Farmeri zapadne Hercegovine priliku vidjeli u kozarstvu

ljubuski.info

Potencijal koji naša zemlja ima na polju stočarstva prepoznali su farmeri iz zapadne Hercegovine, koji su svoju priliku vidjeli u razvoju kozarstva. Osnovali su udrugu koja okuplja stočare iz Gruda i Posušja.

Umirovljeni branitelj Mario Prlić, vlasnik farme koza iz mjesta Sovići kraj Gruda, u kozarstvu je prepoznao priliku za svoje ekonomsko osnaživanje. Kaže kako su zbog toga odlučili da povećaju.

Na farmama u Udruzi Alpina trenutačno je 480 koza, a sukladno potražnji, planiraju proširiti uzgoj.

Ipak, stočar Ivica Tomas upozorava da bez otkupljivača mlijeka nema ničega.

Za sad, kažu, imaju stabilnog domaćeg otkupljivača. Dnevna proizvodnja kozjeg mlijeka je oko 900 litara. Proizvodi zadovoljavaju europske standarde, a kozji sir od mlijeka s ovih farmi ocijenjen je Srebrnom plaketom Federalnog agromediteranskog zavoda.
I u tom smjeru mi idemo jer se sve više troši kako su ljudi doznali kvalitetu kozjeg mlijeka i u praksi kroz primjenu vidjeli zašto je ono sve dobro, dodaje Prlić.

Poticaji iz općine te resornih županijskih i federalnih ministarstva, kažu, ključni su za razvoj ovog posla.

Šef odsjeka za poljoprivredu i veterinarstvo u Ministarstvu gospodarstva ZHŽ-a Vinko Landeka ističe kako je ove godine je ministarstvo iz svog proračuna predvidjelo subvenciju određenih sredstava za proizvodnju svježeg kozjeg mlijeka i uzgoj rasplodnih koza.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kazao je kako su omogućili da farme dobiju električnu energiju, za jedan dio njih su osigurali pitku vodu iz vodovodne mreže, dok za jedan još nisu.

Trenutačno je potpora koju dobivaju jednaka onoj namijenjenoj proizvodnji kravljeg mlijeka, a proizvesti kozje je, poručuju farmeri daleko teže. Očekuju da će se omjer promijeniti u korist kozarstva što bi pomoglo daljnjem razvoju i osiguralo da budu konkurentniji na tržištu.

FTV

Glas naroda

Ugledajte se u Majetiće farmere 2 kuće 2 auta i 2 traktora sve od koza i ovaca sve pohvale momcima i ocu.

i nazadak je napredak ako ne znaš kud ideš ili ne želiš vidjet-čoban koza

Farmeri zapadne Hercegovine priliku vidjeli u kozarstvu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari