Većina djece u ZHŽ je u privatnim dječjim vrtićima

ljubuski.info

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji jedan odgajatelj skrbi za 11 djece u predškolskim ustanovama, a u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji broj djece na jednog odgajatelja iznosi devet.

Podaci su ovo koje je objavio Federalni zavod za statistiku u biltenu "Predškolsko obrazovanje 2020".

Preko 3.000 djece u vrtićima

U HNŽ-u je predškolske ustanove u školskoj godini 2020./2021. pohađalo 2.030 djece. U istom razdoblju je u ZHŽ bilo upisano 916 djece, dok je u HBŽ-u bilo 322 djece u predškolskim ustanovama.

Prema ovom biltenu u HNŽ-u je ukupno 27 predškolskih ustanova od čega je 19 javnih, a osam privatnih.

U javne ide 1.276 djece, dok 754 djece je smješteno u privatne. Ukupno je zaposleno 312 djelatnika, a jedan odgajatelj skrbi za 11 djece. Zbog popunjenosti kapaciteta nije primljeno 191 dijete.

U Čapljini, prema ovoj analizi postoji jedna predškolska ustanova i ona je javna. Nju pohađa 214 djece, a ukupno u njoj radi 33 osoba. Broj djece na jednog odgajatelja iznosi 11.

U Čitluku je postoje dvije predškolske ustanove od čega je jedna privatna, a jedna javna. Pohađa ih 177 djece, ukupno je zaposleno 32 djelatnika, a jedan odgajatelj skrbi za osmero djece.

U Gradu Mostaru postoji 12 javnih i 6 privatnih predškolskih ustanova. Njih pohađa 1305 djece, od čega je 31 dijete s posebnim potrebama. Zaposleno je ukupno 180 djelatnika, a na dvanaestero djece dođe jedan odgajatelj. Zbog popunjenog kapaciteta se nije upisalo 169 djece.

Važno je navesti da se ova statistika razlikuje od statistike Grada Mostara, koju smo dobili od Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara. Prema njihovim podacima u Mostaru ima 12 privatnih vrtića (registracija jednog u tijeku), dva javna vrtića, oba sa šest organizacijskih jedinaca te jedan vrtić koji je organiziran u sklopu Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales.

Jablanica ima jednu predškolsku ustanovu i nju pohađa 46 djece. Ima sedam djelatnika, a broj djece na jednog odgajatelja iznosi 15.

U Konjicu postoji jedna privatna i jedna javna predškolska ustanova, a broj djece koji ih pohađa iznosi 78. U njima je zaposleno 17 djelatnika, a jedan odgajatelj skrbi za 11 djece. Četvero djece se nije uspjelo upisati zbog popunjenosti kapaciteta.

U Neumu postoji jedna javna ustanova, pohađa ju 65 djece, te ima 12 zaposlenih. Jedan odgajatelj prosječno skrbi za 11 djece.

Kao i u Neumu, i Prozor-Rama ima jednu javnu predškolsku ustanovu. Pohađa ju 80 djece, ima 17 zaposlenih, a broj djece na jednog odgajatelja iznosi 10. Ukupno 18 djece nije primljeno zbog popunjenog kapaciteta.

Stolac ima jednu javnu predškolsku ustanovu koju pohađa 65 djece. Ima 14 zaposlenih, a jedan odgajatelj, prema ovoj analizi, brine za osmero djece.

U ZHŽ većina djece je u privatnim ustanovama

Zapadnohercegovačka županija ima ukupno 20 predškolskih ustanova, od čega je 16 privatnih i četiri javne.

Broj djece u predškolskim ustanovama iznosi 916, a ove ustanove broje ukupno 143 zaposlena. Jedan odgajatelj skrbi za devetero djece.

U Širokom Brijegu ukupno je 7 predškolskih ustanova, od čega je jedna javna i šest privatnih. Ukupno ih pohađa 393 djece, te imaju 62 zaposlena. Prosječno jedan odgajatelj skrbi za devetero djece, a 31 dijete nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.

U Grudama postoji jedna javna i tri privatne predškolske ustanove, a pohađa ih 135 djece. Imaju 21 zaposlenog, jedan odgajatelj brine za desetero djece. Zbog popunjenosti kapaciteta nije primljeno 25 djece.

Grad Ljubuški, prema ovoj analizi, broji jednu javnu i pet privatnih predškolskih ustanovama, a njih pohađa 198 djece. Zaposlenih je 32, a jedan odgajatelj skrbi za osmero djece.

Posušje ima dvije privatne i jednu javnu predškolsku ustanovu u kojima boravi 190 djece. Ustanove broje 28 zaposlenih, a jedan odgajatelj brine za 10 djece. Zbog popunjenosti kapaciteta nije primljeno 45 djece.

HBŽ: Nema mjesta za 890 djece

Hercegbosanska županija ima četiri javne i dvije privatne predškolske ustanove u koje je upisano 322 djece. Ukupno imaju 63 zaposlena, a jedan odgajatelj brine prosječno za devetero djece. Zbog popunjenosti kapaciteta nije upisano čak 890 djece.

Glamoč ima jednu javnu predškolsku ustanovu koju pohađa 31 dijete, a koja ima četiri zaposlena. Jedan odgajatelj brine za prosječno 16 djece, a petero djece se nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.

Livno ima jednu javnu i dvije privatne predškolske ustanove i u njih je upisano 177 djece. Imaju 40 zaposlenih, a prosječno jedan odgajatelj brine za sedmero djece. Zbog popunjenosti kapaciteta u ustanove nije primljeno 115 djece.

Kupres ima jednu javnu predškolsku ustanovu, koju pohađa 22 djece. Imaju četiri zaposlena, a jedan odgajatelj prosječno brine za 11 djece.

Tomislavgrad, baš kao i Kupres ima jednu javnu ustanovu, a broj djece koji ga pohađa iznosi 92. Ukupno je zaposlenih 15, a jedan odgajatelj brine za 13 djece. Prema ovoj analizi čak 770 djece nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.

Prema ovoj analizi u sve tri županije najveći je broj djece kojima su oba roditelja zaposlena, a najveći broj djelatnika u vrtićima su žene.

bljesak.info

Glas naroda

Pa naravno da je u privatnim vrticima večina, kad drzavnih ima tri- četiri, po jedan u svakom gradu, a privatnih 20+
Kakav je too naslov!?

Nisu vam točni brojevi teta i djece u vrtiču.
Bar to se moglo točno podjeliti.

Broj zaposlenih i broj teta nije isti. Neka si ti trrosio bateriju na nista.

Većina djece u ZHŽ je u privatnim dječjim vrtićima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari