Mlada Ljubušanka dr. sc. Doris Vukšić objavila svoju prvu knjigu

ljubuski.info

Može li izumiteljski talent i tradicija u kreiranju brojnih svjetskih izuma koji su zadužili čovječanstvo postati važan čimbenik imidža zemlje? Može li zemlja uživati epitet inovativne zemlje i bez vodećih gospodarskih pokazatelja inovativnosti? Mogu li komunikacijske poruke o snažnom inovacijskom potencijalu učiniti zemlju investicijskom mekom? - samo su neka od pitanja na koja odgovara dr.sc. Doris Vukšić u svojoj knjizi Inovativnost i imidž Hrvatske.

Inovativnosti predstavlja ključno područje u kojem Hrvatska ima potencijal, priliku i mogućnost za komuniciranje svoje specifičnosti, jačanje imidža zemlje i izgradnju nacionalnog identiteta. Nažalost, inovativnost, znanost i visoka tehnologija u najmanjoj mjeri predstavljaju imidž Hrvatske. Krajnje je vrijeme da iskoristimo hrvatsku meku moć i svijetu ispričamo priču o njezinom tradicionalnom izumiteljskom duhu, inovatorima i inovacijama koje su promijenile svijet te snažnom inovacijskom potencijalu kojeg predvode suvremene tehnološke inovacije, ujedno i perjanice hrvatskog gospodarstva, istaknula je Doris Vukšić, autorica knjige.

Doris Vukšić već deset godina bavi se upravljanjem odnosa s javnošću i komunikacijom inovativnih projekata. Doktorirala je komunikacijske znanosti na poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Komunikologija, iz područja društvenih znanosti i polja informacijskih i komunikacijskih znanosti.

U agenciji HAMAG-BICRO koordinira komunikacijske aktivnosti u ulozi PR-a, radi kao komunikacijski korespondent Europske poduzetničke mreže u Hrvatskoj te komunikacijski stručnjak na tri europska projekta za znanost i inovacije.

Nedovoljna prepoznatljivosti hrvatske inovativnosti ogleda se u nepostojanju strateškog i sustavnog komunikacijskog pristupa pri kreiranju imidža i brendiranja zemlje, nepostojanju nacionalne komunikacijske strategije, neusklađenosti i slaboj koordinaciji komunikacijskih poruka koje se šalju u svijet te izostanku diplomatskog lobiranja za ulagačke poslove, privlačenje investicija i stranog kapitala.

S ekonomskog aspekta, manjak stranih ulaganja i dostupnosti rizičnog kapitala te niska razina tehnološke svjesnosti, stavljaju uteg hrvatskoj inovativnosti, a time i rastu gospodarstva.

Knjiga nedvojbeno ukazuje kako Hrvatska, da bi naglasila svoju izvornost, jedinstvenost i autentičnost, mora jačati svoj imidž inovativne zemlje na temelju tri ključna područja - izumiteljske tradicije koja je već ukorijenjena u hrvatski identitet, povoljnih ekonomskih indikatorainovativnosti te snažnog inovacijskog potencijala.

Autorica posebno ističe 2020. godinu kao najbolju godinu za hrvatsku tehnološku scenu.

Infobip je postao prvi hrvatski "jednorog", odnosno tvrtka s procijenjenom vrijednosti na više od milijardu dolara zahvaljujući stranom ulaganju od 200 milijuna dolara, Nanobit je prodan švedskoj Stillfront grupi za 148 milijuna dolara, Porsche i Infinum pokrenuli su tvrtku Porsche Digital Croatia u koju će uložiti 10 milijuna eura i zaposliti preko 100 ljudi, Microblink je privukao investiciju od 60 milijun dolara, Agrivi su osigurali investiciju od 30,2 milijuna kuna…

Nastavak uspješnih ulaganja i u 2021. godini, poput Photomatha koji je prošli tjedan osigurao dodatnih 23 milijuna dolara investicije, pokazuje kako hrvatska industrija visoke tehnologije hrabro grabi naprijed.

Osim teorijskih aspekata, znanstvenog doprinosa temi i dobre prakse ostalih zemalja, knjiga daje pregled praktičnih preporuka korištenja inovativnosti u brendiranju zemlje; Svijetu je potrebno komunicirati jedinstvenu poruku o Hrvatskoj koja će, osim tradicionalnih diplomatskih aktivnosti i fokusiranja na turizam, obuhvatiti i područje inovativnosti, bilo kroz jačanje promocijskih ili gospodarskih aktivnosti. Podizanjem svjesnosti javnosti o hrvatskim izumima i inovatorima, Hrvatska može postati domovina svojevrsnog izumiteljskog talenta, a stvaranjem povoljnog poduzetničkog okruženja, priljeva rizičnog kapitala te otvorenosti prema pametnim rješenjima - i zemlja u koju će investitori rado ulagati.

Knjiga je dostupna na službenoj stranici nakladnika Synopsis, a javnosti će biti predstavljena u ožujku 2021. godine, kao i na međunarodnom sajmu knjiga - Interliber.

Glas naroda

Ovo je konkurencija rektoru tomiću i on je završio ovu školu za prdoklačenje. Osim toga,kakve veze mi imamo sa Hrvatskom!?

Da je ostala u Ljubuškom, odnosno BH, velika je vjerojatnost da ne bi ništa od ovog postigla!

ako nije u HDZu sigurno bi konobarila

A mislis da se ova uhljebila u agenciju na izmišljeno radno misto preko transparentnog natječaja??Ne budi naivan.

A šta je to postigla?
Obradjuje od prije 20 g prozvakanu temu i prepisuje s interneta. I jos ima bezobrazluka dat preporuke nekom u realnom sektoru kojem prismrdila nije.
Radi u drzavnoj agenciji u markeringu- znaci apsolutno nista. Moze ona prdoklečit nabacivanjem kojekakvih izraza ali u suštini ne radi ništa, di ste vidjeli ijedan njen projekt?
Zanima me sta bi vlasnik bilo kojeg startupa rekao na njeno “komuniciranje”-vjerojatno bi rekao da mu se makne s očiju.
Mogla je ovo i iz Tun[ * neprimjereno * ]je, moze se ona promovirat koliko hoce...

Ova cura ne spasa među ove naše drugarice od partije. Njihova parola je "Od kraljice noći do funkcije moći".Curo svaka čast imaš znanja ko i lipote. Nikakva ti misica ravna nije po lipoti, a po znanju zna se njihov IQ prosjek. Svaka čast ovo je božije davanje pametna a lipa što je teško spojivo.

Ti materi samo lipa osta.Umisto da se tema komentira mi odemo po lipoti i politiki.Merkelovka na babušku sliči ali zna i umi.

Vrhunsko znanstveno područje Odnosi sa javnošću, prodavanje magle Zorana Tomića i Nine Ćorića, zaštite svoje patente i veliki um kako bi BiH izvukli iz krize,teška demagogija na djelu!

Zar se Hrvatska nije više makla iz te faze kreiranja imidža i identiteta? Moja rodica je magistrirala i radila na tu temu u inozemstvu prije 15ak godina, kad je to bilo aktualno u svijetu. Vijednosti i prioriteti se danas potpuno mijenjaju zbog Covida, i događa se reset koji će se odraziti na sve ekonomske grane, a pogotovo turizam i inovacije.

Čija li je, od kojih je kuća.

valjda od tvoje, zato i uporno brišeš komentare . Koji su istiniti. Ne može se istina sakrit.

Hocemo jos ovakvih vijesti! Cestitam!

Dakle ovaj uhljeb piše knjige u radno vrijeme i javno se hvali s tim da nema drugog posla osim samopromocije. Još povrh toga pametuje start-upovima koji se iz petnih žila trude nešto pokrenuti dok im ovakvi paraziti sjede na grbači.

Neka sama pokrene posa , a ne sa državni jasala pametovat.

Pa i jasam Plagijator sta ima veze

Čekamo tvoju knjigu

A ja pomislih da je doktor, liječnik.
A ovo ništa.

Ovo je jedno veliko ništa ali s velikom i organiziranom reklamom.
Izvrnula cijelu priču da sebi dade na važnosti.Inovatori bježe iz zemlje upravo zbog državnih institucija i nameta koji im sjede na glavi, a čini je zaposlenik i ova žena.
I sad ona zaključi što je svima jasno i radi promociju same sebe preko tuđih leđa.

Ovo je više parazitiranje nego komuniciranje.

Mlada Ljubušanka dr. sc. Doris Vukšić objavila svoju prvu knjigu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari