Može li arheologija otkopati obrazovanje?

ljubuski.info

Milijun pitanja se može postaviti županijskom ministarstvu i Zavodu za odgoj i obrazovanje kad je u pitanju funkcioniranje školskog sustava, ali jedno za njih je pogubno i oslikava teško stanje u oblasti obrazovanja u ZHŽ: Zašto je HDZ uništio obrazovanje u ZHŽ, iznjedrio tajkuna Ševu, postavio ministricu švelju i samoljubivu odgojiteljicu Jadranku Bošnjak na čelo ustanova koje trebaju biti jamstvo budućnosti, jer bez obrazovanja samo ćemo znati posaditi krumpire i ništa više?

Slijed zbivanja u školstvu unatrag 15 godina ima samo jednu donekle svijetlu točku, a to je transparentnost zapošljavanja učitelja i nastavnika za vrijeme ministrira Vjekoslava Čambera. Potom su došle nesposobne ministrice Helena Lončar i Ružica Mikulić i osebujna Jadranka Bošnjak, koje, brat bratu, nisu dorasle poslu kojeg obavljaju. Lončar i Mikulić su za mandata izjavljivale toliko gluposti, od riječi kako od prethodnika ne može ostati ništa što nije HDZ-ovo generirajući još veći kriminal do samovolje nad zakonima, pa sada imaju niz istražnih postupaka, da bi ravnateljica zavoda Jadranka Bošnjak radila na svojoj karijeri, ubiranju novca kroz nezakonite radnje, mobing i stvaranje kultne nadređenosti nad svima drugima. Čak je dijelila lekcije i ministrici, nesvjesna kako njen osobni poriv nema nikakve veze sa strukom, odgojem i obrazovanjem. Moć je dobivala od premijera ZHŽ Zdenke Ćosića, za koje neki govore kako su u rođačkim vezama, čime stvari zvuče još gore.

Već drugu godinu učenika nema u klupama, nastavnicima 12 godina nisu rasle plaće, negu su i smanjivane, ali opet, bratu bratu, da budemo pošteni, njih 95% je došlo do posla preko veze i većina ima, prema osobnom uvidu, katastrofalne prosjeke ocjena od 2 - 2,6.
Učenici i nastavnici nemaju ni osnovne uvjete za rad u vremenu epidemije, učenici tehničkih pomagala, organizacije rada i što je najgore izgubio se entuzijazam u školstvu i smisao ovakvog školovanja.

Prije nekoliko dana u organizaciji Zavoda ja odgoj i obrazovanje dogodio se stručni skup u kojem je pomalo izgubljena arheologinja održala predavanje u Širokom Brijegu i Tomislavgradu. Tema nimalo edukativna i na njoj je bilo 8 nastavnika, dok su nastavnici u Tomislavgradu predavanje počeli napuštati već nakon nekoliko minuta. I sama predavačica je priznala svoje loše poznavanje arheološke građe dviju županija, jer je to i njoj izgleda bilo prvo vatreno krštenje. Ali, ravnateljica Bošnjak je sve prikazala kao veliki uspjeh.
Umjesto da nastavnicima osigura vrhunsku izobrazbu i seminare s mnoštvom edukativnih tema, u trenutku kada je zavod ostao na tri djelatnice, a stručni savjetnici joj okreću leđa, Bošnjak je površno upoznala nastavnike s povijesnim nasljeđem i baštinom u Hercegovini davši novu pljusku nastavnicima povijesti.

Pitamo se, ima li Bošnjak bilo kakav odgojno-obrazovni cilj ili je njen cilj isključivo samopromocija i politički uzlet unutar HDZ BiH, zajedno s mentorom Zdenkom Ćosićem? Dokumenti pokazuju kako je godinama vršila mobing nad djelatnicima zavoda, osobito nad zamjenicom dr.sc. Danijelom Kuna, koja je, ne želeći ostati u tom obrazovnom blatu, napustila zavod dobivši posao na Kineziološkom fakultetu u Osijeku. Uspješni i oni koji znaju pored uhljebljenih, kao što je Bošnjak, ne mogu doći do izražaja, isto kao što je HDZ BiH uništio obrazovanje dopustivši da stranačka siva eminencija osniva škole i pobere novac od naroda, koji od silnih diploma ne zna kuda bi: u Austriju, Njemačku, Irsku, Ameriku ili još dalje u Australiju. S tim diplomama u bijelom svijetu se dobijaju ponude za kopanje kanala, rad u skladištima itd. Ali, usrećio se HDZ. Temeljnim kapitalom od "sretnih i valjanih" diploma škole su registrirale Central osiguranje, koje se potom prodalo Hastor grupaciji, dok učenici nemaju toaletnog papira u školi, a da o pomagalima ne trošimo riječi.

Pokušaj stvaranja savjetničkog miljea na nezakonit i netransparentan način u Zavodu za odgoj i obrazovanje je propao. Jadranki Bošnjak svi su okrenuli leđa upravo zbog njenih nekompetencija, lažne skromnosti i ambicija. Njen cilj je izgleda s tri zaposlenika imati godišnji proračun od pola milijuna KM.

Cilj bi trebali biti učenici, njihova budućnost i stvaranje obrazovnog oblaka u školstvu, ali k tome imamo jednako nesposobno ministarstvo u kojem moda i modni krikovi zasjenjuju učeničke potrebe, kao žrtvu jedne odnarođene politike.

M.Š.

Glas naroda

Naše obrazovanje ne može ništa otkopati, ni najsuvremeniji strojevi. Jadni učenici i studenti!!! Imam studenta koji je ogorčen jer u ovom semestru nece imati niti jedan kolokvij. Jer je profesorima lijeno sastaviti pitanja i provjeriti njihovo znanje!! Lakše je učenicima reci imat cete samo ispite. A tko zna mozda im i to uskrate?

Obrazovanje je odavno bilo na respiratoru, samo ga aparati održavaju da ne umre. Prijetnje, kupovina i ucjene su terapija.

Jadranka je grobar obrazovanja i svojih ambicija koje se temelje na kupljenoj diplomi i promašeni seminara koje izvode ulizivači i nenznalice. Zato je dobro plaćaju da umjetne trepavice održava.Svelo se obrazovanje na šminku.

..samo opaska da nije vecina profesora dobila posao preko veze,jer ima nas sto radimo vec dugi niz godina,i dobili smo posao po normalnoj natjecajnoj proceduri..
..i da moj prosjek je 5,0 i nisam studirala ni dana duze od 4godine(predbolonja davno prije)..

I jeste li većina vi ili oni?

Nisu svi zaposleni stranački, ima i onih koji su bili izvrsni učenici i studenti . Stranački ulaze preko povjerenstava i vd direktora koji moraju slušati komitet . Sve se poduzima da nečija kuma nazor upane

"...nazor upane..." - nešto mi se čini kako vi baš i niste bili među tim izvrsnim učenicima.

Obrazovanje vode oni koji su sredili diplome. Pošteni traže posao i ne mogu ga naći zbog sređeni diploma osoba bez obraza i morala. Daleko ćemo dogurati sa arhelogijom i prošlosti koja nam ne pomaže da vidimo budućnost. Zavod je najveće zlo.

Gdje šetka čuva kokoši džudžani posla nemaju. Moraju se podobnost i sposobnost razdvojiti u dva ministarstva pa neka podobni uče kadrove a sposobni ostalu raju.

Istina se ne moze otkopati ni pokopati. Istina izvire. Tihi otpor je pokazao lazniim moralima da je dosta silovanja i glume.

Ovih osam što je došlo na seminar bi i rođenu mater prodalo da njima bude bolje, koje ulizice hodaju po seminarima. Sad kopajte i tražite blago cara trojana. Sebi ste rupu iskopali kako ste se prodale.

Tri djelatnika a dobiva pola milijuna maraka. Toni ne zna komu glavu nosi i sam je sudionik kriminala kad daje novac poreznih obveznika za nerad i svakom tko nije pošteno završio školovanje.

Dignite se na noge i izaberite novu ministricu i ravnateljicu kad vam ove ne valjaju i kad ste tako moćni... Tko god drugi da dodje, neće vam valjati. Žene rade onako kako znaju i mogu, svidjelo se to nekome ili ne. To što neki zaposlenici idu, mijenjaju poslove i sl.,stvar njihovog izbora. Koga briga uostalom... Svi mi idemo tamo gdje vjerujemo da će nam biti bolje. Mir vama.

tako je

Politika ih stavila, nije struka tako će ih odbaciti kao najveće zločince. Većina je postavljena bez struke pa ne znaju šta rade, samo propadamo zajedno s njima zbog loše politike i kadrova koji su spremni na sve, bez obzira na loš rad.

Tako je. Nije ni što mladi glavom bez obzira bježe iz ovih krajeva, a sve je veći broj i obitelji koji su otišli ne zato jer im je egzistencija u pitanju, nego zato što ne mogu gledati i trpjeti gadosti i nelogičnosti koje lokalni plitki "moćnici" sprovode. Žalosno. Za što su se naši ratni heroji borili i ginuli? Da bi bilo dobro podobnim i sposobnim samoljubljivim pojedincima? Nema života ovdje

Može li nam itko objasniti u kakvoj su rodbinskoj vezi Jadranka Bošnjak i njen mentor i branilac kako pišete Zdenko Ćosić. Jer koliko svi znamo do sada nisu bili pa ne znam otkud sad rodbinska veza ili je neka druga veza ??????

Može li arheologija otkopati obrazovanje?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari