Gdje državljani BiH mogu putovati bez ograničenja tijekom pandemije?

ljubuski.info

U BiH se bliže blagdani koji podrazumijevaju veće kretanje ljudi, no u ovom trenutku nema najave dodatnog pooštravanja mjera na granicama. Znanstvenici u BiH ističu kako je najispravnije mjere donositi u skladu s konkretnim podacima i aktualnom epidemiološkom situacijom.

Novom odlukom od 1. do 15. prosinca, državljani trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u Hrvatsku samo pod određenim uvjetima.
Ovo su političke mjere koje je Hrvatska donijela, prvenstveno zbog broja novooboljelih i zbog potencijalnog preopterećenja njihovog zdravstvenog sustava. E to vam je igra i mačke i miša koju ja stalno spominjem koju mi igramo s virusom da spriječimo da taj virus postigne takve rezultate da dođe do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava, rekao je Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa.

Stranci koji ulaze u BiH moraju imati predočen PCR test ne stariji od 48 sati. Bez negativnog nalaza PCR testa na koronavirus u Bosnu i Hercegovinu mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada ulaze izravno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Također i posada zrakoplova, vozači i suvozači teretnih vozila, vlakova i brodova u međunarodnom prijevozu, službe i timovi civilne zaštite, čelnici država, stranci u tranzitu, maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i onaj koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Države koje ne traže posebne uvjete za ulazak bh. državljana su susjedna R. Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska, SAD i Brazil. Za Tursku morate imati dokument koji važi sljedećih šest mjeseci, za Ameriku vizu, a za Brazil je potrebno ući zračnim putem. Nažalost, države poput Španjolske i Italije ne dopuštaju ulaz strancima iz epidemiološki rizičnih zemalja kakvom smatraju BiH.
U ovom trenutku u Italiju i Španjolsku je dopušten ulazak samo onima koji imaju dozvolu boravka i to uz obveznu samoizolaciju nakon ulaska. Za razliku od Italije i Španjolske, Njemačka omogućava uz osobe s dozvolom boravka, ulazak i sezonskim radnicima u poljoprivredi, osobama koje imaju potrebe za važnikm poslovnim sastancima i dr, rekao je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sličan način regulirane su i mogućnosti ulaska Austriju, što se može pronaći na web-stranici Ministarstva vanjskih poslova koja se ažurira u skladu s informacijama iz diplomatskih kanala.

No, prilikom namjeravanog odlaska u inozemstvo najbolje je provjeriti aktualne uvjete u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili tijelu koji vrši kontrolu ulaska zemlje koja je odredište putovanja.

N1

Glas naroda

Super idemo u Brazil ali nemam avion nego samo jahtu

Možete putovati samo po kući iz spavaće sobe do u blagavaonicu te iz iste u dnevni boravak te iz istog u wc te iz istog do na balkon i tako u krug.

Drzavljani BiH mogu bez problema otputovati jedino ''u p.m.''..
Za sve ostale destinacije nam treba barem nesto novaca ako ničeg drugog..

Mudraci su o tom putu već mozgali.Puno je pametnih ljudi rođeno u pogrešno vrijeme.

Državljani BiHa mogu ako ništa onda putovati kroz svoju prošlost tj povijest ja već putujem 30 godina i nikako da izadjem iz nje napravijo sam vjerujte žuljeve na mozgu od tolikog putovanja. Zato pitam ovom prilikom imali netko slučajno ist takav problem bilo bi mi puno lakše sa jednom takvom spoznajom.

Neka si ti "napravijo" zuljeve na mozgu rodila mi te majka pametna.

Za SAD dobit vizu ako si državljanin BiH ništa lakše hehe, čim vide Varta zastavu odmah puštaju, a jaka državljanstva

Ovo je jedna od dvije zemlje usvijetu u kojoj bi se bolje živilo da se vrati u prošlost u bilo koja doba.Druga je Afganistan

Gost 16:01:54 ima pravo tako ja isto mislin.

Nema više skitanja

Gdje državljani BiH mogu putovati bez ograničenja tijekom pandemije?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari