Podizanje svijesti o zaštiti okoliša uvršteno u Strategiju razvoja

ljubuski.info

Poticanje i stimuliranje projekata podizanja svijesti o zaštiti okoliša od civilnog društva i gospodarskih subjekata kao i organizacija kampanja i stimuliranje rasprava o politikama u ovoj oblasti, te modernizacija nastavnih planova i programa osnovnih i srednjih škola u skladu s programom Eko škole koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uvršteni su nedavno u usvojenu Strategiju razvoja Federacije BiH 2021 - 2027.

Savjetnica za zaštitu okoliša na projektu "Misli o prirodi!" Sabina Jukan je kroz tematsku grupu "Okoliš, komunalna infrastruktura i upravljanje prirodnim resursima" započela doprinos izradi Strategije razvoja FBiH 2021 - 2017.
Radeći na pripremi različitih alata za podršku školama u oblasti zaštite okoliša uvidjela sam da je u cilju podizanja svijesti o zaštiti okoliša i razvoja zelenih vještina potrebno modernizirati nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola. Mi smo taj proces utvrdili u skladu s prethodno definiranim programom Eko škole, kako bi se kontinuirano provodile aktivnosti vezane za zaštitu okoliša koje bi bile inkorporirane u sve segmente odgojno obrazovnog rada škola. Vlada FBiH prepoznala je da se kroz program Eko škola mogu unaprijediti planovi u školama, te je uvrstila to u Strategiju, kazala je Jukan.

Uvrštavanje navedenih prijedloga veliki je korak, ne samo za rješavanje pitanja zaštite okoliša, već i civilno društvo u cjelini.
Ovaj uspjeh poticaj je za CPCD, ali i cjelokupno civilno društvo u BiH. On predstavlja dokaz da aktivna participacija građana i građanki, stručnjaka/inja i organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka ima efekta i može rezultirati unapređenjem strategija i drugih dokumenata od značaja koji kroje našu budućnost, poručila je direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda.

Eko škole jedan su od nekoliko segmenata trogodišnjeg projekta "Misli o prirodi!" koji provodi Centar za promociju civilnog društva, uz financijsku podršku Švedske.

U okviru programa Eko škole ostvarena je suradnja s 36 osnovnih i srednjih škola iz 29 lokalnih zajednica iz BiH kojima su ponuđeni resursi - znanje kroz učešće na konferencijama, izobrazbom i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi za unaprijeđenje rada na zaštiti okoliša. Odabrane škole trenutno su u fazi pripreme za implementaciju Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH, nakon čega će biti i službeno akreditirane kao Eko škole.

Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, putem implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika i uposlenika škole, ali i šire društvene zajednice, a što je od sada dio i službene Strategije razvoja FBiH, spriopćeno je iz CPCD-a.

Glas naroda

Potrudili ste se Vi stručnjaci i na vrijeme sve "zaštitili" .
Otjerali str 80%mladeži van granica domovine pa se ko sad brinete za" očuvanje" okoliša!
Bolji ste kad ne čuvate,.

Jedini nacin zastite i cuvanja okolisa je uvesti u praksu kaznjavanje divljajka koji unistavaju okolis na bilo koji nacin. Pa bi vidio pobro moj kada mu naplatis dobru kaznu kada ce mu ponovo paati na pamet bacati smece ili na slican nacin unistavati okolis.
Ta nije ni njemacka nase divljake naucila pameti lipom pricom, ne nego dobrim kaznama.

Sve je to lijepo i krasno, ali samo na papiru. Kako mi to cuvamo prirodu? Sve i da bacim smece u kantu, kontejner u cijeloj BH ne postoji sustav recikliranja otpada niti povrat plasticne ambalaze i automatski sve sto kupis sa ovih nasih prostora zavrsava na Uborku, a znamo svi kakva je to deponija, nema ni okolisne dozvole...

Podizanje svijesti o zaštiti okoliša uvršteno u Strategiju razvoja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari