Vrijedi li roditi se ZHŽ?

ljubuski.info

Nedavno smo "prošetali" Hercegovačko-neretvanskom županijom i pokušali napraviti neki pregled povlastica za mlade obitelji. Što nudi Županija Zapadnohercegovačka?

U Zapadnohercegovačkoj županiji jednokratnu novčanu pomoć nećete dobiti samo u Općini Posušje. Za svako novorođeno dijete roditeljima se u ostalim općinama i gradovima ove županije, dakle u Ljubuškom, Širokom Brijegu i Grudama, isplaćuje jednokratna novčana naknada u iznosu od 500 KM.

Iz Općine Ljubuški kazali su nam kako namjeravaju, sukladno proračunskim mogućnostima, povećati jednokratnu pomoć za rodilje, a posebice za majke troje i više djece.

Općina Posušje možda ne nudi jednokratnu novčanu pomoć, ali zato svim nezaposlenim majkama nudi paket opreme za novorođenčad u vrijednosti od 500 KM, te idućih pola godine pomoć u iznosu od 250 KM.

Usporedimo li ove podatke s onima iz Hercegovačko-neretvanske županije zaključak je da su jednokratne novčane pomoći ipak malo bolje južnije od Širokog Brijega. Naravno, tu ne ubrajamo Mostar i Čapljinu.

Međutim, još ni jedna općina u Hercegovini ipak nije nadmašila općinu Ravno koja za svako prvo i drugo novorođenče dobiti 1.000 KM, za svako treće rođeno dijete 2.000 KM za svako četvrto 3.000 KM, dok za svako peto 5.000 KM te svako šesto 8.000 KM. Općina Ravno pak svoj školskoj djeci jedina daje doplatak u mjesečnom iznosu od 300 KM.

Briga o obrazovanju

O važnosti obrazovanja i cjeloživotnog učenja stalno se govori i piše. Da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost davno su uočili u Vladi Zapadno hercegovačke županije te su svim učenicima, do sedmog razreda osnovne škole osigurali besplatne udžbenike.

Kako saznajemo iz Grada Široki Brijeg, udžbenici bi uskoro trebali biti besplatni za učenike svih razreda osnovnoškolskog obrazovanja.

Međutim, ne brinu oni samo o besplatnim udžbenicima, vodili su računa i o djeci s poteškoćama u razvoju. Pa su tako, za razliku od HNŽ-a, u sve škole uveli stručne timove - defektologe, psihologe i logopede, a od 2019. godine otišli su i korak dalje te ove timove uveli i u svim predškolskim ustanovama.

Besplatni prijevoz i školarine

Kroz proračunska sredstva, a uz podršku Vlade ove županije, besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola nude sve općine i gradovi ZHŽ-u.

Po tom pitanju slični su Hercegovačko-neretvanskoj županiji, naravno opet je izuzetak Grad Mostar koji subvencionira troškova prijevoza samo učenicima srednjih škola i studentima iz obitelji koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Stipendije dobivaju svi studenti, dok Grad Široki Brijeg nastoji i stipendirati studente deficitarnih zanimanja.

Korak dalje za Ljubuški

Za razliku svih gradova u Hercegovini korak dalje otišao je Grad Ljubuški. Naime, odlukom Gradskog vijeća u siječnju ove godine, za 50 posto smanjili su cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Za cjelodnevni boravak (vrtić) roditelji plaćaju 90 KM mjesečno, dok je za treće i svako iduće dijete vrtić besplatan.

Također, izdvojili su i 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića kako bi i oni snizili cijene svojih usluga i da tako financijski olakšali roditeljima, jer Gradski vrtić nema kapaciteta za primiti svu djecu.

Kako bi pomogli mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, u Proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu, po prvi put su za tu namjenu predviđena sredstva u iznosu od 200.000,00 KM. U idućem razdoblju Grad Ljubuški će donijeti provedbene akte kojima će se regulirati način i uvjeti za raspodjelu navedenih sredstava.

Otići ili ostati?

Otići ili ostati? Pitanje koje se postavlja svakodnevno. Za ostati nisu potrebi samo sunce, kamen, krš i maslina, potrebno je i pomoć. Financijski poticaji koji se osiguravaju za obitelji jedan su od važnih čimbenika koji mogu i te kako olakšati početak života mladih obitelji.

Po podacima koje smo prikupili, Zapadnohercegovačka županija, za razliku od Hercegovačko neretvanske, itekako više brine o mladim obiteljima, pogotovo u segmentu obrazovanja djece.

Podsjećamo, nedavno smo napravili i pregled povlastica za mlade obitelji u Hercegovačko neretvanskoj županiji. Zaključili smo da najviše povlastica nude općina Ravno i Prozor Rama te da Grad Mostar treba zaobići u širokim krugu jer, pored besplatnih udžbenika za prve razrede, koje inače prvi put dijele ove godine, gotovo ništa drugo ne nudi.

bljesak.info

Glas naroda

Bravo Ravno, tako treba.
Dječiji nadopladak 300 KM, bravo.

lani u opcini ravno upisano sveukupno ... cekaj malo da se zbrojim ... mmmm hhhmmmm .... ukupno 6 ucenika ... e da vako oce ostat do kraja zivota - primat po 3 stoje ... Ovo bi bila prva Opcina u svijetu koja je uvela penziju-mirovinu od navrsenih 6 godina pa do kraja zivota ... ma ovi HDZ BiH je cudo kazem vam ja ... ovo nema nigdi ...

ja mislim da su ovo i pratri urgirali ... da nemoraju dica vise pare za lemuzinu pitati u cace i matere ...

pohvale ravnom i rami

Ovako . Opcina što je dala tj sufinancirala vrtić pohvalno sve 5.
Druga stvar vezano za prvu nekretninu to i nije pohvalno bolje da nisu ništa dali nego tih 200.000km iz kojeg razloga. To će obuhvatiti 20,30,40 obitelji i to je to a šta sa ostalim opet će biti po babi , stricu i stranci,kumu ? . Ja imam 3 djece maloljetne, kupio sam stan novogradnju u LJ i platio porez na 1 nekretninu 6400km kome i čemu? . 75% BiH porez na 1 nekretninu je oslobođeno, cila RS ne mora platit ni 1km samo sudski upis, SrednjoBosanski kanton,zupanija, DistriktBrcko, Sarajevska Županije mladi bračni par 1 nekretnina oslobođeni poreza , Gradonačelnik Vidić u Čapljini je dao tj Općina subvenciju po m2 100km za stan od 80m2 to je 8000km , "uvaženi"" gospodin Barbarić ništa uradio nije za vladavine pa sad Vedran i ekipa hoće tim nekim minimalnim mjerama da narodu vrate vjeru u institucije i stranku. Ja sam budala znači što sam platia porez a Čapljinac, Ramac, Sarajlija, Kiseljak nisu ni 1km . I ovih 200.000km koga i kako će zapast je ? Ali sigurno će doć u ruke onog koji već ima i po liniji stranka,kum, baba.

Puno je stvari u državnoj politici ,ne samo kod nas,nelogično.To o čemu ti pričaš je nelogična stvar da općina nekog može oslobodit plaćanja poreza na bilo što.Ona može jedino za nekog platit porez jer on dolazi sa Federalnog nivoa.Sve u svemu nelogično je da ubiru poreze pa onda kako kome dile nekakve poticaje ili pomoći.Zašto ne smanje poreze i tako ravnomjerno svakog podpomognu?

Zašto je nelogično. Šta je onda sa Čapljinom i 75% države BiH, onaj u Travniku ne mora platit ništa poreza na prvu nekretninu a neko u Ljubuskom mora, Brčko ne mora , Ljubuski mora , Banja luka ne mora , Ljubuski mora o čemu mi pričamo.

Najprija svatite jednu stvar.BiH je sastavljena iz tri dijela Brčko Distrikt , RS i Federacije i svaki od ovih dijelova imaju svoju poreznu upravu i one ubiru porez.Nema gradskog poreza ,more bit samo prirez,pa vas tako gradovi ne mogu oslobodit od poreza već ga mogu samo oni za vas platit.Po zadnjem popisu Ljubuški ima oko 7000 obitelji a 9000 stambeni jedinica tako da stanogradnja nebi tribala bit prioritet već bi se tribao uvest prirez na stambenu površinu da bi se aktivirala prodaja i iznajmljivanje te tako rešavali stambeni problemi grada.Nami triba proizvodno radnih mista i to triba poticat a onda će druge stvari doć na svoje.Ne radit naopako.

Ti ti jedna stvar ne valja, a to je "po zadnjem popisu" i tu ti pada sva racunica!

Kakave veze ima obitelj, kad ima isto toliko samaca ili stambenih objekata u vlasnistvu dijasporaca,

A prirez na nekretnine ti vrijedi samo ako je na drugu i trecu nekretninu, a ne da ga placa obitelj koja za taj isti stan ima otplatit kredit 40g i plus prirez dozivotno

E pa, u tom slucaju pametnije ti je bilo napravit kucu, ali o ukusima se ne raspravlja

U zhz toni ukino sve naknade ,bravo

Nevenka nije ništa uradio po tom pitanju,reče netko,ali je zato uradio puno za svoj džep ljig.avac hadezeovske!!

Nevenko Barbarić je najveća negativnost u povjesti grada Ljubuskog . Amen

Niko neodgovara za lopovluke odgajamo djecu bez pomoci drzave samo im ,sluze ko glasovi

ne može,nema rodilišta a ova županija je samo za umrijeti

Vrijedi li roditi se u ZZH?
Ako ce bebi tata biti HDZovac, Kraljevcic, Grbavcic onda vrijedi... :)

Čim se rodiš magla iz ove vuko..bine

Vrijedi li roditi se ZHŽ?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari