U godini korone u BiH umrlo 800 katolika više nego godinu ranije

ljubuski.info

Katolička crkva u BiH odustala je, osim tek o broju umrlih u prošloj godini, od publiciranja podataka prikupljenih prigodom blagoslova obitelji o broju katolika, koji su u najvećem broju Hrvati, nego će ih držati u vlastitim arhivima te dostavljati Svetoj Stolici. Odlučili su to crkveni prvaci s obzirom na to da su ti podaci ranijih godina zlorabljeni u političke svrhe te su, prije svega, korišteni za potkrijeepljivanje tvrdnji šovinističkih politika koje BiH vide bez ikakve uloge i utjecaja ovoga naroda. A ranije godine, čak i one bez koronavirusa, govorile su o brzom curenju Hrvata katolika, bilo da je riječ o njihovu odlasku iz zemlje, depopulaciji ili pak padu nataliteta i povećanju broja umrlih.

Vrhbosanska prednjači

No, jednu drugu statistiku objavili su iz Katoličke crkve koja upućuje na to kako je koronavirus jednako bio smrtonosan za katolike, zbog čega je bilo gotovo 800 više smrtnih slučajeva nego godinu dana ranije, ali i u ranijim godinama, kada taj broj nije značajno varirao.

Tako je u uvodnom komentaru glavni urednik Katoličkog tjednika Josip Vajdner donio podatke kako su tijekom 2020. u Vrhbosanskoj nadbiskupiji bila 3943 katolička pokopa, što u odnosu na godinu ranije (kada ih je bilo 3567) predstavlja povećanje za 376. U Mostarsko-duvanjskoj biskupiji su 2020. bila 2233 pokopa, što je povećanje za 289 u odnosu na prethodnu godinu (kada su zabilježena 1944). U Banjolučkoj biskupiji je u 2020. bilo 766 katoličkih pokopa, što je za 74 više nego 2019. (kada su bila 692). Povećanje (od 58) također bilježi i Trebinjsko-mrkanska biskupija u kojoj su bila 333 pokopa u odnosu na 275 godinu ranije. Ukupno je tijekom 2020. u BiH pokopano 7275 katolika, a godinu ranije 6478.

To znači kako je preminulo 797 katolika više u 2020. u odnosu na 2019.

Istodobno, radi ilustracije, posljednji javno dostupni podaci bili su oni za 2019. godinu, u kojoj je navedeno kako je zbog nastavka iseljavanja ili negativnog prirodnog prirasta, bilo 11.816 Hrvata katolika manje. Nakon tog popisa pučanstva koji provode svećenici nakon blagoslova obitelji utvrđeno je kako su na kraju 2019. godine bila 353.872 vjernika u odnosu na 365.688 godinu dana ranije, što predstavlja razliku od 11.816 osoba. Kada se od toga broja oduzme razlika između broja umrlih i krštenih osoba, dobije se podatak kako se iz zemlje odselilo oko 9327 osoba.

Šovinistički narativi

Upravo su ti podaci poslužili da se u političkom diskursu uvede termin "politička manjina", "uklanjanje okova manjina nad većinom"..., a koju koristi veliki dio bošnjačkih političara, uključujući i čelnika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Uz to, Hrvatima se stalno prigovara kako imaju "viška" pozicija u vlasti, no stvarni podaci o broju zaposlenih u institucijama od najniže razine, ponajprije u FBiH, pokazuju kako je Hrvata svega 8%, što je gotovo tri puta manje nego što ih je po ipak službenom popisu iz 2013. godine.

Uz sve to, stalni su pokušaji da se kroz izborne i druge ustavne reforme Hrvate predstavi manjinom ili da ih se posve nacionalno obezvrijedi te pretvori u institucionalnu i političku manjinu, što bi onda rezultiralo pokušajem njihova odstranjivanja.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

I onda vam pojedini svecenici i desnicarski opancari govore da je ovo urota protiv vjere i da te korone ili nema ili je krajnje bezopasna.

Grobar ovog naroda je na Barama i prima instrucije iz Beograda i naravno svu dobit iz crnih fondova dijeli pola katoličkoj crkvi pola svojoj obitelji. Ovo je jedina istina.

A koliko se manje djece upisalo ove godine u prve razrede,kad podaci izidju u javnost bit Ce ajme inkuku.

ama neznam sto nas nestaje de h d z vlada i de imamo svoga boga i svoje politicare

Kamo srice da odo u fratre il popove.lova DO KROVA...svanulo im se,trljaju ruke-.nigdje se takva para nemozue zaradit-gledam u svom selu.sprovodi,mise..pricesti krizme.milodari itd...bougami ni Trump nema .vise...a obac sirotinju postalo im sramotno.sve to triba izdegenecit i u afriku poslat.

Vecina ih je umrla od prekomjerene uptrebe antibiotika. Naravno sve se svali na koronu.

Neće da objave broj katolika a znaju točno koliko nas ima. Što mislite koji je pravi razlog? Hrvati prvi u BiH stadoše u obranu svojih prostora. Hrvati u BiH su imali tijekom rata daleko najveću pomoć o dijaspore. Hrvati u Bi H su cijelim tokom rata bili naslonjeni na RH koja ih je pomagala svime. I šta se desi? Rat izgubiše i danas broj Hrvata je duplo manji nego 1991. TKO JE KRIVAC ? Ovaj novinar Večernjeg kaže da su zaa sve krivi Bošnjaci i Sarajevo. ŠTO NAM JE ČINITA DA NE NESTANEMO SA OVIH PROSTORA ZNA LI ITKO?

Samo navijat i slušati Topsona glu.sona i kuma mu Skoru i glasat za adz i eto ti resenja, ne sekiraj se....

Zaboravio si trećeg kuma Matu Bulića.
I treba mavati zastavama RH prodavati price o ugrozenosti trecem entitetu I tada ce biti sve ok.

Mate je bio u Frankfurtu za vrijeme rata a poslije se dicio velikim hrvatstvom..nemam ni protiv kog nista ali treba reci istinu.

Mate je adz ustaša i volio je on rvacku samo mu nisu u vrankvurtu dali tada da se iđe vamo bit pa je palenjem borovine i gangon i maslinom pomoga rvate. Da ne zarati cili bi život na skeli bija.

I naši pjevači vam smetaju!?Zašto ? I koje strofe?

Samo je pitanje dana bilo kad će nekog drugog okriviti kad im je nestalo aduta najprije za Beograd, pa Sarajevo a Banjaluku nikad nisu dirali.E sad im je korona došla ko kec na desetku

Kako vi ,pripametni didovi,onda objašnjavate činjenicu da je iz Sarajeva posle rata iselilo na desetine tisuća Hrvata i Srba?Ovaj taliban Izetbegović kaže iz ekonomskih razloga.A kako onda objašnjavate da se broj stanovnika Sarajeva,u istom razdoblju, uvećao ?Samo ovaj put su to Bošnjaci ili drugi narodi islamske vjeroispovjesti.

Istina ali je istina i da se Hrvati u RSu ne spominju.Istina je i da HDZ nije smaknuo svakog tko se usprotivio Bobanovom i Karadžićevom planu da bi se sad Hrvati pitali kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH

Pa sto ih Sarajevo ne spominje,zar oni nisu BiH gradjani?

Ljudi su više umirali jer nemaju adekvatno liječenje i dibagnostiku jer nisu Bolnice i Domovi zdravlja radili.

A naši stari će umrit od tuge što dica i unučad odoše u Njemačku.

U godini korone u BiH umrlo 800 katolika više nego godinu ranije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari