Čović: "Da sam želio treći entitet - do sada bi ga imao..."

ljubuski.info

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović u najnovijjoj izjavi je ponovio kako je za njega SIP BiH nezakonit, te da takav stav ima od kada su imenovani.
Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora događa da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača, kazao je Čović.

Na pitanje o dogovorima za podjelu funkcija u sjeni žalbi, tužbi i ponavljanju brojanja listića Čović kaže:
Desetak razgovora sam obavio do sada, a ovo o čemu vi govorite o funkcijama, to će niže razine dogovarati. Ja sam uvjeren da u Mostaru moramo napraviti odmah dvotrećinsku većinu, da usvojimo statut, jer ga nemamo i da funkcioniramo s gradskim vijećem. Jasno je tko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na prebrojavanja i devalviranja. Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je netko dodavao preferencije, već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično. Eh, sada moje je umijeće hoću li uspjeti postići dvotrećinsku većinu, a ako ne, ima kao i prošli put prvi krug dvotrećinska, pa drugi krug tako i treći krug natpolovčna većina, ali se nadam da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika.

"Da sam želio treći entitet, do sada bi ga imao"

Često se uz ime Dragana Čovića spominje treći entitet.
Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bi ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome netko različitim spinovima daje drugu dimenziju , pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet, kaže Čović.

Na tvrdnju kako je to najviše zbog njegovih zahtjeva u izmjenama Izbornog zakona Čović tumači da svaki narod po Ustavu treba birati svog člana Predsjedništva.
Koga će Hrvati izabrati nije važno, da li će izabrati Sejdić, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je također da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i Ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davo zastarjelo, istaknuo e Čović.

Istakao je kako redovito razgovara s Bakirom Izetbegovićem kao s najvećim prijateljem. O odnosima Bošnjaka i Hrvata i približavanju Miloradu Dodiku:
Sa Miloradom Dodikom godišnje sjednem tri puta, a sa Izetbegovićem 23 puta. Ali kada sjednem sa Dodikom to je tema, a kada sam sa Izetbegovićem to nikoga ne interesira. Logično je da sa Izetbegovićem pričam o svemu, pa evo i prije tri četiri dana smo pričali.

Kazao je kako se politički nije udaljio od Sarajeva.
Pa kako ću se udaljiti kada svakodnevno o tome pričamo i isključivo o Federaciji i isključivo sa Bošnjacima. Pa sa Srbima skoro ništa i ne pričamo.

Na pitanje zašto onda imamo problem - da nemamo federalnu vladu dvije godine, odgovara:
Pa to i jest problem, o tome pričam sa Izetbegovićem. Mi na isti način vidimo BiH i FBiH. Treba nam partnerstvo . Moja ideja je da stavimo na list papira šta želimo u naredne četiri godine uraditi. Ja kažem Bakiru da u ću staviti pet stvari na papir i neka on stavi isto toliko i završili smo priču. Ali da formiramo federalnu vladu, a da ne znamo što ćemo raditi, e u to mene ne uvlačite. Pa što ćemo dobiti novo, istog premijera i zamjenike? Ovih dana ćemo razgovarati intenzivno o Izbornom zakonu i ja ću zagovarati svoje, a hoće li netko nama uskratiti pravo biranja svojih predstavnika, hoće li to biti SDP, DF ili SDA, to me ne zanima.

"Ne vjerujem u građansku BiH kakvu želi SDA. Ta država će se raspasti"

Odgovarajući smeta li mu građanska BiH Čović i zar kroz građansku BiH i Hrvati ne bi ostvarili svoja prava, Čović kaže:
Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Tko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to netko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU.

Što se mene tiče BiH će se morati graditi u nekoj kombinaciji građanskog i kolektivnog. Pa i prije 70 godina imali ste nacionalni ključ, a bila je Partija.

Istaknuo je kako je zadnji put razgovarao s Komšićem prije nekih šest ili sedam godina.
Dragan Čović sa gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Na tvrdnju kako se to doživljava kao uvreda, Čović ističe:
Ako za vas glasa 250.000 Bošnjaka, onda ste bošnjački član Predsjedništva. Da je za njega glasalo 100.000 Hrvata, on bio bio hrvatski član Predsjedništva. Ali za njega nažalost nije glasalo možda 500 Hrvata, ne možete to mijenjati. To je podvala Daytonu iako tu neke stvari u tu treba mijenjati, naglasio je.

"Bešlić je samo glumio gradonačelnika"

Vratio se na temu Mostara, pitavši zašto bi nekome smetalo da u Mostaru imamo Sveučilište Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišnu bolnicu.

To je naglasak da je to hrvatska institucije, iako pripada i drugim narodima. Tu su sjedišta hrvatskih institucija. Kao što Bošnjaci dominantno sve te institucije imaju u Sarajevu, a Srbi u Banja Luci. To je ipak samo jezička forma, a Mostar je u srcu svih onih koji ga vole. Pa i do sada u Mostaru Ljubo Bešlić ništa nije mogao uraditi bez Bošnjaka. On je samo glumio gradonačelnika, mogao se samo slikati. Institucije koje Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu mogu biti samou Mostaru i bez obzira koliko to nekoga iritiralo, ja ću to govoriti da je stolni grad, zaključio je Čović.

klix.ba

Glas naroda

Jasno mi je tko je i što je Dragan Čović i od njega ništa ne iznenađuje, samo mi nikad neće biti jasno kako ga netko, tko se smatra Hrvatom i vjernikom, može prihvatiti za vođu.

Evo ja sam Hrvat a vjernik bi volio bit i ne vidim ništa loše,ni po koga drugog pa ni po Hrvate,u ovom što čovik priča.A ako se ti smatraš Hrvatom de nam molim te objasni taj drugi put i kako bi nam po tom putu bilo bolje?Zar je to problem?Svi bi njega smijenjivali ali niko ne objašnjava kako dalje.

Jel ti dobro citas i razumjes sta je on rekao?Da on zeli treci entitet on bi ga imao.ON.Nije bitno sta narod zeli vec sta On zeli.

Ti si kažeš Hrvat i vjernik . Pa bolan što se klanjaš zadnjem jugoslavenskom setetu? Znaš li koliko Hrvata živi na kugli zemaljskoj? Kako baš odabra njega da mi je znati.

Mora sam,kad je bolji od tebe.

Eto baš ću tebi ovdje objasniti.

Zato sto bi ti letio s vlasti - kada bi imali rijesen treci entitet.
HDZ-u i SDA odgovara ovako nerijeseno stanje. Nikad se ti nisi borio za treci entitet, jer HDZ-u ne ide na ruku.

Da si ti želio mi bi sad živili i radili u Hercegovini, a ne u ću ke ćoj državi. Mogao si sve kroz zakone i pregovore s ulagačima riješiti ali nisi htio. Lakše ti je bilo nas protjerat i prodati senilnoj babi. Šta si sad dobio, trajno izgubio 60% Hrvata na prostoru BiH i sad si u problemu hoće li te više iko u koaliciju. Za još koju godinu Hrvati će definitivno postati manjina kao što su u RH Italijani, Albanci i Romi.

Vi usporedite,na Banovini su ljudi živjeli prije potresa sada se iseljavaju , tko se osim dezertera iselio devedesetih iz Hercegovine a koliko ih se iselilo zbog HDZ kadroviranja i pljačke zadnjih dvadesetak godina a to da muslimani kradu proračun zna i moj unuk

Nijedan potres ne može nanijeti štete ko HDZ a u nas Boban Jelavic Covic ajme majko

De bolan popusti malo.... počeo si lagano gubiti...U Rami te ni Grubeša nije izvukao u TGradu te tvoji pobijedili...i Mostaru te jedino Bakir moze spasit..Tzv vođa hrvata koji uz najavu ne smije doći tipa u Ljubuški...nego sve kroz maglu i poskrivećki..i tako i u ostale hrvatske gradove....mora ga milicija i sve čuvat...i ti predstavnik hrvata

nemoze celiricar mislit Hrvatima dobro,

Nije samo to...Komšić je proglašen nepoželjan u ljubuškom niti dolazi a čović precednik kradezea dolazi u ljubuški jedino tajno i po noći uz pratnju policije na sastanak ili večeru.Koga se to plaše kradezeudbaši čovićevci?

Popušio si Mostar. Jado jadni...

Nije on popušio Mostar kuća od 5 miliona hotel Soko kuća na moru kuća na planini pare u bankama ...

Znate mu za deset posto

Velečasni Ivan Ševo je rekao da je Dragan Čović dobročinitelj zašto je rekao za njega a nije za druge Hrvatske političare

Kad netko čini dobro on je dobročinitelj

Pa sta ce Sevo rec nego da je Covic dobrocinitelj.Vrana vrani ne bode oci.U mantijama ih ima gorih od Covica koliko god hoces.

Priđi u neovisne ili neku drugu stranku nečeš osvoiti 2 % glasova i to svoih pristaša,stavite na čelo turčina hdz a pobjedit će, znači nije do čovjeka nego do stranke,narod je nepismen i zato je sve ovako stanje

Hrvati nestaju zbog politike HDZ-a i njihovog kriminala, nepotizma i korupcije.
Živila Republika Bosna!

Osvajamo Njemačku

Živio pokojni Sava Kovačević koji je poginuo.

Jeli on zaboravila ka se je baca kamenjin u HDZov autobus.

Ako je baco onda je dragovoljac

Živjela SOKO eskadrila!

Čoviću nedaj da Hrvati postanu manjina! Zbog toga si i izabran!

Da nas on spašava bili bi ko Kurdi

Podrzavaju ga oni sto su kao on i koja je njihova moralna vertikala

plašilo od papagaja konstitutivnost stolni grad blablabla hrvatsko narod bablabla jezikblablabla izborni zakon blablabla

Privatizacija Sokola slučaj Hercegovačka banka Lijanovići prelevmani direktor Carine pokojni Rebac Bevanda Džakula Galić Miličević... treba li još nabrajati

Pročitati izvješće Toby Robinson svugdje su Čović Rupčić Jelavić pljačka Hrvatske preko HVO-a

To je jedan fin gospodin

Jedino je Jadranko isprid njega.Ali stignit će on njega

Izuzetno dobar političar koji 92. nije imao ništa kako je došao do sto miliona zna se e sad ako ovakav treba Hrvatima ja sam protiv ali bili su i Vokic Lorkovic protiv Pavelica pa izgubiše glave poginu sto tisuća vojnika izgubi se država raseliše se Hrvati 45 godina pa opet u rat za državu

ovo je naš sokol i ništa nije gori od onih što mu aplaudiraju i čak su oni gori od njega

Slažem se a vjerojatno i desetine tisuća drugih

SOK O le naš

Dragane ne pričaj gluposti i poklopi se ušima! Ovo nam nebi ni najveći dušmanin napravio što sam ti napravio!

Čović: "Da sam želio treći entitet - do sada bi ga imao..."
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari