BiH zaostaje za Hrvatskom 50 godina

ljubuski.info

BiH zaostaje za Hrvatskom 50 godina kada je riječ o znanosti, izjavio je Benjamin Fetić, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Udruge fizičara u Federaciji BiH.

U BiH trenutno ne možemo zadovoljiti potrebe znanstvenika za znanjem i zbog toga oni odlaze. Europa, s druge strane, ima novac i treba te ljude. I to je to. Europa dobiva, mi gubimo, rekao je Fetić koji je istaknuo kako se u znanost ne ulaže dovoljno.

Kaže kako više faktora utječe na trenutno stanje u BiH kada je u pitanju znanstveno-istraživački rad. Prvi je svakako vlast.

Vlade svih razina su odgovorne jer one imaju mogućnost kroz financiranje znanstveno-istraživačkog rada mijenjati stanje znanosti u BiH. Često u medijima vidimo istupe ministara, kažu mi zaista ulažemo u znanost. Međutim, treba vidjeti šta oni podrazumijevaju pod znanošću. Kad govorimo o znanstveno -istraživačkom radu tu ne podrazumijevamo plaće znanstvenika. To podrazumijeva da se financira određeni projekt u sklopu kojeg vi onda rješavate neki problem iz znanosti. Drugi problem je tromost akademske zajednice koja je prihvatila ovakvo stanje i ne bori se ni za šta bolje. Tako su ta dva problema stvorila jedan veliki problem i trenutno nema izlaza iz te situacije, rekao je Fetić.

FENA

Glas naroda

Igra asocijacije naslov.. Konačni riješenje Rade Luburić haha

Baš čudno to za BiH...Kokad su školovani ovi što državu vode pa znaju što je to znanstveno istraživački rad ..... Koliko naših obrazovanih i školovanih ljudi u BiH ne može uspjeti a vani ostvare rezultate i sve steknu svojim radom i znanjem? Kako je onaj srpski profesor rekao.....Seljak koji ima 10krava one najlošije proda a najbolje ostavi sebi, a mi stvaramo 10 zvezda granda a 10inžinjera i doktora odškolujemo i potramo vani.... Ovdje je vodeća akademska zajednica iz Kiseljaka,Širokoga, Banja Luke,Međugorja a ključni uvjet u svemu je članska iskaznica .Pa na Sveučilištu u Mostaru bravar rektor...Jedino je u ex Yu Maršal bio bravar i počasni doktor svih fakulteta.. da ne pričamo o legitmnom akademiku.... Vodeći se ismijavaju sa školovanim ljudima...njima je bitnije pare u asfalt...ćevape i točenu pivu uložiti i dat ovčicama za glas 50-100km..i tako u krug...a malo je reći da za Hrvatskom zaostajemo 50god.…...barem 100..

Tamo, vamo. Tunde, nunde..

nonamo , vamoka , tuteka

Nije red da se šalite sa nekadašnjom ministrom

Mislim da pretjerujete. 50 godina, kažete? Vrlo su nam blizu po nepotizmu i korupciji, to je i više nego sigurno. Jedina prednost koju imaju jesto stoljecima imaju razvijen nacionalni identitet, a ovdje kod nas imaju labava "tri"

Kad ste zadnji put u metkoviću bili?kasni za vitinom 30god.beli je vitina [ * neprimjereno * ] ljubuškog.

Hahhaa koja usporedba. Kad si ti zadnji put bio u Vrgorcu? I nije mi jasno što im pola cura gravitira (tezi) da se ovdje uda

Sad nam lipo nabrojite sadašnje ili bivše komunističke zemlje koje su napredne ili uspješnije od ostalih nekomunističkih zemalja.

Češka, Slovačka, Madjarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija.itd itd

Evo ni jedna od gore navedenih nije ni blizu jedne Austrije, Švicerske, Danske, Švedske, Holandije, Norveške i da dalje ne nabrajam.A imaju približan broj stanovnika i druge okolnosti.Dosta vam je samo usporedit Rusiju i Japan.Jedna najveća zemlja na svitu koja raspolaže svim prirodnim resursima i ima najbolji geostrateški položaj i priko bivšeg SSSRa ogroman uticaj u regionu pa i svitu i jedna otočna zemlja koja je bila pod protektoratom zbog izgubljenog rata,uvoze 90%sirovina,na najtrusnijem su području na svijetu,i još imaju10% stanovništva manje nego Rusija.Pogledajte di su Rusi a di Japanci danas.

Kapitalističke zemlje svoje bogatstvo temelje na stoljetnim iskorištavanjem kolonija, a to rade i danas, samo što sžje to prikriveno. Jeftina radna snaga u zemljama trećeg svijeta, gdje im zagađuju okoliš i zaobilaze sve moguće zakone koji postoje, dok i građani nose pradu i gucci umišljajući da su elita.
"gace sto ih nosiš ti, od pamuka su što sam brao ja"

Zašto jedna tvornica iz Njemačke ili Francuske, ne plati radnike u Poljskoj jednako kao što bi to morala u svojoj matičnoj zemlji, a da ne govorim o Indiji ili Vijetnamu gdje su uvjeti rada prahistorijski, a dnevnica pola dolara.

Zašto ti ne uzmeš firmu iz Njemačke da ti kuću pravi?

Prije će bit 100 godina i za svaku godinu nazadujemo tri

nije toliki problem sto zaostajemo kolki je to sto nazadujemo.za 30 godina cemo u pecinama zivit

BiH zaostaje za Hrvatskom 50 godina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari