staviti kroz kandidiranje na projekte prekogranične suradnje. Kada je riječ o ostatku prostora, zamislili smo da tu budu izgrađeni park, dječje igralište, parkiralište…

Već u prva tri mjeseca mandata potpisali ste ugovore s dvjema tvrtkama koje planiraju svoje poslovanje razvijati u Ljubuškom. Jedna od njih je Braća Pivac. Kad se očekuje početak rada novog kompleksa u gospodarskoj zoni Mostarska Vrata?

Kupnjom 21.908 četvornih metara zemljišta na kojem su počele pripremne radnje za gradnju kompleksa, koji će u samom početku zapošljavati od 50 do 70 radnika, Braća Pivac otvorila su novo poglavlje u gospodarskom razvoju Ljubuškog. Svi koji prolazimo prema Čitluku svjedoci smo kako radovi vidno napreduju te očekujemo kako ćemo za manje od godinu dana imati završen kompleks koji će sadržavati sve aspekte proizvodnog procesa - od pogona rasijecanja, preko prerade, proizvodnje mesnih prerađevina, sušnice pa sve do transporta i maloprodaje. Velik je to projekt koji nam dolazi u pravo vrijeme i za koji vjerujem da će pridonijeti o(p)stanku mladih obitelji u Ljubuškom te stoga još jednom zahvaljujem Braći Pivac što su upravo naš grad izabrali za širenje svog poslovanja.

Drugi ulagač njemačka je tvrtka Simtech. Kakvi su njihovi planovi?

Ova njemačka tvrtka kupila je zemljište u gospodarskoj zoni Zvirići, nadomak granice s RH, gdje planira graditi pogon u kojem će proizvoditi elektroniku, odnosno elektroničke uređaje i dijelove. Najprije je kupila 4.000 m2, a zatim još dvije parcele, tako da sada imaju ukupno 10.000 četvornih metara. Trenutačno su u fazi izrade projektne dokumentacije i traženja partnera u BiH. Odluka o potpori ulagačima koji kupuju neizgrađeno zemljište i o povratu novca ako zaposle domaće stanovništvo očito je bila pun pogodak. Očekujemo kako će, zahvaljujući toj odluci, ali i ostalim mjerama koje planiramo naše poslovne zone u sljedećih nekoliko godina zaživjeti u punom kapacitetu.

U prvim mjesecima mandata napravili ste dosta toga (uveli pomoć za sve studente, smanjili cijene vrtića, osigurali besplatan prijevoz za učenike…) Kakvi su planovi za dalje?

Spomenuo bih ovdje i besplatne udžbenike za osnovnu školu koje osigurava naša Županija. Riječ je o primjeru koji pokazuje sinergijsko djelovanje općina i gradova i viših razina vlasti, kojemu svi moramo težiti. Sve ove navedene mjere predviđene su i u proračunu za 2021. U ovim teškim vremenima odlučili smo se što više sredstava usmjeriti u pomoć svojim sugrađanima kako bismo rasteretili njihove kućne proračune. Osnovni cilj u idućem razdoblju privlačenje je ulagača i otvaranje novih radnih mjesta jer to je najbolja demografska mjera.

Najavili ste odluku kojom će se subvencionirati gradnja kuća i stanova mladim obiteljima. Možete li otkriti više detalja o ovoj odluci?

Kako bismo pomogli mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, u proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu prvi put smo za tu namjenu predvidjeli sredstva u iznosu od 200.000 KM. Nadležne službe Grada Ljubuškog rade na izradi odluke i provedbenih akata kojima će se regulirati način i uvjeti za raspodjelu navedenih sredstava. Vjerujem kako će se ova odluka naći na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća, a njezina primjena odnosit će se na sve one mlade koji su s gradnjom kuće ili kupnjom stana počeli u ovoj godini.

Što je s realizacijom kapitalnih projekata? Ima li prostora za njih u ovoj godini? Ako ima, za koje?

Nekoliko je kapitalnih projekata među prioritetima. Neki su već započeti, poput izgradnje zapadne obilaznice i proširenja kanalizacijske mreže i izgradnje vodovoda Studenci - Stubica. Što se tiče proširenja kanalizacijske mreže koja će se širiti prema zapadnom dijelu grada, tu već imamo potpisan ugovor s Hrvatskim vodama. Također, planirano je mijenjanje javne rasvjete, dosta asfaltiranja po mjesnim zajednicama, kao i izgradnja parka ispred stadiona Babovac. Iako su svi navedeni projekti među prioritetima, o stabilizaciji gospodarske situacije ovisi koji će se i u kolikoj mjeri realizirati u ovoj godini. Jer ako situacija ne bude išla nabolje, onda je naš jedini prioritet sačuvati stanovnike, odnosno kroz određene mjere pomoći olakšati im svakodnevicu. Dakle, u tom slučaju novac planiran za kapitalna ulaganja preusmjerit ćemo za preživljavanje ljudi, a asfaltirat ćemo kad se stanje stabilizira.

Od samog starta u prvi ste plan stavili mlade i obitelj u cilju opstanka. Imate li u planu još neke olakšice?

Mladi ljudi, obitelji s djecom ključ su o(p)stanka, tako da je sasvim prirodno da naglasak upravo bude stavljen na njih, naravno ne oštećujući i ostale stanovnike našega grada. Već u prvim mjesecima potrudili smo se poduzeti neke korake, sukladno stanju u proračunu, kako bismo olakšali svakodnevnicu svojim stanovnicima. Već je poznato kako smo na Gradskom vijeću u siječnju ove godine za 50 posto smanjili cijene Gradskog vrtića, koji je sada najjeftiniji u Hercegovini. Za cjelodnevni boravak roditelji plaćaju 90 maraka mjesečno, dok je za treće i svako iduće dijete vrtić besplatan. Također, izdvojili smo i 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića kako bi i oni snizili cijene svojih usluga. Još početkom ove školske godine sa ZH županijom osigurali smo besplatan prijevoz svim učenicima na području Grada Ljubuškog, također smo iznašli sredstva za jednokratne pomoći svim redovitim studentima. Već ranije Ljubuški je uveo jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Naš je cilj, sukladno proračunskim mogućnostima, povećati jednokratnu pomoć za rodilje, a posebice za majke troje i više djece.

Ljubuški je poznat po turizmu. Što očekujete od ove godine?

Pandemija koronavirusa u potpunosti je zaustavila turizam, ali i brojne druge gospodarske grane. Iako su granice zatvorene, mi nismo mirovali, odlučili smo buduće turiste dočekati spremniji i sadržajniji. Tako je kroz projekte prekogranične suradnje započela obnova tvrđave hercega Stjepana Kosače, koja će nakon završetka biti stavljena u funkciju turizma. Nove, ali i one posjetitelje koji su već bili u Ljubuškom te se iznova vraćaju dočekat će i obnovljeni rimski logor na Gračinama u sklopu kojeg će biti izgrađen posjetitelji centar koji će nuditi jedinstven sadržaj na prostoru Hercegovine. Samo u ova dva projekta bit će uložena dva milijuna maraka. Uz Kravicu, Koćušu, najstariji muzej na Humcu te ostalu bogatu kulturnu baštinu, vjerujemo kako će se turisti u Ljubuški, ali i cijelu Hercegovinu vratiti na velika vrata. Budući da pandemija još traje, teško je prognozirati u kojoj će mjeri i kako to izgledati ovog ljeta, međutim, vjerujem da će cjepivo i stjecanje imuniteta učiniti svoje i da će Ljubuški vrlo brzo ponovno biti na mapi top destinacija.

Kada je riječ o turizmu, ovdje bih još istaknuo i Ljubuški outdoor festival, za koji su prijave u tijeku. Riječ je o jako dobrom projektu koji promiče sport i rekreaciju, aktivni turizam i ekologiju te će zasigurno privući brojne ljubitelje biciklizma, paraglajdinga, trčanja, planinarenja… iz Bosne i Hercegovine i regije. Pozivam sve vas da budete dio ovog zanimljivog i jedinstvenog festivala.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Duvanjsku,u suradnji sa privatnim kapitalom ,porusiti i napravit stambeno poslovni kompleks sa podzemnim gerazama i trgom.Sve ostalo je sminkanje babe.

Ovaj mladi čovjek ima poštene namjere ali nema hrabrosti da kaže tko je u vlasništvu Duvanske to su ti naši lokalni prevaranti koji su uništili grad i mnoge obitelji

A tko to?

Milan Ivan Ivica Stanislav Ivan Petar .., sad je ovaj Brkić iz Vojniča kupac svega ajme nama Vedrane i Toni ne dajte se

Neka gradi TD company

Odes na ba katastar i lipo bidis ko je vlasnik cega.Samo kakve beze ima ko je vlasnik sa projektom?

Katastar. ba od svih gradova u BH najvise koristen u Ljubuškom, obožavaju špijunirat čije je šta...

Šta je čije treba znati jer vlasnici nemaju marke e to je naša žalost

h d z agrokor oteo covjeku a da nece nekom ulagacu milion maraka ili dva vi ste ljudi popuscali u pameti ceme se nadate

Po ovom komentaru se vidi da nemas pojma o urbanizmu i obnovi graditeljskog nasljeđa. Kao prvo stanovi na toj lokaciji su ludost kao i ona žuta zgrada koja je nažalost izgrađena. Drugo Duhanjska je tu više od stoljeća i nema smisla je u postpunosti rušiti jer je dokaz o životu nasih predaka. Kao trece to je srce grada koje je potrebno kultivirati u kojem trebaju biti institucije parkovi trg i slično. Ali uzdam se u Vedranovu sposobnost jer kad vidim kako je kino napucano ima nade i za Duhanjsku.

Svugdje u svitu u centru zive ljudi a ti ,ko urbanist ,ne pojasni zasto misto nije za stanogradnje.Napisah poslovno stambeni kompleks sa podzemnom gerazom i trgom.Ako neznate kako pitajte Capljince.

Da li ti zivis u kuci svojih predaka,dali ista imas od svojih predaka. Dali mi mozemo ziviti od svojih predaka. Sta mi imamo od duvanske stanice,nista. Vrijeme tece,rusevine nam ne trebaju.

Žuta zgrada je spomenik hadezeovskim nakazama od devedesetih do danas a šta će dalje biti vidjet ćemo

Stambeno poslovni? Haaa haaa haaaaa,grad pun praznih poslovnih prostora Eno vam "poslovne" zone na Bijači a stanove pravite tamo gdje im je mjesto a ne u centru grada i to samo zato da bi građevinska mafija jamila milijune.

Najbolje da otvore trzni centar tipa mepas, da ovi iz opcina, sudova i sl. imaju gdje kupovat za vrijeme pauze

A ni rijeci o zaposlavanju mladih ljudi..ili je to rezervirano za hdz uhljebe sa kupljenom diplomom..Vedrane zaposli ljude shodno diplomi koju imaju..bilo da se radi o sss ili vss skoli..to je kljuc za koliko toliko ozdravljenje opcine..da nam djeca ne idu u svijet..

Bolje da jami Brkić,Jamiće vam to Lištičani,Namex ili ko bude raspolaga sa Gargamelovim novcem,Puno toga će se znati poslije izbora u RH i ako bog dadne da Tomašević zavlada Zagrebom,to bi mogla biti jedina nada za nas.

Namex= Feal.nedajte ni blizu.

Milan je trebao biti gradonačelnik svakako je mislio da je grad njegove obitelji

sigurno je jedno a to je da vec 30 godina samo pricaju o buducnosti ... u samome ratu je bilo vise ljudi zaposleno, demografska situacija visestruko perspektivnija - a onda je dosao "duhovno odgojeni" kadar koji je sve izvrnuo iz cipela ... i sad ... nam prodaju neke mrvice i to u buducnosti nekad kako tvrde ... to je ta mantra lopovska koja ima samo za cilj produziti agoniju hrvatskog naroda u nestanku tj. po svaku cijenu zadrzati vlast u diktaturi i ojadjenosti suverenosti koja nije upamcena na ovim prostorima ... ujedno kako bi zastitili svoje "ucitelje" od progona i osude ostataka hrvatskog naroda ... znaci gosp. gradonacelnik cini sve kako bi i u buduce sve stimalo kao i do sada ...

Misliš za vrime "radnog" vrimena

Privatizaciju Duhanske stanice poništiti,
Jer su to prevaranti odradili na prevarantski način.
Netko prethodno reče, sagraditi stambeno poslovni centar.
Pa ovi prevaranti su i srušili Duhansku stanicu s ciljem da naprave zgrade.
To im nikako ne dozvoliti, ako nikako onda prostor zaštititi GUP-om.

Tako je,napraviti park za djecu a jednu ruševinu ostaviti kao spomenik hadezeu kad je grad Grad Ljubuški već pun spomenika.Moga bi i jedan kružni sa semaforima

Članak samo promocija,novinarka u službi HDZ-a.
Dali je dotični otkad je preuzeo opciju napravio reviziju zaposleni i stanje financija u općini.
Dali je stanje u općini tako idilično da niko ne odgovara za sve uradjeno do sada.
Zašto se ne ukine naplata parkiranja u uzem središtu grada i uvedu komunalni redar da se uvede red u parkiranju a ne da se rastjeraju i ono malo ljudi što ima u ljubuškom.i da otkad je mladi gospodin u vlasti i na čelnim pozicijama u Ljubuškom i dali je ukazao do sada na ijednu nepravilnosti predhodnika..i da dokad Ce se zaposljavati podobni a ne sposobni ljudi.hvsla

Šta misliš kolika bi guža tek tada bila po gradu? Šta je ovim ljudima, nitko neće da prošeta par metara, razumijem ove sa sela što idu u grad, al ovi iz zgrafa, sve mora sa autom obilazit, koja gospoda. Ne mogu s djecom 100 m prošetat od škole, nego svaki dan zakrčenje na cesti.

Komunalni redar i nema nereda u parkiranju a ovako ljudi sastane zaobilaze središte Ljubuškog a samim tim zaobilaze i potrošnju u ljubuškom.odlaze gdje im je velik i besplatan parking.a u Ljubuškom ima mjesta za parking samo treba volje i izgraditi još parkirni mjesta a komunalni redar ove tatine sinove što parkiraju svugdje uredno opaliti po dzepu.i eto ti reda .pa pogledajte aute iza crkve sve policija .općina i sud..

Zar ono iza crkve nisu vec dogovorili uređenje parkinga za stanare? Pijacu planiraju izmjestit, da nije onako kriticno napravljena i da nije privatno vlasnistvo, mogao bi se napravit jos jedan parking na tom mjestu

Nasem Gradu sad je naj potrebnija Pucka Kuhinja

Na prostoru današnje duvanjske,Planski kulturno sportski centar sa funkcionalnom sportskom dvoranom i jedan zatvoreni bazen....Nista vise ne dolazi u obzir.

Ja predlažem zatvor zatvorenog tipa platice država radiće sto posto otvarace se nova radna mjesta

Zatvor je dobra ideja biće puniji nego u Šanticevoj

Barem jedan fakultet (pravi) i kampus za studente, sve ostalo je niđe veze.

Nama treba još jedan veći najveći na svijetu radio Mileva Ljubuški, mileva Marija Bošnjak. Ima li još netko da nasjeda na tu propagandu.

Vlasništvo: cca 30-35% Mucić&Co-mala privatizacija 90-tih; ostalo ŽZH

Nije problem nikad bio Mucić već ovo company a to su Ivić i adz

..u Ljubuškom koliko ima mesarskih radnji ili obrta....Ovi novi zaposlit ce 50-70ljudi... No hoće li moći opstat ove sadašnje ili će biti prisiljene otpuštat radnike ili skroz se zatvoriti.....plantaža će zaposliti radnike..khm? koliko ? Ili će to biti sezonski dnevnice za rezidbu,plijenje i berbu..... Svako novo radno mjesto je za pohvalu..jedno pa jedno.....

Ne znam o cemu pricas? Kao prvo sad 50%ljudi u Ljubuskom nabavlja domace meso od ljudi sa sela. Drugo ako sj navikao kupovat 20godina meso u mesari jednoj istoj jer ti je dobro,neces je sigurno mijenjat,a pivac gradi TVORNICU s logicni manjom mesarom ali nitko ziv nece ic kulovat meso za rucak na cerno do kojeg mu treba 10 min nego ce kupit u mesari u gradu. To s konkurencijom ti pada u vodu.

Kad si upućen koliko ima krava,teladi,junica,koza ovaca,kokošiju,svinja na području Ljubuškoga? Čuli 50% zbavlja sa sela.....da je tako ne bi nitko sa sela otišao....ne kažem da nema po selima....ali da 50% kupuje i zbavlja po selu...jedino ako u gradu zivi 500ljudi.....

Nitko ne kaže da mu tvornica neće biti tamo, a mesara u gradu, i nitko ne kaže da odatle neće imat još mesara po BH...
A to 50% da nabavljaju domace sa sela je smijesno i nerealno razmišljanje, možda 20%, a i to teško, jer ostalim je "draže" otić u konzum i nakupovat krilaca sa akcije

Svaka čast Vedrane, samo nastavi tako.

I ja kažem samo tako

A da se ukine porez na promet nekretnina (za prvu), u Ljubuškom je 5,5%, to bi bila solidna pripomoć za kupca nekretnine a ne treba izmišljati toplu vodu, sve je već isprobano.

Gradonačelniče budi iskren i kaži narodu što je na prostoru nekadašnje Duhanske stanice Općinsko Gradsko a što privatno koji je omjer zato što narod zaslužuje znati pravu istinu upamti jednu stvar da za povratak te imovine nije dovoljan jedan dobar Ručak u ljepom ambijentu nego nešto malo više razmisli dobro mlad si.

Sedmi magazin županijski, onaj do njega generalov a sve ostalo mucicevo sa autobusnim kolodvorom...znaju to i ptice na grani pa šta.

Više sam ja uložio u kladionici nego ovi u Duvansku to je bagra kakvu Ljubuški nije vidio

Najveće zlo našega grada zove se Ivan Brkić Lučić je za njega cvijeće

Katastar ba iđeš i sve će ti bit jasno.Ako neznaš kako,reci,objasnit ću ti.Nikakvih problema nema što je nešto privatno,naprotiv,od privatnika se i očekuje da ulažu.Grad može učestvovat svojim dijelom da dobije podzemnu geražu i,trg i izgrađenost centra.Imamo banke u neuvjetnim prostorijama,zatim dokturi isto rade po privatnim kućama pa odvjetnici i svakovrsne firme i uslužne djelatnost vjerujem da bi bili zainteresirani za poslovne prostore a na višim etažama izgradit 100tinjak luksuznih stanova.Projekte nikako davat domaćim arhitektin,oni su svoje rekli.

Sve neki urbanisti i planeri... Najbolje nakrcajte kafica, to jedino ide.. Pa da preselite spicu u taj dio da se ljudi idu pokazat, tko su, šta su, šta voze i koliko su našminkani... Koga briga što je društvo iznutra trulo

Oko 90% bivse Duhanske je jos u privatnom vlasnistvu. Ovo govorite o samo malom dijelu Duhanske kod vrtica.

Tko su ti likovi kada i koliko su uložili dajte imena koga i zašto krijete

Demografske mjere i privlačenje ulagača prioritet Ljubuškog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari