Uvjereni smo da su žene tu samo privjesak

ljubuski.info

I ove sam godine mislio zakeljiti na Facebook onaj citat iz Talmuda o tome kako je žena stvorena iz muškarčeva bubrega (ili kojeg li ono već organa) i da je zbog toga muškarac treba čuvati. Onda sam shvatio da je to previše šovinistički i odustao sam od te ideje. Koliko god ona bila sladunjava.

Da, činjenica je da smo svi mi odgojeni promatrati žene i djevojke u nejednakom kontekstu. Odgajani smo i indoktrinirani mentalitetom u kojem su muškarci i dječaci dominantna bića u svakom pogledu; uvjereni smo da su nam žene i djevojke inferiorne; da one nemaju vlastitu prošlost i svoje želje; da je njihova uloga u našem društvu samo proizvoditi djecu i to onu mušku; brinuti se o kući; biti nečiji seksualni trofej; biti asistentica ili tajnica po većinom muškim uredima i da je to ženama velika čast. Naučeni smo da je naša muškost ukorijenjena u dominaciji i bespoštednoj borbi. I da su žene tu samo privjesak. I naše religije nas također uče da su žene Bogu mile samo kad šute, mole i ne talasaju. Koga briga za jednu Ivanu Orleansku? Nju je ionako trebalo na lomaču. Žensko treba biti bogobojazno i muškobojazno. I treba šutjeti i Bogu (i mušku) se moliti i eto joj raja / dženeta. Tako nas uče.

I onda dođemo do famoznog Osmog marta kad cvjećarne, restorani, kozmetički saloni i samo za ovu priliku skrpani bendovi zgrću svoj profit.

Dok god postoje muškarci koji ne razumiju da "ne" stvarno znači "ne", ne postoji razlog za slavlje. Dok god postoje muškarci koji vjeruju da je žena na svom radnom mjestu ili na ulici otvorena meta za nabacivanje šala i neprikladnih komentara, nema vremena za opuštanje. Jeste li svjesne toga?

Ima, naravno, jako puno muškaraca koji žene i djevojke smatraju jednakima po svakoj mogućoj osnovi. I drago mi je što je tako. Živim u uvjerenju da su žene zaista sposobne obnoviti ovaj svijet. Uvjeren sam da bi na svijetu bilo puno manje ratova, međunarodnih sukoba, religijskih ili pak teritorijalnih ratova, kad bi žene bile na čelu nekih institucija. Jer to muškarcima očito ne ide. Ali gdje su te žene?

Cijelo jutro mi iskaču na naslovnici osmomartske želje koje žene nešto kao upućuju sebi i svojima. Ne trebamo ići daleko od Bosne i Hercegovine i lako ćemo vidjeti da su žene na svakodnevnoj bazi potlačene, marginalizirane, zlostavljane u svakom obliku pa čak i ubijane (jučerašnji primjer u Mostaru). Broj ovakvih slučajeva samo raste. A svi šute. Jest. Karanfil ili ruža je stvarno fina gesta. Doručak u krevetu je vjerojatno nešto još finije. Zar ne bi sprječavanje nasilja, zlostavljanja i diskriminacije bio još bolji čin?

Drage žene / majke / kraljice / djevojke i djevojčice, imate specijalan dan i pola vas pojma nema zašto je ovaj dan uopće poseban.

Ako vam se sve svede na večerice, pićenca i fancy girls-night-out, promašili ste. Žestoko ste promašili. Ne znam što si umišljate. Ovaj dan nije Dan svih žena, nego samo onih koje se ne boje podići svoj glas i izboriti se same za sebe.

I zato sretan ovaj Dan svima vama koje znate tko su (bile) Clara Zetkin, Rosa Luxemburg i Rosa Parks i koje nastavljate njihovim putem. Vama ostalima želim (samo) ugodno pijanstvo i dobru zabavu. I da dođete sebi.

Dalibor Dado Milas | FB

Glas naroda

svaka čast Dado, neka te Bog čuva

Znači Ante Kovačević nije u pravu!

Moj Dalibore šta ti uradi kradese partija potpomognuta ološi u crkvenim redovima počev od onog jade biskupa i svećenika koji blagoslivlju lop.ve na vlasti koje uništiše pokraše i protraše hrvatski narod na ovim prostorima pa se sad ko fol svećenici zamislili kako nas nestaje s ovi prostora,pa ti namisto da pišeš o ovim fukarama i na vlasti i u crkvi moraš pisati o ženama ali razumim te i podržavam te jer ne može ovo još dugo,svačiji zulum je prošao i ovaj će brzo.

Blago se nama kad se svecenici pozivaju na citate iz Talmuda jedne knjige koja je prestrašna znaš li Dado šta tu oni o nama uče o nezidovima prije nego li si ga citira

Svako posrtanje pocinje sa "mi i oni" !...Sta su ONI NAMA...itd... Jer , kad je to zapisivano i Talmudu , krscanstvo nije imalo hijerarhije i krcscanske jedinice su zivjele u velikim grupama , koje je sjedinjavala legenda o Kristovom zivotu i uskrsnucu . Kako se radilo o krscanima koji su i Jevreji , racunajuci i Krista , zvanicna jevrejska vlast toga vremena , smatrala je Krscane - sektom - pa je tako i imenovana , i u tom stilu su bili i - zapsi o Krscanstvu . Tek ke imperator KONSTATNTIN sazvao PRVI KONCIL i to tek 325 godine , u cetvrtom vijeku dakle , da bi te krscanske grupacije ujedinio i osnovao ima hijerarhiju . Od tada i postoji hijerahija , kakvu imamo i danas . Hijerarhiju nas narod naziva KLER , a KLER nije Crkva , nego crkvena hijerarhija , mada se stalno namece kao Crkva . To se najbolje vidi po tome da Kler stalno trazi da se CRKVI VRATE ODUZETE ZGRADE I DOBRA , sto bi bilo logicno - ali Kler to uzima sebi , a ne otvara u tim zgradama nista za Crkvu , dakle vijernicki narod , nego ta bogatstva koristi KLER .
.
Na tom prvo Koncilu 3215. , sklopljena je prvi put i knjiga NOVI ZAVJET , do tada je postojao samo STARI ZAVJET . Tada je usvojeno i crkveno pravilo da se - "BOG SASTOJI OD TRI OSOBE : OTAC-SIN I DUH SVETI" Tek od tada su se krscani krstili : uime oca , sina i duha svetoga ! Sveti Ivan Krstitelj je krstio ljude UIME BOGA , jer nije znao za SvETO TROJSTVO !. Tada je , dakle 325. , prglasen KRIZ , krst DAKLE - SIMBOLOM KRSCANSTVA - A DOTLE JE SIMBOL BILA riba !. Zasto riba ? Pa , zato sto je sveti Petar bio ribar na jezeru Tiberijat , "gdje je Isus hodao po vodi" , a i zato sto je Isus umnozio ribu i nahranio mnogo gladnih ...itd. Prema tome , NISU ONI , JEVREJI , NAMA NISTA RUZNO REKLI , jer nas tada nije ni bilo .
.
Svi krscani su , u pocetku , bili JEVREJI ! Ako su im nesto zamjerali , zamjerali su svojima , a MI kao krscani "nastali" smo tek nakon - 400 godina ! Upravo se sve do danas provlaci teza da su ZIDOVI RASPELI KRISTA , pa se tako govorilo i sa Oltara , dok jedan PAPA , (hajde da i Vi pogodite koji papa ) - nije otisao u Jerusalem , i izvinui se Zidovima za stoljetna sramocenja od strane krscanskog KLERA . Jer , Zidovi su bili pod Rimskim carstvom u to vrijeme , svi su , osim Farizeja kao pete kolone , bili ROBOVI i nisu mogli nikoga da sude , a osim toga u Zidovskom zakonu nema KAZNE RASPINJANJA NA KRIZ , niti je ta kazna kod njih ikada postojala , iako je ta kazna postojala i to tri hiljade godina prije Krista , kod ASIRACA , naprimjer !...Prema tome ...STA SU ONI NAMA...samo je produztak lazi da su Zidovi raspeli Krista , i nepostovanje PAPE , koji se , uime CRKVE , izvinuuo zato Zidovima , i to prilikom prve posjete jednoga Pape Jerusalemu , nakon 400 godina !...AMEN !

Ante ti ko buduci papa

Otkad postoji svijet , muski sovinizam vlada u drustvu - pa i danas ! Sva ona prava koja danas imaju zene - izvojevaIe su one same ! I danas se bore . Upravo ce se rijesiti vecina nasih problema u trenutku kad budu vladale - zene ! Dotle - spasavaj se ko moze ! Majke moje generacije bile su divne zene i primjerne majke , ali su sve odreda bile - p a c e n i c e ! Velike pacenice !

Uvjereni smo da su žene tu samo privjesak
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari