Kako u Hrvatsku bez PCR testa?

ljubuski.info

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) dodatno su pojasnili uvjete prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u "treće zemlje" kao što su BiH, Srbija i Crnua Gora.

Hrvatski državljani u trećim zemljama mogu boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije, navodi MUP RH.

Iznimka koja je predviđena izmjenama i dopunama odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. siječnja ove godine odnosi se na osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi ekonomski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gdje se neće zadržavati duže od 12 sati.
Nemoguće je predvidjeti sve nužne osobne ili poslovne razloge i taksativno ih navesti, ali nužnost kao iznimka podrazumijeva isključivo nepredviđeni, neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (naprimjer smrt člana pobitelji, dolazak radi uzdržavanja člana obitelji za što je potrebno posjedovati dokument nadležnog tijela o uzdržavanju i sl.), ili višu silu na koju se nije moglo utjecati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl.) i koji svakako zahtijevaju fizičko prisustvo osobe - navodi MUP RH.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imaju slične uvjete kao oni koji putuju iz Europske unije, ako dolaze zbog neodgodivih razloga kao što su bolest, sahrana i slično, s tim da će im se ulazak ograničiti na maksimalno 12 sati.

Putnici koji dolaze iz zemalja u kojima se pojavio novi soj korone, koje se nalaze na popisu HZJZ-a, primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere. Za sada su na tom popisu Velika Britanija i Južna Afrika. Ti putnici će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati i ići u karantenu od 14 dana.

Karantena im se može skratiti na sedam dana ako samonicijativno naprave i plate PCR-test koji će biti negativan. Za osobe koje putuju s ciljem dopremanja pomoći na potresom pogođena područja uvedena su posebna pravila te će one moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne dozvole Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Postojeće epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja, a od 1. veljače na snagu stupaju nove mjere koje su fazi usuglašavanja i donošenja.

Glas naroda

Ovo na 12h je puno nelogicnosti..
Moj dedo zivi par metara od granice cili zivot je radio u RH i mirovinu podize na jednoj od banaka u RH ..Sad ne moze preć granicu da podigne svoju mirovinu,kazu TO NIJE dobar razlog, iako zivi od tih novaca!
Da dedo ide u Mo da ga testiraju i ponovo ide po rezultat testa i nađe vozaca koji ce se isto testirat jer ce ga vozit mora 200KM min izdvojit svakog prvog u mjesecu..il moze i 320/360KM privatno u labaratoriju za njih dvoje..Moj dedo nije dobio ministarsku mirovinu da si to moze prijustit!?

Pa ti onda financiraj dedu da mu penzija uopće i netriba.

Tako je brajo,a ne gledat jos od jadnog dede.

A šta je taj deda radio pa da nemere par miseci izdrzat bez bankimata.Moj je kopa cili zivot, sad nema mirovinu ali ima nas i mislim da dobro živi.

Kod nas je fascinantno kako svatko sebi daje za pravo da onom drugom kaze sta treba da radi dok od svog zivota ne zna šta će!

Kako u Hrvatsku bez PCR testa?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari