Diplome iz BiH se više neće priznavati automatizmom u Hrvatskoj

ljubuski.info

Agencija za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske ima sve ovlasti propitivati vrijednosti diploma stečenih u drugim zemljama koje nisu članice EU - dakle u Hrvatskoj su to pretežno diplome stečene u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Dosad su se te diplome priznavale automatizmom, a sada se to mijenja i onda kada su te inozemne diplome izdale visokoškolske institucije koje su legitimno osnovane i priznate u spomenutim zemljama, i to upravo podrškom Ministarstva obrazovanja i aktualnog ministra.

Radno opterećenje

Prateći Pravilnik o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, u obzir će se uzimati isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom.

Ako ta kvalifikacija nije na jednakom razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku. Tijelo nadležno za postupak vrednovanja inozemne visokoškolske kvalifikacije morat će ubuduće u obzir uzeti pet ključnih elemenata koji kumulativno čine kvalifikaciju kod nas, a to su: nivo, radno opterećenje, kvaliteta, profili i ishodi učenja, a zatim procjenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.Spomenuta procjena u tom smislu neosporno određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj (stručno i/ili akademsko priznavanje, nastavak obrazovanja ili zaposlenje) te može li se dodijeliti alternativno, djelomično ili uvjetno priznavanje - tako se ministar obrazovanja Radovan Fuchs očitovao na problematiku priznavanja visokoškolskih kvalifikacija iz BiH Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Na istu se problematiku očitovala u svom mandatu i bivša ministrica Blaženka Divjak, no ona je tada u svom dopisu istoj agenciji navela da nema zakonskih osnova za obustavu postupka priznavanja stranih diploma. U svom je dopisu Divjak ipak naglasila da se kriterij priznavanja ne bi trebao odnositi samo na spomenute dvije zemlje, već na sve one u kojima se stječu kvalifikacije koje nisu izdale visoke škole koje nisu prošla postupak vanjskog vrednovanja usklađenosti s europskim standardom.

Neće se primjenjivati retrogradno

Ovakva se odluka neće primjenjivati retrogradno, tako da nositelji takvih diploma iz prošlosti ne moraju strahovati da će im neko i službeno potvrditi da nisu kompetentni po našim kvalifikacijama.

Također, tom odlukom nitko ne može tumačiti da diplome iz navedenih zemalja nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji jednostavno u tim zemljama nisu naučili dovoljno da bi u Hrvatskoj imali taj stupanj obrazovanja koji im je istaknut na diplomama.

Večernji list

Glas naroda

mogu obrisat aš sa njom a ako se vako nastavi i rvacke će biti papir
ponovo na studije u beč i peštu

Ševo vrati pare ljudima

zato je ševo otvorio školu u njemačkoj koje vrijede

U Njemačkoj je Shewo

Zahvaljujemo Ševi što nam cijene i poštuju diplome iz BiH!

Vrlo dobro vi znate da nije do Ševe već su ovi redovni nešto popustili.Ali ne sekirajte se,ko je naučio ,bilo u Ševe bilo na državnom,neće nikad imat problema.

ovi tokar sa Svemo - se i dalje pise knjige za nase studente ...

Sada kad su poklopili funkcije-nema više. A šta sa burilovićima i sličnima koji su napunili državnu administraciju?

A hoće li vridit diplome iz RS-a Banja Luke Predora i sl.?

Nema straha, tko god ima shevinu diplomu taj je bogat i vjerojatno radi u drzavnim sluzbama... Njegova se svakako nece provjeravat

Donijeti zakon da se u državnim institucijama ne može raditi s diplomom sa privatnih fakulteta i riješen problem nisu Ševe same jesu najjači ali ima ih još

Nitko nije kupio diplomu da radi u privatnoj firmi

objavit sve ševinovce i dezertere i tako će mo saznat -usput-uhljebe
ko ovo napravi ruši HDZ ko o šale

ševine diplome su sramota HDZ partije -sad su internacionalizirane
niko ih neće u svjetu

A zašto lažeš?

Zašto ti ne kažeš da su se diplome dobivale bez nastavnog procesa tj kupovale

Jel stvarno misliš da su sve diplome takve, bez nastavnoga procesa? Misliš da nema diploma sa sveučilišta iz Mostara pa i Zagreba bez kako ti kažeš nastavnoga procesa?

Koliko je u vas privatnih fakulteta regularnih toliko je na državnim sveučilištima neregularnih

nema mira i pravde dok se sve lažne diplome i uhljebi ne objave JAVNO

Diplome iz BiH se više neće priznavati automatizmom u Hrvatskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari