Luksuz vlasti: 44 milijuna maraka za 900 službenih automobila

ljubuski.info

Vlasti u Bosni i Hercegovini samo u prošloj godini planirale su čak 44 milijuna maraka za kupovinu 900 službenih automobila. Osim što je, posebno u ovim kriznim vremenima, sporna paprena svota novca, sporno je i što se u prometu, osim po luksuzu, vozila ne mogu lako prepoznati. Iako je s državne, a odnedavno i razine FBiH, poslan nalog da se ista označe, to još nije učinjeno.

Prije godinu Vijeće ministara BiH dobio je zadatak izmijeniti Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih automobila tako što će ih obilježiti da bi bili prepoznatljivi u prometu. No, godinu nakon, službene automobile, osim po luksuzu ili osobama koje se u njima voze, teško da možemo prepoznati - ni N od tražene naljepnice. Novinari Federalne televizije pitali su ministre i nadležna ministarstva gdje je zapelo.
Ministarstvo komunikacija pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika na način da se sačini registar službenih vozila. U odnosu na ovu inicijativu, Ministarstvo financija i trezora nije imalo primjedbi, ali je u svom odgovoru skrenulo pažnju na mogućnost zloporaba, te sugeriralo da se o mogućim neželjenim posljedicama pojedinačno izjasne sve institucije, odnosno daju suglasnost da se vozila obuhvate registrom. Nakon što Ministarstvu budu dostavljeni svi relevantni podaci, pristupit će izradi izmjena i dopuna Pravilnika, rečeno je u Ministarstvu financija i trezora BiH.

A upravo je namjera predlagača bila sprečavanje zloporaba. Doduše, suprotne od ove kojom se nadležna ministarstva trenutno bave. Cilj je spriječiti da vozila zlorabe oni koji ih koriste.
Mislim da se tome mora stati u kraj i da je krajnje vrijeme da službena vozila stoje vikendom u garaži, a ne na izletištima, skijalištima, ljetovalištima i gdje ih sve građani ne viđaju. Označiti vozila i to će prekinuti njihovu zloupotrebu u značajnoj mjeri, tvrdi Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Isto misli i Adis Arapović, čiju je inicijativu nedavno podržao i Parlament FBiH.
Potpuno je postalo uobičajeno da se službeni automobili koriste za privatne, strančke i brojne druge svrhe, a to je jednostavno zloupotreba javne imovine, kaže Arapović, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu FBiH.

I nije se dogodilo jednom da tu imovinu izabrani dužnosnici zlorabe. Sudeći po inicijativama koje bi im ovu bahatost onemogućile, a koje su još na dugom štapu, neće im ovo biti ni posljednji put. I, nažalost, to nije jedina stvar koju koriste zdravo za gotovo. Ništa oprezniji nisu ni kada je u pitanju korištenje službene pratnje.

Tu je posljednja, ali ne i prva, javnost razljutila ministrica Bisera Turković koja je imala pratnju i prilikom privatne kupovine. Objasnila je, nedugo nakon, ministrica građanima da, s obzirom na funkciju koju obavlja, pod pratnjom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, htjela ili ne, mora biti 24 sata dnevno.

I, istina, prema aktuelnoj odluci Vijeća ministara BiH, mora. No, pitanje je da li je moralno što su bh. vlasti same sebi osigurale toliki luksuz?

FTV

Glas naroda

sramota, imaju bolje aute od Merkel-ice

Nije problem što se auta kupe.Nego problem je što se privatno vozaju i plus troše 20 litara kad se usporede kilometri i računi.

nije problem sto se auta kupe da oni nesto rade i da imamo ceste sukladno njihovim autima

Vozićemo šta hoćemo Narod nas je izabrao da svima bude bolj i to smo i napravili. Iduće godine opet ćemo dobiti to povjerenje

Treba postavit pitanje zasto uopce politicarina trebaju sluzbena auta i vozaci!? Ili barem vecini njih!? U vecini slucajeva se u njima samo voze na posap i domljenke u druge gradove i sl. Ne bi da im posao uvjetuje vozanje sto bi bilo realno da im poslodavac tj. Drzava obezbijedi sluzbena auta. Ovako stvarno nema smisla!!!

Ovo je Balkan i to mora tako da bude uvijek se znalo ko Konja jaši a tko piješke hodi. Nezamjerajte tim ljudima ništa jeli mislite da je profesija lagati laka e pa nije nemože to svatko.

Ima se more se balet.

Zasto ovi is Ministarstva finansije idu kuci sluzbebim bilim aytima nakon radnog vremena.

Državi bi bilo jeftinije da kupe benzince.Jer privatno auto od ovi su većinon dizeli pa nebi mogli sebi livat

sjašile komunjare ujašili udbaši partije sad plave a prije crvene
svu imovinu i navrnute škole treba oduzet one posle pljačke 91. pa na ovamo
nisu stvorili državu nego partijski eldorado lopovluk,u nacionalnim okvirim onda huškaju narod na narod i KRADU svoj narod,jednom udba uvik udba samo druge metode

tito je bija jedan a sad svako selo ima titu,nebi ih zasitili da nas ima ko kineza

Luksuz vlasti: 44 milijuna maraka za 900 službenih automobila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari