Najduži policijski sat je u Zapadnohercegovačkoj županiji

ljubuski.info

Dok se u skoro cijeloj Europi pogoršava epidemiološka situacija i poduzimaju oštrije mjere, od toga nije izuzeta ni BiH. Jučerašnja COVID-statistika u BiH nije donijela je i nove brojke - novih 1.055 zaraženih od 3.911 testiranih osoba te čak 48 preminulih pacijenata, pozitivnih na COVID-19. Županijski stožeri, sukladno ocjeni situaije, donose strožije mjere i one se razlikuju od županije do županije.

Uostalom, i preporuka Federalnog stožera je da županije prema situaciji na terenu, mogu samostalno donositi mjere u sucbijanju širenja zaraze.

Sarajevska županija 15 dana bez kafića

U Federaciji BiH nisu iste mjere u svim županijama. Najstrožije su u Sarajevskoj županiji gdje pandemija korona virusa doživljava svoj vrhunac, a bolnice su skoro pred slomom pred brojem novoprimljenih pacijenata koji trebaju bolničko liječenje i traži se krevet više.

U ovoj županiji od petka, 19. ožujka, zabrana kretanja vrijedi od 21 do 5 sati ujutro i ova mjera na snazi je 15 dana. Zabranjen je rad i svih ugostiteljskih objekata, ali je dozvoljena dostava hrane i pića. U SŽ-u su zatvorene i škole, a nastava se izvodi online. U ovoj županiji, prema statistici od subote, 20. ožujka, u samo protekla 24 sata preminulo je 14 pacijenata te je registrirano nova 822 slučaja novooboljelih od COVID-19, dok je na bolničkom liječenju čak 718 osoba.

Zabrana kretanja, tzv. policijski sat, od 21 do 5 sati ujutro, vrijedi i u Zeničko-dobojskoj županiji u sljedećih 14 dana gdje je na snazi i online održavanje nastava, kao i Tuzlanskoj županiji od jučer pa sve do 29. ožujka te Bosansko-podrinjskoj županiji u kojoj je zabrana na snazi od subote, 20. ožujka. U BPŽ-u su od danas zatvorene i osnovne i srednje škole kao i fakulteti, a nastava će se odvijati online.

Također, zabranene su posjete domovima za stare i iznemogle osobe.

U srednjobosanskoj županiji vrijedi zabrana kretanja od 22 do 5 sati ujutro te se nastava izvodi po kombiniranom modelu.

Najliberalnije mjere imaju Unsko-sanka, Livanjska i Posavska županija gdje vrijedi zabrana kretanja od 23 sata do pet sati ujutro, što je ujedno i zapovijed Federalnog stožera. U ovim županijama epidemiološka situacija ne zahtijeva oštrije mjere poput onih koje vrijede, primjerice, u Sarajevskoj županiji.

U ZHŽ-u prvo potpuno ukinuli policijski sat, a sada je zabrana od 20.30 sati

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji narebba o policijskom satu od 23 sata do 5 sati ujutro traje već od 11. studenoga prošle godine, kada je i donijeta od strane Kriznog stožera FBiH. Novom odlukom Vlade HNŽ-a od 18. ožujka, ograničen je rad ugostiteljskim objektima od 21 sati do 5 sati ujutro. Također je zabranjeno organiziranje glazbe uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta, obiteljskim i javnim.

Narigorozniju zabranu kretanja donijeli su u Zapadnohercegovačkoj županiji, koja vrijedi od 18. ožujka do 31. ožujka i to u periodu od 20.30 sati do 5 sati ujutro. U ovoj županiji potpuno su ukinuli policijski sat, zabranu kretanja od 23 do 5 sati ujutro, 25 siječnja i to zbog poboljšane epidemiološke situacije. No, to je trajalo svega dva mjeseca.

Stožer civilne zaštite ŽZH-a, a na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zavoda za javno zdravstvo, ovu odluku je donio zbog, kako je kazano, eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa - na taj dan 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa. Protiv ove odluke građani u Grudama i Širokom Brijegu pozivani su na prosvijede, no istima se odazvalo tek nekoliko desetina prosvjednika koji su, potom, od policije 'zaradili' prekršajne prijave. Jučer je u ovoj županiji registrirano novih 52 oboljelih.

I u RS-u donijete strožije mjere

Stožer za vanredne situacije u Republici Srpskoj jučer je donio odluku o zabrani rada ugostiteljskih objekata kao i obustavi nastave sljedećih sedam dana. Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, uslužnim i zanatskim djelatnostim kao što su frizerski i kozmetički saloni, bazeni, kina, skijališta ali i trgovački centri te svi kulturni centri. Stožer je naložio i obustavu nastave u svim osnovnim i srednjim školama te izvođenje nastave u online obliku.

Ova mjera uslijedila je nakon sagledavanje cjelokupne situacije porasta broja novooboljelih od korona virusa te upozoravajuće poruke iz Tima za praćenje provođenja mjera RS-a, gdje je naglašeno, ukoliko se žurnim i restriktivnim mjerama ne zaustavi rapidan rast broja zaraženih, zdravstveni sustav RS-a neće biti u stanju zbrinuti sve pacijente i pružiti im odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.
Porast broja hospitaliziranih COVID pacijenata prijeti urušavanjem našeg zdravstvenog sustava, čiji su smještajni, kao i ljudski kapaciteti pred limitom, upozorili su iz Tima za praćenje provođenja mjera RS-a, tražeći od Stožera RS-a uvođenje strožijih mjera.

Dnevni list

Glas naroda

bolest postoji jeli nametnuta ili ne neću komentirat ali hoće li država se odreć nameta ovim ugostiteljima hoće li im pomoć dok ne rade od čega će živit hoće li se političari koji donose odluke da se neradi odreć primanja sebi dok sjede i zagorčavaju život radniku pa bilo bi pošteno da se i oni odreknu plaća dok je ovako stanje da mnam je svima isto

Najviše policije po cestama u ovoj županiji , najviše kazni napišu i najgore ceste imamo

Neka zatvore skole ako smiju od sirokobrijeskih mama.

Policijski sat je jedna od najboljih demografakih mjera, nestane im kon.doma, a ne mogu na benzinsku po nji

Kad policija krene trenirati strogoću nad narodom ja bi da imam tu mogućnost na njih pozvao vojsku s punom ratnom opremom. Vojska je uvijek bila uz svoj narod, a policija uz političare. Narod i političari su dva različita svijeta.

Sta se ti javljas za policiju olosu stari

Neka naprave kompletan lock down. Sve zatvoriti osim prehrane i svim ljudima koji ne rade za to vrijeme davati plaću kao da rade. To nije nikakav problem kao što vidimo u svim Državama gdje je lock down svi primaju novac kao da rade..

Lock down zdravog, radno sposobnog i nerizicnog stanovnistva je zlocin! Davanje place u stranim zemljama je jedan od nacina navikavanja na "veliki reset", a vi mislite kako hocete! Prosle godine djeci i starijima zabranili da izadju na svjez zrak i bilo gdje i sad su vec svi zaboravili na to

To vam je od šišmiša samo po noći se prenosi po danju ništa

KAD VIDIS TKO NAS VODI SVE JE OVO DOBRO,,,ZATVORITE NAMEX AKO SMIJETE,NJIH STOJI PERO KOZUL A ONI NJEMU PRAVE KUCU

Kakve Široko Brijeske Mame to su žene koje ništa od sebe nisu uradili u životu pa se Isponišu na račun drugi u javnosti, a u kući ni skuvan ručak, nego odaju po kafićima i ispijaju keve i tračaju , i spavaju do 12.00 sati niti vode računa od djeci, naj bolja pošalji u školu bez zadaća na grbaču učiteljici.

Najduži policijski sat je u Zapadnohercegovačkoj županiji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari