Čović: "Da sam želio treći entitet - do sada bi ga imao..."

ljubuski.info

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović u najnovijjoj izjavi je ponovio kako je za njega SIP BiH nezakonit, te da takav stav ima od kada su imenovani.
Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora događa da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača, kazao je Čović.

Na pitanje o dogovorima za podjelu funkcija u sjeni žalbi, tužbi i ponavljanju brojanja listića Čović kaže:
Desetak razgovora sam obavio do sada, a ovo o čemu vi govorite o funkcijama, to će niže razine dogovarati. Ja sam uvjeren da u Mostaru moramo napraviti odmah dvotrećinsku većinu, da usvojimo statut, jer ga nemamo i da funkcioniramo s gradskim vijećem. Jasno je tko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na prebrojavanja i devalviranja. Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je netko dodavao preferencije, već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično. Eh, sada moje je umijeće hoću li uspjeti postići dvotrećinsku većinu, a ako ne, ima kao i prošli put prvi krug dvotrećinska, pa drugi krug tako i treći krug natpolovčna većina, ali se nadam da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika.

"Da sam želio treći entitet, do sada bi ga imao"

Često se uz ime Dragana Čovića spominje treći entitet.
Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bi ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome netko različitim spinovima daje drugu dimenziju , pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet, kaže Čović.

Na tvrdnju kako je to najviše zbog njegovih zahtjeva u izmjenama Izbornog zakona Čović tumači da svaki narod po Ustavu treba birati svog člana Predsjedništva.
Koga će Hrvati izabrati nije važno, da li će izabrati Sejdić, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je također da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i Ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davo zastarjelo, istaknuo e Čović.

Istakao je kako redovito razgovara s Bakirom Izetbegovićem kao s najvećim prijateljem. O odnosima Bošnjaka i Hrvata i približavanju Miloradu Dodiku:
Sa Miloradom Dodikom godišnje sjednem tri puta, a sa Izetbegovićem 23 puta. Ali kada sjednem sa Dodikom to je tema, a kada sam sa Izetbegovićem to nikoga ne interesira. Logično je da sa Izetbegovićem pričam o svemu, pa evo i prije tri četiri dana smo pričali.

Kazao je kako se politički nije udaljio od Sarajeva.
Pa kako ću se udaljiti kada svakodnevno o tome pričamo i isključivo o Federaciji i isključivo sa Bošnjacima. Pa sa Srbima skoro ništa i ne pričamo.

Na pitanje zašto onda imamo problem - da nemamo federalnu vladu dvije godine, odgovara:
Pa to i jest problem, o tome pričam sa Izetbegovićem. Mi na isti način vidimo BiH i FBiH. Treba nam partnerstvo . Moja ideja je da stavimo na list papira šta želimo u naredne četiri godine uraditi. Ja kažem Bakiru da u ću staviti pet stvari na papir i neka on stavi isto toliko i završili smo priču. Ali da formiramo federalnu vladu, a da ne znamo što ćemo raditi, e u to mene ne uvlačite. Pa što ćemo dobiti novo, istog premijera i zamjenike? Ovih dana ćemo razgovarati intenzivno o Izbornom zakonu i ja ću zagovarati svoje, a hoće li netko nama uskratiti pravo biranja svojih predstavnika, hoće li to biti SDP, DF ili SDA, to me ne zanima.

"Ne vjerujem u građansku BiH kakvu želi SDA. Ta država će se raspasti"

Odgovarajući smeta li mu građanska BiH Čović i zar kroz građansku BiH i Hrvati ne bi ostvarili svoja prava, Čović kaže:
Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Tko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to netko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU.

Što se mene tiče BiH će se morati graditi u nekoj kombinaciji građanskog i kolektivnog. Pa i prije 70 godina imali ste nacionalni ključ, a bila je Partija.

Istaknuo je kako je zadnji put razgovarao s Komšićem prije nekih šest ili sedam godina.
Dragan Čović sa gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Na tvrdnju kako se to doživljava kao uvreda, Čović ističe:
Ako za vas glasa 250.000 Bošnjaka, onda ste bošnjački član Predsjedništva. Da je za njega glasalo 100.000 Hrvata, on bio bio hrvatski član Predsjedništva. Ali za njega nažalost nije glasalo možda 500 Hrvata, ne možete to mijenjati. To je podvala Daytonu iako tu neke stvari u tu treba mijenjati, naglasio je.

"Bešlić je samo glumio gradonačelnika"

Vratio se na temu Mostara, pitavši zašto bi nekome smetalo da u Mostaru imamo Sveučilište Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišnu bolnicu.

To je naglasak da je to hrvatska institucije, iako pripada i drugim narodima. Tu su sjedišta hrvatskih institucija. Kao što Bošnjaci dominantno sve te institucije imaju u Sarajevu, a Srbi u Banja Luci. To je ipak samo jezička forma, a Mostar je u srcu svih onih koji ga vole. Pa i do sada u Mostaru Ljubo Bešlić ništa nije mogao uraditi bez Bošnjaka. On je samo glumio gradonačelnika, mogao se samo slikati. Institucije koje Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu mogu biti samou Mostaru i bez obzira koliko to nekoga iritiralo, ja ću to govoriti da je stolni grad, zaključio je Čović.

klix.ba

Glas naroda

Koji muljator i kleptoman bježi omladino na Novi Zeland od ovakvih

Pa da je ostala HR Herceg-Bosna davno bi HDZ bio bacen u ropotarnicu povijesti i oporba bi vladala i razvile bi se i druge stranke.
Nikad vama u HDZ nije odgovarao Treci entitet.

Imas ti svoj entitet na Barama...za narod te ne briga..jadno i tuzno..

To Bože imamo treći kad hoćemo

Mamlaz rijetko vidjen na ovim prostorima.

Bakir ti je javno rekao..kako Hrvati misle imat treći entitet...nisu ga oružjem mogli napravit kamoli će ga sad na karti napravit.. rezultat tvog entiteta je da je 50% hrvata napustilo BiH ...

Šta se onda kostrušite na sam spomen trećeg kad je mogućnost tako benigna?Interesuje me samo jedna stvar.Šta se i ko ima prigovorit ovom što je Čović u interviju izrekao?Koji su to konkretni problemi ovakvog stava?

Oruzjem smo ga napravili. Da je se Mulsimana pitalo cijela BiH bi pala u srpske ruke. Osnovali tzv. Armiju BiH 2 mjeseca nakon agresije. Da je se na vas cekalo sve bi palo.

Francek je Republiku Herceg-Bosnu umetnuo u federaciju da bi mogao Podunavlje mirno reintegrirati. Herceg-Bosnu smo izgubili kasnije u pregovorima za ciljeve Hrvatske.

Pitalo se HDZa pa sad nema Hrvata u takozvanoj rebuplici srpskoj i u Sarajevu , raseljeni iz Hercegovine,imaš šengensku granicu prid nosom ,unazađeni smo 150 godina.A da nije bilo hadezeovska ratnoprofiterske i udbaške politike sad bi se Hrvata pitalo i u Sarajevu i u Banjaluci

Samo reci ,kako?

Nema Bakir pojma, nije ga bilo na karti kao ni Čovića za vrijeme rata, stvorili smo treći, ili ispravnije drugi entitet oružjem u BiH, samo o tome nema pojma nitko u sadašnjem "establišmentu". HDZ je prodao taj entitet. Sve stranke sastoje se od dezertera, profitera i poltrona.

HDZ i dr Franjo Tuđman su organizovali Hrvacki narod kroz HZHB i HVO na vrime i sa ciljem da se odbranimo od srpske agresije.Bez toga čina nebi danas bilo nikakveBiH a pitanje je kakve bi bilo Hrvacke.U to vrime su Četnici poklali i protjerali Muslimane iz svih područja osim velikih gradova.Navedite mi samo jedno područje koje je Armija oslobodila od četnika osim zapadne Bosne di ih je HV i HVO spasio?

I na koncu nas iz Zagreba prodali .
Za sto smo se uopce borili?
Za mudo Marjanovo.

Ćoviću imao bi crnog vraga a ne treći entitet opljačkali ste svoj Narod do kosti naj bolje bi bilo za Hrvatski Narod da napustis kormilo stranke jer ti nisi Domoljub ti si Jugosloven

covic ce napraviti gradansku B I H hrvati nemaju pojma da je covic zlo koje ce unistiti ovo malo hercegovine sto je ostalo

Čovjek pošteno govori nigdje na svijetu Hrvati bolje ne žive od adzovaca u BiH

Znači nisi želio treći entitet. Ko bi reka.

Ko si ti da kazes da si htio treci entitet dobio bi ga.Narod odlucuje o tome sto zeli.A ne ti.Narod zeli treci entitet [ * neprimjereno * ]..Ne igraj se sa ljudima.Dosta je ovom narodu patnje.

Daytonskim sporazumom su hrvatski političari izdali HRHB ukinuvši je, a Čović dolazi iz istog gnijezda pa netreba se čuditi njegovoj izjavi da neželi treći entitet.
Mnogi HR političari nisu željeli i državu Hrvatsku, pa su narod i braniteljska žrtva je stvorili, a oni su nevoljko to morali priznati!

Jedino što je ukinuto dajtonskim sporazumon je RBiH.HRHB i njene odredbe su unešeni u novu BiH skupa sa RS koja do tad nije ni postojala.Znači jedino što je ukinuto i što nikad više neće bit je RBiH.A ti me demantuj ako možeš.

Šta ti piše na osobnoj vozačkoj putovnici ?

Aje Musliman ne pise REPUBLIKA. To smo dokinuli. Papapa Pise samo BiH.
Znaci drzavna zajednica.

Čega se pametan stidi adzovac se ponosi gdje je HRHB

Da je nije svi bi vi vec bili u Turskoj. Agresija krenula nakon 3 mjeseca osnovali oruzane postrojbe. Sve vam palo po istocnoj Bosni.

Zato sto bi, kad bi imali treci entitet, konacno s vlasti skinuli HDZ.

Nisi ti Franjo Tuđman da crtaš na salveti Hrvatski entitet a nemaš ni tisuću vojnika

On nije bio u ratu i nema pojma o željama BiH Hrvata 92 nije imao sto maraka danas ima sto miliona a to vrijeme nije išao iz ove države pametnom dosta

Dragan Čović i HDZ, koji sm ad i gonva svi od reda.

Što nato kažu zalizanko,mladež, markotić, landeka i partijarh hdz ante boras. I ivić
brkić, ako nije u fazi traženje dobre foirme sa slabom plaćom. dj u brad, sve odreda.

Tko su ministri financija BiH i Federacije ,direktor UIO ,direktor GP , šef Tužiteljstva ... s druge strane tko su iseljeni zadnjih dvadesetak godina čija su oni djeca?

Čoviću vrati nam aluminij i idi u jna tamo ti je mjesto-dangubo sa Bara
ima si samo dvije zvezdice na ramenu a sad samostan na Baram a pola naroda oćera-prošetaj se SAM po hercegovini kad si junak

Priča si o trećem entitetu a sad gubiš i svoj stolni grad, što li ćeš još izmisliti za (n)ovce...

ovi interviju covica je priprema hrvata na gradansku drzavu B I H mora da je moro ostaviti beograd dolaze losa vremena za lo.p.o.v.e

Svim Hrvatskim ratnim profiterima privatizacijskim pljačkašima i pogotovo ..dajnicma sjeme vam se zatrlo

Od ovog jude i lophova samo su gori i pokvareni ji oni što glasaju zanj i njegove. A ima ih samo u ljubuškom 7000.

Osjćam potrebu komentirati izjavu gos.Čovića koji kao i obično bez legimiteta određuje što bi za hrvatski narod u bih trebalo napraviti na političkoj razini.Naš glavni problem je što su gos.Čović i njegov koruptivni aparat znatno smanjili izlaznost hrvatskog naroda na izbore a svakom je jasno da su njegovi ekonomski stručnjaci doveli do naj višeg iseljavanja hrvackog tjela u povjesti hrvatskog naroda na ovim prostorima.Prema tome da je izlaznost na izborima 8 % viša u većini općina sa hrvatskim življem nestalo bi ga sa političke scene ....toliko o njegovoj izjavi ono što on zastupa nije volja većine hrvatskog naroda u bih.

Politika adzeja u BiH prema Hrvatima neistomišljenicima je ista kao politika Franje Tuđmana prema Srbima u Hrvatskoj

Zato sto bi samo s trecim entitetom mogli skinuti vas vjecnovladajuce. Mogli bi onda ovih barem 50.000 glasaca sto sa zacepljenim nosom za vas glasuju traziti alternativu u drugim strankama bez straha od preglasavanja Muslimana.

Vama u HDZ stvarno, ali ono stvarno ne pase treci entitet.

Hadezeovci je li vas stid? A šta pitam, naravno da nije.

I kurba ima obraza oni ne

Pozdravljaju te bojovnici iz Hrvatske koji ne mogu svojim kućama

da si ga dobio nebi sad imao što imaš papagaju jedan

Glupost pišeš,pa Dodig ima RS i nije ništa siromašniji od njega a on je najobrezovaniji među svim političarima.

Ovo je dokaz da smo propali. Izgubio si i Mostar, tvoja politika je istrebljenje i uništenje hrvatskog naroda. Držiš na glavnim mjestima osobe s lažnim školama koje sustavno ubijaju volju za životom na ovim prostorima. Živjeli svi s lažnim diplomama i ovakvim vođom koji je obećavao treći entitet a sad ga neće. Otvorilo je oči i slijepcima, sad je jasno da nas zavlači dvadeset godina.

Ti si samo jedan mali provokator a mi nikad jači bili nismo.

Nemojte ga cipelariti kad završi ko Trump

Eto kakav je KRADEZE..Nije ni cudo sto nam je ovako.Neko jedva prezivljava a oni i dalje kradu.Ljudi sta treba da nam se oci otvore pa da konacno ovo rjesimo.Da ih se konacno makne sa vlasti.Ustani narode.

Evo on izreče šta i kako hoće i šta mu imate za zamirit?Kad bi skinuli njega i njih tom vašom revoluciom ko bi i sa kojom politikom doša umisto njega i njih?Kakvi su takvi su ali na prostorima di su se bolje živi u usporedbi sa ostatkom BiH.Bi li to vi da vam ovi drugi vladaju?Pa imate predsjednika vlade ,od tih drugih,koji je optužen za podkradanje naroda u najtežem trenutku.O čemu vi baljezgate?

Pa da, zašto nisu potkradali kao i on i njegovi, za vrijeme rata i poraća, kada je bila la dolce vita.

Dragan Čović krade al Hrvatski znade eeeej sokole najjača do sada

Čović: "Da sam želio treći entitet - do sada bi ga imao..."
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari