Prijavitelj korupcije oko carinskih terminala dobio otkaz iz UNO BiH

ljubuski.info

Prvostupanjska stegovno povjerenstvo Uprave za neizravno oporezivane (UNO) kaznila je prestankom radnog odnosa uposlenika Emira Mešića, koji ima status "zviždača", odnosno zaštićenog prijavitelja korupcije, kako navode, zbog teže povrede službene dužnosti.

Iz UNO-a su potvrdili kako je protiv državnog službenika Emira Mešića, raspoređenog u Odsjeku za poreze u Regionalnom centru Tuzla na radnom mjestu viši stručni suradnik za obradu poreznih prijava u Grupi za obradu poreznih prijava, pokrenut stegovni postupak rješenjem direktora uslijed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti odnosno zloporabe ili prekoračenje službenih ovlasti i narušavanje ugleda uprave.
Nakon provedenog postupka, Prvostupanjska stegovno povjerenstvo je donijela Rješenje kojim je istog oglasila odgovornim za težu povredu službene dužnosti koja mu se stavlja na teret, te mu izrekla jednu od propisanih stegovnih mjera - prestanak radnog odnosa, kazali su u UNO-u te naglasili kako predmetno rješenje nije konačno i da zaposleni ima mogućnost žalbe.

Mešić je proglašen odgovornim što je, prema navodima povjerenstva, neovlašteno u više navrata tijekom 2018. putem elektroničke pošte pribavljao i prihvaćao ponude za košenje trave i čišćenje asfaltnih površina od jedne tvrtke, iako je znao kako je UNO za ove poslove zaključio okvirni sporazum s drugom tvrtkom.

Stegovno povjerenstvo je kao otežavajuću okolnost cijenila da Mešić nije postupao u skladu s pravilima službe, da je zanemario ugovornog dobavljača te da je samim takvim činjenjem nastala materijalna obveza za UIO u iznosu većem od 6.500 maraka uvećano za iznos kamate.

Mešićev pravni zastupnik je tijekom postupka navodio kako se Mešić obraćao nadređenim i žalio na odnos i cijene tvrtke s kojom je UIO imala potpisan okvirni sporazum, vrste javne nabavke koja daje mogućnost institucijama da jednostavnije naručuju usluge ili robe u dužem vremenskom razdoblju ali ih ne obvezuje na trošenje maksimalnog ugovorenog iznosa pa institucije plate samo ono što naruče.

Od olakšavajućih okolnosti, povjerenstvo je cijenila kako se radi o zaposlenom ocu troje djece koji do sada nije bio konačno stegovno kažnjavan, ali i zaključila da one nisu mogle biti od bitnog utjecaja na odluku o izrečenoj stegovnoj mjeri.

Degradiranje prije otkaza

Ranije je prvostupanjska stegovno povjerenstvo UNO-a u drugom predmetu zbog neovlaštenog davanja izjave za BIRN BiH, koju su potom prenijeli drugi web portali, izrekla kaznu degradiranja na niže radno mjesto ili nižu kategoriju u okviru radnog mjesta u trajanju od 12 mjeseci.

Iz UNO-a navode kako su u stegovnom postupku imali u vidu status zaštićenog prijavitelja koji je Mešiću dodijeljen od strane Agencije za sprječavanje i borbu protiv korupcije (APIK), te se Uprava obratila Agenciji za stav i mišljenje o pravilnosti postupanja i primjene Zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.
Od strane Agencije je, kao nadležnog tijela, potvrđeno da dodijeljeni status zaposlenog ne abolira od obveze poštivanja i postupanja u skladu sa zakonskim propisima i internim aktima institucije u kojoj je zaposlen, te da prema istom nisu učinjene štetne radnje, kazali su u Upravi za neizravno oporezivanje.

Napominju i kako je po zahtjevu APIK-a u Upravi izvršen i inspekcijski nadzor od strane Upravnog inspektorata pri Ministarstvu pravde BiH, kojom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti u postupanju UIO-a u odnosu na Mešića.

Je li ostao bez posla zbog toga što je prijavio korupciju?

Direktor APIK-a Hašim Šabotić kaže da nije upoznat s posljednjom stegovnom odlukom UIO-a te navodi kako ako se Mešić obrati Agenciji sa zahtjevom da je njemu prestao radni odnos zato što je prijavio korupciju, onda će se poduzeti sve mjere da se on zaštiti i vrati na posao.

Šabotić pojašnjava kako najprije treba točno utvrditi je li ostao bez posla zbog činjenice što je prijavio korupciju ili zbog eventualno njegovih propusta lakše ili teže povrede radne dužnosti u skladu s podzakonskim aktima.
U tom slučaju, mi tražimo od Upravnog inspektorata da izvrši nadzor. Ako se ustanovi da je ostao bez posla zbog toga što je prijavio korupciju, istog ćemo momenta dati instrukciju UIO-u da ga vrati na posao. Ako se to ne uradi, onda zakon nalaže ponovno obraćanje Upravnom inspektoratu u pogledu sankcioniranja odgovorne osobe u tom pravnom licu koje nije postupilo po našoj instrukciji, govori Šabotić.

Direktor APIK-a napominje kako zakon ne daje nikome za pravo, ako je prijavio korupciju, "da u toj instituciji može raditi šta hoće".

Kako je Mešić postao zviždač

Mešić je javno govorio o prijavi nepravilnosti Državnom tužiteljstvu o naplati parkinga na carinskim terminalima privatnim tvrtkama, nakon čega nije bio saslušan duže od godinu dana.

Nedugo nakon objave istraživanja BIRN-a BiH u lipnju o tome kako je više od polovice od 330 milijuna maraka prikupljenih po osnovu parkiranja na carinskim terminalima u BiH, u proteklih deset godina, završilo na računima privatnih tvrtki, UIO je protiv Mešića pokrenuo stegovni postupak iako je on ranije od APIK-a dobio status "zviždača", odnosno "zaštićenog prijavitelja korupcije".

Zbog ovog medijskog istupa je kažnjen degradiranjem na niže radno mjesto, nakon čega su iz međunarodnih organizacija naveli kako je potrebno poboljšati mehanizme zaštite "zviždača".

Tijekom trajanja stegovnog postupka Mešić i njegov pravni zastupnik navodili su kako smatraju da je sam postupak odmazda za prijavu korupcije koju je on podnio, kao i intervju koji je dao za istraživanje BIRN-a BiH o nepravilnostima u radu carinskih terminala. Iz UIO-a su ranije opovrgli takve navode tvrdeći kako je postupak protiv Mešića pokrenut zbog istupa u medijima, a ne zbog prijave.

Mešić je u ranijim izjavama govorio kako su protiv njega pokrenuta dva stegovna postupka, te isticao da, umjesto da se istražuju slučajevi koje je prijavio i koji nanose štetu Upravi za neizravno oporezivanje, državi i građanima ove zemlje, sumnjiči se on za nanošenje navodne štete Upravi.

BiRN

Glas naroda

Smi li iko prijavit onu opću kradju u Parkovima? Prava kriminalna organizacija organizirana do vrha ljubuškog HDZ-a.

Ne smije se to prijavit jer ko prijavi taj nevoli Rvacku!

Onda bi ti moga bez problema prijavit.

Šta ćeš ti prijavit samo ode laješ ko pič..dodi i prijavi jazavče

Gadi mi se ovo čitati...uvjek isto...ne smijes ništa prijaviti..mafija pod okriljem zakona gora od bilo koje..

Što bi se ti pajdo stidio njihovog kr.minala eto glavni mu ađutant sin od Bakusa i ovi Đajići sve ratni profiteri

Ono kad nepismena yugoslovenčina Hrvatsku naziva Rvacka...neprocjenjivo...

Ono kad ne znaš razliku između Hrvatske i Rvacke a kako ćeš znat kad živiš na hrvatskoj sisi

Vedrane, mogu li ja dobiti posa za reklamiranje Kravice po Stundencim ? 100 000 maraka. Dacu tebi i Toniju po 33 000 maraka. Meni isto 33 000.
A za iljadu cemo postaviti jedan billboard.

Kako ćeš dobit posa kad samo ovako laješ propa ti Paponja tek si sad sebi doša da možeš opet pisat!napiši svoje ime i prezime ja ti dajem svoj posa u Parkovima

Napiši ti svoje ime i prezime Tojo.

Nema vajde prijavljivat,jedini način je osnovati odred za čistoću koji će raditi po noći.Od opreme im treba samo auto s velikim gepekom,željezna šipka i traka za lijepljenje paketa.Sve ostalo je mlaćenje prazne slame

On financira vrh adzeja i ostavi sebi milion mjesečno

Kome i zašto ga prijaviti kad čovjek ne križa duvan

330 miliona parking i još toliko na povratu PDV-a

Mi u Čapljini znamo da je ovo jedan fini i pošteni gospodin koji je sve zaradio znanjem

Lisice čuvaju koke u BiH

Jesu li njegova djeca u Njemačkoj

Prije Džakule je bio Čaušević koji je još gore radio samo za SDA već 10 godina ga sude da ga ne osude ovo je država za krimose kako vam to nije jasno

Kad je ovaj portal pisao o GP Bijača i firmi Volta bez adrese i kapitala šta se promijenilo u vašim glavama ništa glasovali ste za zlo

Ivo Sanader je mala maca za Hercegovački HDZ

Pročitao naslov ne treba dalje

Ova lopina drzi prelaz na bijaci

On i dobročinitelj a vode se Zelenika i Džajić

Nije nijedan već Komšić uzima pare s GP Bijača kojeg je pravila BiH

Neka se obrati Incku,a nije daleko ni Strazbur!!!Jad od države!!!

Nije se uklopio u knjigu,jadan nebio pa nisi u Germaniji,đećeš to prijavljivati jao jaoo u Bosni si jarane pa tamo samo šutiš klimaš glavom i dobivaš lovu

Ja u Bosni je ovako a u Hercegovini je super

Sad su dosli sposobniji Milenko Dropuljic vodi nema u kojoj brandi nije samo da je neradit a dobro zaradit

Probaj ti bit i ostat bar u nečem uspješan.

Samo jedno pitanje Đakuli:Koliko i kako su kaznjeni kriminalci iz RC Mostar zbog kojih je drzava morala platiti 200.000,00 KM vlasniku zlatare zboga namjerne greske da predmet pane na sudu i sta je sa 700.000,KM nestalih na car.terminalu D.Vinjani.U UIO krminalci su zasticeni kao međ..i.

Nemaš pojma to su sitne pare

S ponistre se vidi Šolta piva klapa ispod Volta - firme pozdravljaju vas Mladen Džajić i Miro Džakula preko adzeja

Kad bi se pocelo pojedinacno nabrajati kriminal i korupcija i kolike se pare svakodnevno uzimaju trebalo bi jako puno vremena.Kako je Đakula nema car.terninala a da nema kriminalnih radnji.Drzava ulozi desetine miliona maraka i on da pod koncesiju.Prijatelju to su milioni,a kad bi bilo pravne drzave lako bi se utvrdilo koliko su ovi kriminalci zagrabili para.UIO=KRIMINAL=KORUPCIJA=MAFIJA

Prijavitelj korupcije oko carinskih terminala dobio otkaz iz UNO BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari