Hercegovina ubrala 227 tona duhana

ljubuski.info

U Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, u prošloj godini ubrano je ukupno 227 tona duhana, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

U Zapadnohercegovačkoj županiji zasađen je ukupno 131 hektar, dok je u HNŽ-u duhan zasađen samo na 36 hektara.

Ukupan prinos duhana u ZHŽ-u iznosio je ukupno 125 tona, te je prosječno ubrana tona duhana po zasađenom hektaru. U HNŽ-u je pak ukupan prinos bio 102 tone, a prosječno je po jednom hektaru prinos duhana bio 2,8 tona.

Brojke o proizvodnji duhana doslovno se svake godine smanjuju. U 2019. godini u Federaciji BiH zasađena su samo 383 hektara duhana.

Duhan - turistički adut?

Razlog manjoj proizvodnji duhana svakako leži u neorganiziranom otkupu duhana. Sve otkupne stranice koje su bile u gotovo svim većim hercegovačkim mjestima danas su dio prošlosti, kao i Fabrika duhana Mostar, nekada najveća tvornica za otkup i proizvodnju duhana i duhanskih proizvoda.

Vjetar u leđa proizvođačima svakako je upis duhana sorte "hercegovački ravnjak" u međunarodni registar imena podrijetla. Ovim je 'hercegovački ravnjak' dobio zaštitu izvornosti.

Hercegovački duhan je registriran sukladno Libanonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju. Nositelj prava na ime podrijetla je udruga "Duvan Hercegovački Ravnjak" iz Gruda.
Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura, navedeno u priopćenju Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru.

Možemo li učiti na primjeru Hrvatske?

Za razliku od Hercegovine, koja će višestoljetnu tradiciju proizvodnje duhana pokušati pretvoriti u turistički adut, susjedna Hrvatska proizvodi i zarađuje.

Organizirana proizvodnja duhana cvijeta, te se svake godine povećavaju površine zasađene duhanom.

U Hrvatskoj se posljednjih godina duhan godišnje sadi na oko 4000 hektara s kojih se proizvede oko 8000 tona duhana. Otkupna cijena duhana se iz godine u godinu povećava, kao i poticaji države za proizvodnju istog.

Glas naroda

u nas tona po ha a u mostarskoj 3 tone, kako to?

Đe završi taj duhan gdje su sad sadioci kupili se mercedesi od njih nisu platili najam babama zemlju,sramota !!!!

Domet našeg naroda je krvavo doć do 10 000 eura i odmah to sprašit u mercedesa starog 10 godina a ostalo šta bude ili još gore uzme ga na kredu , mi smo društvo poremećeni vrijednosti.

Upravo tako.I umjesto da država otvara mogućnost ,ili podučava i informiše,za ulaganja ona se samo nakači i ubire dadžbine.Nemože me niko ubjedit da nemamo višak nepotrebne a manjak potrebne administracije i ne može me niko ubjedit da nema prostora za smanjenje davanja ali povećanje informisanja i mogućnosti konkretnog ulaganja na obostranu korist.

Zato se lako uvjeriti da je sve što valja ili otišlo ili ne može doći do izražaja ili funkcije s koje bi mogao nešto pozitivno učiniti i to samo zbog ovih poluinteligentnih uhljebskih vampira, zombija i parazita

Ima i toga zasigurno ali nami fali i domoljublja u praksi.Ulaganja u cmilje su pokazala našu poslovnu stranu.Bez obzira na okolnosti većina nas ti i kad ima nezna šta bi.Čast izuzecima.

Koje su ga duvanjske otkupile reklama ko I za cmilje i krompir samo da se narod nada

Šverc komerc ako otkupa nema sve se popuši na crno

Gledajuć po prinosu ovaj duvan nije za šverca,nena kvalitetu.

Jedini primjer iz Hrvatske koji će ovi slijediti je povećanje harača i inspekcija

Sadi da ti SIPA dođe u posjetu

Sa duvanom treba znat najlakše ga je posadit plasman je bitan kako ga utopit kako državu zahebat da ti nestoji nogom izavrata i zato Hercegovci svaka vam čast uvijek ste znali se snać živila moja mudra i pametna Hercegovina.

Tako je, naša mudra i nadasve pametna Hercegovina, ovo si pametno rekao svaka ti čast.

Kisindzer je uzeo lovu na duhanu uzeo passata

Ima li plastenika još na žabaru?

Dobro se proda svake godine oko 300 400 kila sebi ostavit 10 kila i dobro.

Prava politika bi bila tvornica cigareta u Hercegovini duvan je sirovina ko kavode za kečap

Za tvornicu triba imat tržište i isplativost.Ili možda da ti pokreneš proizvodnju,evo ja ću ti avan donirat.

Wc papir ima tržište a kamoli cigarete ali tko će tebi objasniti Ševinovac

Hercegovina ubrala 227 tona duhana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari