Sudski procesi u BiH među najdužima u Europi

ljubuski.info

Sudski procesi u BiH su među najdužima u Europi i u prosjeku traju 418 dana, ne računajući postupke za komunalne usluge, podaci su Europske komisije.

Kako ističu, prema najnovijim dostupnim podacima iz 2019. godine, 418 dana je ipak značajno manje nego što je to bilo godinu ranije, kada je prosječno trajanje sudskih postupaka iznosilo 464 dana.

Slabo upravljanje sudskim postupcima i nedovoljno striktno primjenjivanje procesne discipline od strane sudaca dalje produžava trajanje postupaka. Predsjednici sudova bi trebalo da pojačaju menadžerski nadzor, istaknuto je u Izvješću Europske komisije za BiH.

Kao dio pravosudne reforme, Europska komisija traži, kroz žurno usvajanje zakonskih i administrativnih mjera, rješavanje problema predugih sudskih postupaka.

Upozoravaju i kako u BiH postoji 2,1 milijun neriješenih slučajeva, od čega se čak 1,9 milijuna odnosi na neriješene komunalne postupke, odnosno neplaćene račune.
Ovo ozbiljno narušava sudsku učinkovitost. Neriješeni komunalni predmeti i mala financijska potraživanja trebalo bi da budu značajno smanjeni kroz žurne izmjene i dopune zakona o sudskim postupcima, naglasili su.

Prema podacima Eurostata, BiH ipak nije najgora kad su u pitanju zemlje Europe, iako je svega nekoliko zemalja u lošijem položaju nego BiH. Ne računajući komunalne postupke, sudski procesi u Portugalu u prosjeku traju 860 dana, u Grčkoj oko 690 dana, a na Cipru gotovo 510. U Poljskoj je broj dana trajanja sudskog postupka nešto veći od 400 dana, a u Hrvatskoj je trajanje oko 360 dana. U 19 zemalja EU vrijeme trajanja sudskog postupka kraće je od 300 dana, a u 14 zemalja od 200 dana. Europski prvaci su Belgija, Litvanija, Luksemburg i Nizozemska, u kojima sudski procesi traju kraće od 100 dana. U zemljama s kojima se BiH voli porediti, poput Njemačke i Švedske, sudski procesi traju manje od 200 dana.

U Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH kažu kako je najčešći razlog za podnošenje pritužbi Uredu stegovnog tužitelja upravo nezadovoljstvo dužinom trajanja postupka. Prema njihovim podacima, na ovu vrstu žalbi je u 2019. otpala skoro polovica svih upućenih primjedbi. Oko 29 posto žalbi odnosi se na dužinu trajanja postupka pred sudom, a 13 posto žalbi odnosi se na dužinu postupaka pred tužiteljstvima.

Iz podataka VSTV-a može se zaključiti kako se više žalbi na bh. pravosuđe odnosi na dužinu trajanja postupaka nego na nemarni rad ili donesene presude.

Ipak, ohrabrujući podatak je da je broj žalbi Uredu stegovnog tužitelja manji nego u 2018. godini, i to za 5,8 posto, s obzirom na to da su 2019. godine primljene 843. žalbe. Iste godine riješeno je 1.036 pritužbi, što je manje za 9,5 posto u odnosu na 2018.

Oni tvrde kako je VSTV poduzeo važne aktivnosti kako bi se ovi problemi riješili, a uključuju reorganizaciju sudova i povećanje kvaliteta rada.
Prvi put smo posebno posvetili pažnju učinkovitosti rada nesudskog osoblja i organizacije poslovnih procesa u sudovima. Rad na ovom segmentu je proizašao iz pitanja što je moguće uraditi na polju učinkovitosti, a da se ne radi o aktivnostima koje su isključivo povezane sa sudskim radom, istakli su iz VSTV-a.

NN

Glas naroda

Kad Je Hrstic tuzitelj dobro da nemamo premete iz 2015/16 kad ga je tatica ubacio na mjesto

Neće oni sami sebe u zatvor čekaju dok zastari i tako to iđe

Nije istina nego najduže u svijetu.Brsi su samo kad triba narod kaznit i jamit mu pare

Sudski procesi u BiH među najdužima u Europi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari