Otvoreno pismo Kerametala: Plaćamo glasačku mašineriju stranačkih klanova!

ljubuski.info

Na svim razinama vlasti, od općine, županije, federacije pa do države, gruba procjena kaže da je više od 500 takvih parafiskalnih nameta, objavila je tvrtka Kerametal iz Ljubuškog u kojem kritizira parafiskalne namete nazivajući ih parazitskim.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Pored silnih problema koje je uzrokovao Covid19, kako u zdravlju ljudi, tako i u razornim negativnim posljedicama za realni sektor gospodarstva (gubitci, povećan broj otkaza, manji prihodi od direktnih i indirektnih poreza itd.), u nesređenom stanju Države i institucija čiji je to posao i nadležnost, buja i do neslućenih razmjera se razvio sektor parafsikalnih nameta. U pravom smislu parazitska bolest koja razara društvo i uništava realni sektor gospodarstva!

Nekoliko primjera

Plaćanje smeća po m2 je tipičan namet u glavnom gradu Sarajevu i postao je princip reketarenja gospodarskog i uslužnog sektora jer se kao lokalni propis veže za m2 bilo kog prostora (hotela, tvornice, prodajnog ili uslužnog objekta)! To je tipična neustavna i nezakonita kategorija.

U osnovi nezakonita je jer nema iza nje jasne činidbe, usluge ili obavljenog posla! Umjesto civilizacijskih normi da se cijena te usluge vrednuje po npr. m3, kilogramu, volumenu kontejnera ili kante, vrsti smeća itd… Ta vrsta usluge mora biti mjerljiva i transparentna. Jasno je svakome da odredba po m2 je neustavna i nezakonita a kad se uzme to mjerilo to su ogromni nameti za nepostojeću uslugu realnom i uslužnom sektoru? Ali kako nahraniti sve te silne podobne koji su zaposleni po stranačkoj liniji u tim organizacijama i služe kao glasačka mašinerija za svake izbore i sl.! Ukidanje tih nameta je nužno da bi se realni sektor oslobodio, a primijenile civilizacijske norme primjerene normalnim pravilima EU.

Kantoni i županije svojim famoznim propisima o turističkim zajednicama, šumama čak i naknade za trudničko bolovanje, prebacuju svoju obavezu na realni sektor umjesto da se te djelatnosti i obveze financiraju iz Izvornih prihoda i proračunskih rashoda (ali prevalite to na realni sektor i riješili ste problem) Javna je tajna da se sve to uglavnom nenamjenski troši. Šume su posebna priča pa se sječa i prerada uglavnom dijeli po stranačkim principima i proviziji.

Općine se igraju i glume državu pa je većina uvela komunalne naknade opet po m2 bilo čega da bi došli do prihoda za što treba i ne treba, a opet najlakše po realnom sektoru i uslugama! Ovaj namet je po svom osnovu neustavan kao i svi po tom osnovu jer jedino Država može uvoditi namete koji imaju karakter poreza na nekretninu po m2. Zanimljivo je da taj porez nisu još uvele ni okolne države, ali općine su sebi uzele pravo koje nemaju (čak neke općine u svojim odlukama to karakteriziraju i za financiranje gradskog groblja pa vjerojatno tu planiraju pokopati firme i obrte kad padnu u stečaj, tj. umru). "Guinnessova knjiga gluposti!"

Prijevoznička djelatnost je u totalnom bankrotu i ogromnim gubitcima! Izgubili smo 4.000 kvalificiranih vozača! Ali desetine potvrda, licenci, nametnutih potvrda koje samo morate platiti u toj i toj agenciji ili tijelu itd. Razne potvrde za vozače, i naravno svaki taj dokument je "kava", ali je ponižavajući i deprimirajući reket na tu djelatnost i borce koji život provode u kamionskim kabinama? Savjet je da se registriraju kao astronauti jer za astronauta se još nisu dosjetili toliko nameta uvesti. Neće nam brzo tko moći ni dovesti vakcine a kamoli robu?

Čudesni AMUS i razne agencije, fondovi za okoliši sl. koje su formirali razni državni i drugi službenici koje samo služe kao paravan, a u biti posluju da bi izmišljene usluge netko fakturirao sa velikom dobiti (i sve te organizacije, asocijacije i tijela samo vam uglavnom šalju fakture, da im platite nešto što uopće ne postoji kao roba ili usluga). Onda vam dođu inspekcije pa vam sugeriraju gdje ćete to riješiti i kako. Ali fakture dolaze uredno…za koje često ne znate zašto. I tako mjesecima…godinama!!!

Na svim razinama vlasti, od općine, županije, federacije pa do države, gruba procjena kaže da je više od 500 takvih parafiskalnih nameta. Za sad ni jedno tijelo Ministarstva gospodarstva, financija, trgovine, poduzetništva, turizma a ni Vlada od županija do federacije nije napravila apsolutno ništa iako pred svake izbore pričaju o smanjenju ili ukidanju mnogih od tih parazitski nameta! 10 godina spominju registar da ce napraviti ali do sad ne postoji ni to (prije ćemo osvojiti Mars).

Zanimljiva konotacija: Jedna prosječna firma od 50 do 150 uposlenih od parafiskalnih nameta, koje mora platiti, 3% je dovoljno da cijepi sve svoje djelatnike i članove njihovih obitelji po najskupljoj cijeni bilo koje vakcine! Pustite nas da barem svoje djelatnike cijepimo o našem trosku (uz nadzor obiteljskog liječnika, naravno).

Šta treba uraditi realni sektor?

Pokrenuti sve vrste sudskih i upravnih postupaka na svaki način (imate i ustavna i zakonska prava i osnove za to) kako bi se ukinuli ili poništili ti propisi i rješenja koja vam nameću bez osnova. Što vise tužbi pa će neki sud i sposoban sudac donijeti pravičnu odluku a ona je mjerilo!

Koristiti zakonske norme koje imate legitimne i legalne oko zaštite podataka i kao osoba i kao firma (imate pozitivne propise koji vas štite i kao potrošače i kao osobe, pravne i fizičke).

Pokretati političke i institucionalne inicijative na svim nivoima da se preispitaju ili ukinu mnogi od tih akata ili propisa (imate jako puno neustavnih i nezakonitih odredbi u tim propisima kao i nepoštovanja načela Ustava i zakona, a sve u cilju zaštite realnog sektora koji jedini stvara novu vrijednost, zapošljava ljude te kroz direktne i indirektne poreze i doprinose plaća Javni sektor. Međutim, ne treba da plaća parazitske dodatke na svim nivoima i glasačku mašineriju stranačkih klanova!

Medijski se boriti sa argumentima i primjerima da se informira javnost, državni organi i javne službe, svi organi i tijela koji donese takve društveno štetne odluke i propise i da ako želimo, barem se malo primaknuti civilizacijskim normama i društvu kao sto je EU. Takva ponašanja i takve odluke moraju se uglavnom ukinuti ili radikalno smanjiti a spasiti Realni sektor koji grca i propada zbog poslovne pandemije i velike ekonomske krize kao posljedica zdravstvene pandemije.

Realni sektor samo rasterećen i oslobođen ovih i ovakvih sličnih i mnogih nepotrebnih nameta može nam u narednim godinama dati barem malo šansi za opstanak i ostanak u ovoj zemlji.

Glas naroda

Jel to pise onaj Kerametal koji je, kada je sve trebalo biti zatvoreno, radio i gdje je nasa narodna milicija pila kavu umjesto da ga kazni? On se kao zali nesto

Nedaj Bože gore,a doći će još puno gore.

Presuda sudećeg vijeća od 12. septembra 2007. godine:
Tomić Ante je oglašen krivim za krivična djela produženo krivično djelo porezne utaje,
pranje novca i krivotvorenje isprave, a sve u vezi članom 53. KZ BiH (sticaj).
Sud je Tomić Anti izrekao uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine koja se neće
izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od pet godina od
pravosnažnosti presude. Optuženi je dobio i jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od
95.000,00KM.
Pravna osoba AT „Kerametal“ d.o.o. Ljubuški oglašena je odgovornom za krivična djela
pranje novca, krivotvorenje isprave i porezne utaje, a sve u vezi članom 53. KZ BiH
(sticaj).
Sud je ovoj pravnoj osobi izrekao jedinstvenu novčanu naznu u iznosu od 65.000,00KM

E moj Ante misliš da će oni ovo pročitati ako hoće samo će se nasmijati i smišljati novi namet

Jao on se javio a on [ * neprimjereno * ] teški, kako ono 400 na račun 300 u kovertu akoooooo si prijavljen

Plaća mi bila 750 maraka.Neki dan mi dao povišicu 50 maraka.Meni super.Imam za cigara,odem s curom u Podacu kad god hoću...

Sve mi to znamo al ne znamo kolika je vaša marža prilikom uvoza robe,tehnike, sanitarije po uvoznoj fakturi?
Da skratim,kada platite kako vi kažete namete kolika je marža pojedinih artikala??
Isto sra...država dere vas a vi nas.
Stoga,pssstttt

Evo ne smije čovjek utajiti porez mijenjati firme ime i vlasnike sram vas bilo

Ko se i malo razumje u ekonomiju i tko je imao bilo kakvu firmu će shvatiti o čemu čovjek piše, a uhljebi koji su kupili škole i rade po takvim institucijam koje donose i pišu ove namete oni pojma nemaju šta je marža, suficit , deficit, neznaju razlikovat prihod od profita i još xxx stvari.

Ja sam čitav život privatnik slažem se sa svime štap je Ante napisao ali u BiH nema rješenja osim revolucije a nju sprovesti nema tko jer su revolucionari odavde otišli u EU

Jaki ti revolucionara čim su otišli a ništa ni pokušali nisu.Ovaj gori mi je interesantan pa mu se prihod i profit razlikuju.

Sto posto Ševinovac

Prihod+ Rashod jednako je

Ante tko će meni platit 8 godina staža što sam radio kod tebe na crno za bjednu crkavicu bez 1 dana bolovanja i godišnjeg?????? Šuti i poklopi se lopužo stara,mlada stara i nova lopužo

Šta njega briga za tvojih 8 g. staža...ne znam kako ga nije stid gradom hodati.

Zasto trče gore u sarajevo otvarati centre ili podružnice pa ih gore reketare firme pa kukaju ili primjer kladionice ako im neplate reket ili pljačkaju svako malo konzum itd.

Ti si išao na Kubu ,po cilom svitu putovao dok je moj brat radio kod vas za bjednu plaću bez godišnjeg odmora i još puno toga x lošeg . Stidi se

Tko o čemu, *****o poštenju. Toliko od mene

Ima presuda koja govori o poslovanju dotičnog a to je 1 posto od stvarnog

Šta lažete tko je osuđen

Pa ti si najgori gazda za ljude , svoje radnike od početka firme do dana današnjeg. Kerometal, Karliko , Peric pa vi godinama radite po svim normama nepravedno i full ne fer prema ljudima na sve moguće načine, ti si inače poznati cirkusant pa nije ni čudo da ti može sve u obraz stati pa i ovaj članak što si plasirao ali zna se i svi znamo šta si i tko si .

Da bi cirkus bio kompletan očekujemo slično pismo braće Džajić

Svi mu veliki a imaginarni tzv kupci bili u zatvoru zbog tri posto

Ivanić barem šuti je da prima invalidsku ali šuti

Ima ih još x sa lažnim mirovinama Uuuh nebi vjerovali tko sve , radim na takvom mistu pa znam kad i šta od koga dolazi na račun, ima ih poznati za koje nikad nebi rekli da imaju mirovinu hrv ili bih ratnu .

More li se kupiti informacija

Baš te jadni po ovima komentarima izuzev par.
Ne branim Kerametal nemam interesa, ovo se odnosi i na sve druge poduzetnike
Oni su plaćali kao i drugi u Ljubuškome i na isti način poslovali.Prije je radio član moje obitelji pa znam. Plaća im je bila uredna. On kaže koliko može plaćati a do osobe je oće li to prihvatiti.
Ponekad mislim kako uspijevajuskupiti za plaće, aj ne glumite [ * neprimjereno * ]e pa svi znamo kakva jhe situacija, radnici mogu sutra otići i nastaviti u Njemačkoj, Irskoj a bome oni ne mogu nije to tako kako mnogi misler. Neko spominje Kubu pa pobogu valjda i on nešto zaradi i svak odluči kako će trošiti.
Ovaj dopis trebao bi biti upozorenje "državi" a narodu da se malo pokrene i digne svoj glas

Što smo jadni . Moj brat radi bez godišnjeg , na crno a on na Kubu. Pa da i on ima godišnji pa da bar.moze do Makarske ili da je višak pa da ima.sa biroa nešto ovako 0 ništa.

Koji obraz ovaj čovjek ima cjepka plaće a širi kafić kaže nema para,kako te nije sramota otkidaš ljudima od usta da bi ti se sinovi mogli šetat

"Gospodine" ante i sinovi bahati .
Da ste vi i vaša firma u pravnoj državi 77 puta bi do sad bili zatvoreni i platili velike globe za radnike na crno i za dokidanje radničkih prava , vi ste zadnji koji bi trebali nekog prozvati , vas kriminal i lov u mutnom je poznat sveopćoj Ljubuskoj javnosti ali eto , kod nas je ono svi tako rade ajd šta bi, bitno da imaš posao , suti .Ta vrimena su prošla .

Daleko najgori privatnik.. U srcu pandemija 2000 kava dnevno a placu smanjio svima. Bijednik... Crveni karanfil bivse mladezi

Tito do groba

Ante mi nije nimalo simpatična osoba,al ko je god radio išta privatno zna o čemu Ante piše.danas je veoma teško biti privatnik u ovakvom okruženju,gdje vlast da bi uhljebila podobne izmišlja radna mjesta,ia da bi im namaknula plaće udara po privatnicima i izmišlja namete.vidim ovdje neko piše Ante sram te bilo širiš kafić prodajaš falš pločice itd itd.e sad gospodine dragi dali te ko tjera da ideš na kerametsl i ma i drugi kafića benzinski trgovina, ko smeta svima nama da uložimo novac i otvorimo kafić benzinske trgovine ,a ne lakše je pisat protiv nekog po portalima.i zato Ante ,kapa do poda svaka ti je na mjestu i mislim da bi se u Ljubuškom trebali udruzi svi oni što zapošljaju 1 radnik i oni što imaju 100 radnika i boriti se protiv ovih parazita iz vlasti

Lažni invalidi koji primaju plaću moraju prvi dobiti penziju koju su sredili. Sitotinja i pošteni neka umru, oni ne znaju varati. Zato imaš nameta. Treba lažnim dati.

Sta kaze fali vozača,neka neka bit ce vam jos i gore.

Pusti Ante otvorena pisma upali roštilj i zovni ekipu neće ti se deset Ljubušaka odazvat

Eto nismo znali,hvala vam za prosvjetljenje

Meni je Ante pomoga naći curu,zapravo sada ženu.Ante Bog te blagoslovija.

Zanima me jedna stvar ako država uradi po preporuci , hoće li srestva ušparana na nametima ići u povećanje plaće radniku naravno preko računa.

Ako si nezadovoljan uvjetima rada u Kerametalu, tko te primorana da ideš tamo,idi u Općinu ili neke državne ili javne institucije, ili pak otvori neki obrt ili poduzeće i radi. Tko te sprječava u tomu.

Ovo pismo je i direktni udar i na Ljubušku vlast što nije uredu. Svi živimo u slobodnom demokratskom društvu i kome je u tom i takvom društvu malo eno mu Njemačka.

A jeste jalni kuku vama. Anti kapa do poda čovjek se bori. Čovjek plaća kako može a divim se da uopće uswpije prikupiti. Proširiva a što je normalno da se treba ulagati
Svima preporuka moj član obitelji radio u Kerametalu, mislio da na drugom mjestu može više otišao a to ne znači da sad po Anti pljuje.Koliko je i kako rečeno toliko je dobivao ali je dobivao.

Ovi današnjim "uspješnim i legalnim firmama" bi bolje bilo da šute i miruju jer šta mislite da se nadje netko da zagrebe pod površinu i ispita njihove početke 90 godina.....

Za 15 godina koliko si uzeo novca i namakeo sebi od neprijavljivanja radnika ? , zašto o tome nisi pisao

Nitko se nebi bunio što idu na Kubu da plati pošteno kako treba pa imate li vi oči ono je tvornica para onaj kafić i pumpa i da on kaže radnicima da nema daje im pomalo kako stigne jazavac ko da su ljudi ludi pa ne znaju koliki je promet i koliko može

Šljakeri imali šljakice eeeeee. 2016 sam natocio gorivo na Kerometalu ,pri povratku za Njemačku išao sam do Knina pa dalje , do Knina mi je auto potrošio pola rezervara što je apsurd za te km , od tad više nikad tamo nisam nasuo. Sad je ok ali do 16,17 su muljali s gorivom samo tako . Kao dokaz te sumnje dao sam gorivo na analizu u Slo i pokazalo je da gorivo nije ok ali kome i čemu se žaliti.

Ovaj čiko sto mu auto puno troši a ide u Njemačku preko Knina je sve više nego objektivan.poznato da su to cicije teške kad neidu Autoputem ko gospoda

Možda sam kod sestre išao u Knin npr . Šta ti znaš šta je cicija gubaru tko si da si . A zna Ante za to i to gorivo, zvao sam osobno na mob i rekao sve a ako čita zna tko sam eto toliko .

To si ti u sestre navratija u Knin na ručak i da stogod poneseš usput da nebi koji oiro potrošija do Njemačke

Ante podrška, ali malo nas je takvih.
Krušni tokovi djeluju narod pobudalio.

Otvoreno pismo Kerametala: Plaćamo glasačku mašineriju stranačkih klanova!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari