Završena sadnja ljubuškog ranog krumpira, upitan plasman

ljubuski.info

Poljoprivrednici u ljubuškom kraju završili su sadnju mladog krumpira, poznatog kao ljubuški rani.

S druge strane, plastenički krumpir na red će doći u sljedećim danima. Iako članovi Zadruge Plodovi zemlje očekuju urod oko osam tisuća tona mladog krumpira, sve je izvjesnije kako će niske temperature i mraz odrediti konačne količine.

Jedno od glavnih pitanja je gdje plasirati proizvode, s obzirom na to da su velika tržišta zatvorena zbog koronavirusa, kao i veći dio restorana u našoj zemlji.

Poljoprivreda je u Ljubuškom glavna gospodarska grana. Uz sve poljoprivredne kulture koje uspijevaju na ovom prostoru, izdvaja se mladi krumpir, koji je posljednjih godina i brendiran.

Sunce, kamen i crvena zemlja. Ta crvena zemlja daje taj poseban ukus, proizvodi se u kamenu. Okolo je sve kamen, pogotovo u susjednom selu. Sve se ručno radi. To je ta odlika, zaštite gotovo da i nema, rekao je Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje.

Brige proizvođačima predstavljaju uvezeni proizvodi. Za domaće poljoprivrednike jedan od glavnih problema je nemilosrdna konkurencija na tržištu.
Nije isto egipatski i naš mladi iz Ljubuškog - da se to prodaje na istoj polici i da potrošači ne znaju razliku što kupuju i što jedu, upozorava gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

U vrijeme koronavirusa sve je teže plasirati proizvode.

180 nas je, krajnji nam je cilj da na kraju uspijemo sve što proizvedemo da prodamo. Barem veći dio. Teško to ide, napominje Vukojević.

Još nije počeo s radom distributivni centar na Koridoru Vc koji je svečano otvoren prošle godine i u kojeg je uloženo milijun maraka. No, prema najavama, on bi trebao početi raditi 1. svibnja, što bi uveliko olakšalo posao ljubuškim poljoprivrednicima. Distributivno-sabirni centar prvenstveno je namijenjen plasiranju i prodaji poljoprivrednih proizvoda.

On je predan Zadruzi Plodovi zemlje na besplatno korištenje i oni sada traže načine što će trebati da se to pokrene - zaposliti nekog menadžera, neku osobu koja će to i voditi. Imat će svu potporu Grada da to pokrene, ističe Markotić.

Grad Ljubuški za jesensku sjetvu izdvojio je, u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, 100.000 KM dok su smiljari oslobođeni plaćanja koncesije za 2020. godinu. Nedavno je okončan i projekt izgradnje vodonatapnog kanala na lokalitetu Drače. Ovim ulaganjima žele pokazati koliki je, zapravo, značaj domaće proizvodnje, posebice u kriznim vremenima koje je donijela pandemija.

FTV

Glas naroda

Putin bi ostao gladan da nema ranoga. A Bože jada i tema.

U Nameksu vreća 2 marke dobar ko duša

""Nije isto egipatski i naš mladi iz Ljubuškog - da se to prodaje na istoj polici i da potrošači ne znaju razliku što kupuju i što jedu"", upozorava gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić. Jeli ovo neka vrsta SATIRE ...

Maksimalni obujam sub-terra agrarnih proizvoda (oni sto rastu pod zemljom) je direktno proporcionalan s intelektualnim kapacitetom proizvodjaca, a obrnuto proporcionalan demografskoj i fizickoj slici populacije gdje su ovi slucajevi zabiljezeni ...

Pamet u glavu prije sadnje,dignete poticaj kad ga sadite pa štetu naplatite kad ga led odnese i kad se ne proda kuknjava...,ajme meni jadni vi?! Začarani krug mafije koja je umrežena i ništa drugo.

Ja ću vam sve otkupiti

Ta menadžer kojega zaposle moreli ikako da nije u HDZu.

To ima samo kod nas, zasade tone iako je upitan plasman...

Šta više kukate, tek posadili odmah kuknjava di prodat.
Okrenete na čips i riješen problem.

Di si ti vidio da se od mladog parvi cips hahah

Znači oni sade isključivo mladi.

Rani-mladi, ako ga kontaju mladog vadit znaci da se ne moze dugo skladistit niti je vele upotrebljiv za cips ili pomfi sto nas narod najvise voli jest po restoranima

Gradsko vijeće i gradonačelnik trebaju usvojit izmjenu grba Grada i predložit da umjesto kule Hercega Stjepana se stavi mladi Rani ljubuški krumpir to je zaštitni znak Grada svijet nas prepoznaje po tome isto kad spomeneš Pariz odma ti se u glavi upali Slika Ajfelovog tornja tako isto kad neko negdje spomene Ljubuški odmah pred očima se stvori slika Ranog Krumpira.

Ja se ne slažem ako bude mladi kumpir jazahtjevam pored njega DRAČA treba stajati.
Jer sam ja u Radišićima agornjim
HDZ i Drača.totogaje kod Nas.

A štaćeš i gospode sa državnih jasala posadila kumpire nek napuste posao kad je to unosan posao

Nije isto egipatski i nas slazem se egipatski sr puno manje gnjoji nego nas

Kad će oni šleperi za rusiju

Kako upitan...nece ga dotec kad dođu biciklisti svjeta....nek svaki uzme po jedan,morat cemo i uvozit

U Stocu kažu da mi u Ljubuškom nepričamo pravilno Hrvatskim jezikom. Kažu za kumpir se kaže krtola, za kavode kavade, za kostilu košćela, za sikiru šekira. Bit će da su to neke novokmpovane riječi. Da i pravilno je reći da se krtola bere. Koda reste na trišnji.

Kakve veze ima Stolac sa Ljubuskim ranim, sta te pere jel Ariel...

Nista vi ne brinite, prodat cete to preko online trzice. Cek malo, sta bi s online trznicom, zelenom pijacom itd itd

Krka li se NPK i KAN N 27 i UREA N 46 po zemlji gdje raste Ljubuški rani ?

Tko je to zatvorio poljoprivrednu ljekarnu

Vidite poljoprivrednike što vozaju od mašina sve će vam biti jasno koliko je to unosan posao,žive za 1 maj

Dugoročno zatrovana zemlja nek ti ga jede ćaća.
Kaze sve ručna obrada. Je volovima I plugom se brazdalo I oralo..Robot I Bingo 1,45. Odlican Egiptski

Sve sto ovi "brendiraju", brzo propadne. Ne valja vam PR

A imam osjecaj da gradonacelnikov savjetnik ili cak on sam, provodi sate citajuci komentare po portalima da otkrije sta narod zeli i na osnovu toga pomno smislja govore upucene masama

Jada .ogati.

koja izmišljotina sa ovom crvenom zemljom bože sačuvaj

Super, biti će ranog krumpira krajem srpnja.

Neću ulazit u ovo pusto hvaljenje i razne komvinacije i hvalospjeve o krompiru. Alu neçu ni loše govorit o Ljubiškom ranom iz crvenice po meni je odličan i bolji od ovog iz Egipta. Probao jedan i drugi Ljubuški krompir bolji za dvi klase... Ne sadim i ne prodajem krompire...

bucino ovdekare i tutekare ,i u dan imate li još koga zovni tv,večernji,dnevni ljportal. jabuka ima a look niste bili u sportskim novostima i tamo malo zaprditee

Za komentar od JUKE sto bi volovima ora zemlju a ima li freza za pravit brazde i vadit sa frezom a om nek proba sa volovima a ja mislim JUKA da ti ne sadis nista a kamoli krompire de se ne prosipaj a da mu ji caca jede mislim da te nitko ne nudi njihovim krompirim

Kažu ako nebude Ljubuskog kumpira da će biti kolaps u cijeloj Evropi ajme jada u Lidlu 10 kg 9.90 kn

Sad bi da za paket 100 ojera.Ili da mi ga neko pošalje platiću i poštarinu.

Jedino naš narod na čelu sa udrugom sadi nešto za šta udruga nije unaprijed osigurala otkup. Mislim da ovdje na čelo treba staviti nekog mlađeg i da ima bar 4 razreda srednje ali državne da to malo utegne kad već ima punu potporu gradonačelnika.

Ljudi moji sve je nase bolje nego uvozno pogledajte on lijepo izgleda a koja razlika kad jedete nase proizvode i koji okus ali mi smo pokvareni uvjek je tuđe bolje nego nasi mi smo jadni i pokvareni a ovima sto to rade kapa do poda ja sadim za sebe

Završena sadnja ljubuškog ranog krumpira, upitan plasman
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari