BiH od MMF-a traži 1,5 milijardu KM, za prvu polovicu ne žele uvjetovanja

ljubuski.info

Novi pregovori Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu teškom 1,5 milijardu KM počinju danas i trajat će do 8. prosinca. Pregovori će se održati online, pojedinačno s vladama Federacije BiH i Republike Srpske te s Vijećem ministara BiH.

Međunarodni kreditori su ove godine izrazili želju izravno razgovarati s nižim razinama vlasti - entitetima i županijama i njima doznačavati sredstva.

Vlasti ne žele uvjetovanja za prvi dio novca, koji iznosi više od polovice ukupne vrijednosti aranžmana, ne bude uvjetovan, dok za drugi dio pristaju na uvjetovanja reformskim procesima u skladu s dogovorom s MMF-om.

Zatražen je prošireni aranžman u trajanju od tri godine, a BiH ukupno potražuje velikih 1,5 milijardi KM.

Vlast u BiH do sada nije ispunjavala obećanja

Skupina ekonomista iz Bosne i Hercegovine uputili su pismo prema MMF-u, uredu u Sarajevu, a vezano za novi kreditni aranžman koji traže vlasti u BiH.

Potpisnici pisma su prof.dr. Svetlana Cenić, dr. Draško Aćimović, Zoran Pavlović, dipl. oecc. mr. sc. Admir Čavalić, mr. sc. Faruk Hadžića upućeno je Andrewu Jewellu, rezidentnom predstavniku za BiH Međunarodnog monetarnog fonda.

U nastavku pismo bh. ekonomista vam donosimo u cijelosti:

Poštovani gosp. Jewell,

Obraćamo Vam se kao grupa ekonomista, koja je duboko zabrinuta najavama vlasti u Bosni i Hercegovini vezano za pokretanje pregovora oko dobivanja novog kredita od MMF-a, prema najavama vrijednog 1,5 milijardi KM.

Kao progresivni dio struke, na početku pandemije COVID-a, upozoravali smo da nam slijedi period duboke ekonomske krize i da je potrebna hitna reakcija vlasti kako bi se pomoglo održanju gospodarstva i gospodarskog sustava, uključujući i vanjsko zaduženje, koliko god je potrebno, ali ako će biti usmjereno u konkretne projekte i neophodne strukturne reforme, koje mogu dovesti do oporavka naše ekonomije.

Ipak, iz dosadašnjeg iskustva u suradnji s MMF-om, uključujući i posljednje odobrenih 330 milijuna eura putem Instrumenta za brzo financiranje, vidimo da se dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi, gdje se vlast čak nije odrekla nepotrebnih izdataka poput onih za nabavke službenih automobila.

Stoga, želimo Vas zamoliti i kao građani i kao grupa ekonomista, da prilikom pregovora oko zaključenja novog kreditnog aranžmana, uzmete u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uvjeti i namjena utroška sredstava.

Naglašavamo da podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim razinama vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama, s konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih osoba, digitalizacije javnog sektora, restrukturiranja poslovanja javnih komunalnih poduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih poduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i financiranje preglomazne i neefikasne administracije.

Stabilnost zdravstvenog sektora, kao i PIO sustava, od krucijalne je važnosti i njihovo funkcioniranja ne smije biti dovedeno u pitanje.

Podsjetimo, ranije je MMF za N1 potvrdio informaciju da su uveliko počeli pregovori sa bh. vlastima o novom kreditu.

Riječ je o jednom od najvećih zaduženja, u iznosu od milijardu i po maraka.

Time će se znatno uvećati vanjski dug zemlje, a veliki dio javnosti očekuje da će i taj novac biti potrošen na krpljenje budžetskih rupa i kupovinu socijalnog mira pred iduće izbore.

Glas naroda

Zapamtite samo,Jugoslavija je propala i ratovalo se krvavo zbog propasti ekonomije a ne zbog nekakva nacionalizma.Dični komunisti trošili više nego privređivali i otišlo sve u helać.

Čin nestane jugo komunistin para biće problema.Živio veliki vođa.

PresjednikPresjedništva Bih Dodik je Čelnicima MMFa rekao da je ovo trusno političko područje koje može vrlo lako da dovede do nestabilnosti čak i sukoba. Biti će para koliko zinu Evropa nesmje više imati nikakvih sukoba na svom području to bi je ekonomski oslabilo. Sad se samo postavlja pitanje tko će novac vraćat pa generacije koje budu dolazile i mi živući smo isto platili nečiju neodgovornu politiku i cijenu krvlju u našoj bliskoj prošlosti platiće to isto nadolazeće generacije to je naša sudbina mi nemožemo pobjeći od nje ni ona od nas.

Ima rjesenje,bar se nadam da ima kupaca. Triba ovu (drzavu) prodat,odnosno zalozit za dug.

Mogli bi mi iz dijaspore vraćat ako oćete dajte samo žiroračun
Da pomognemo dobročinitelja
Svemogućeg.

Nisu potpisnici najjači naši ekonomisti Ivan Ševo i Miro Džakula znači ništa ne vrijedi

juga je propala zbog udbaša nacionalista koji su izmigoljili iz golog otoka a ne zbog ekonomije
juga je bila puna tvornica i radnika i proizvodila sve za svoje potrebe
sada smo najgori-evropska kolonija koja se dalje rasprodaje od onih prvih koji su raskopali jugu da bi se bogatili
rat je bio dogovorni i besmisleni jer je gore posle rata nego prije rata

I SSSR je bio pun tvornics i svega drugog pa je propa.U drugoj polovini 80tih je bila galopirajuca inflacija a u prvoj polovini nestasica.Opovrgni ako mozes.

Istina,gore je nego prije rata ali ne ovog zadnjeg ,ni drugog ni prvog svjetskog nego prije aneksije BiH Austrougarskoj

Ma jok,sve lipo i krasno samo prooopaloo.

Najbitnije je da Pare dolaze nebojte se bez veliki tenzija biti će i mirovina i penzija.

Ne može propasti ono čega nema.

ovome narodu nije tito valjo a valjaju mu ovi lo.p.o.vi

još uvjek živite u objektim jugoslavije i rasprodaje te narodnu imovinu jugoslavije za privatne potrebe a ništa niste stvorili osim uhljebina i iseljenog naroda i živete kao kolonija od mrvica merkelice

Kad to spomeneš svi zašute.

Žive takvi ko ti.Svi izdvajali i gradili a vi dobili.Još jedna stvar,vi ste za tite imali samo stanarsko pravo a ova vam je vlast,pogrešno,dala za nikakve pare vlasništvo.I gledaj sad te vaše logike,dobili ste stanove budzašto i onda opet dionice u firmi ko i ostali.A kredite ćemo svi vraćat?Nije ni čudo što titu zazivate samo neznam šta vam ovi danas smetaju kad su slični titi samo, biće,daju drugim a nisu vami.

BiH od MMF-a traži 1,5 milijardu KM, za prvu polovicu ne žele uvjetovanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari