Danas je najteže je govoriti onima koji ne žele slušati

ljubuski.info

Zdravko Miličević je pčelar iz Ljubuškog koji je svojih četrdeset godina posvetio uzgoju i zaštiti pčela.

Danas se brine o tri stotine pčelinjih društava, gdje su dvije stotine proizvodne, a stotinu ih koristi kao pomoćne.

Kaže kako od pčela svakodnevno nešto nauči, a najviše ga impresionira njihov red, rad i disciplina.

Kažete kako volite učiti od pčela. Koja vam je najdraža lekcija?

Njihov raspored rada, gdje se obaveze određuju spram pašnih prilika i predstavljaju jedno savršenstvo koje funkcionira odlično. U svakoj dobi, od prvog dana kada izađe pa dok ne ugine, pčela ima svoj dio posla. Tako na primjer mlada pčela, koja je kućna pčela, ima obavezu čistiti, hraniti ličinke i radi vosak. Međutim, u vrijeme medenja i ta mlada pčela zajedno s ostalima ide donosit med, a noću radi ostale poslove.

Naveli ste kako košnice prebacujete radi ispaše na druge lokacije. Kako pčela prepoznaje svoju košnicu u novoj sredini?

Ove godine sam košnice selio na ispašu četiri puta. Složim ih na kamion i prevezem na lokaciju gdje im je u tom periodu ispaša najbolja. Nakon što promijene lokaciju stanovanja, ulaz u košnicu prvi i drugi dan prepoznaju po mirisu. Od trećeg dana ulaz pronalaze na osnovu magnetnih silnica i Sunca. Pčela prepoznaje je li okrenuta prema jugu ili sjeveru u odnosu na Sunce. Moram naglasiti kako je posljednjih godina pčela ugrožena i po tom pitanju, jer njenu orijentaciji u prirodi ometaju mnogobrojni releji.

Veliki je broj problema s kojima se suočavaju pčelari u BiH. Pored virusa koji prijeti opstanku pčela širom svijeta, u BiH uzgoj i opstanak pčela otežavaju i mnoge administrativne barijere. Kako se nosite s tim?

Konstantno ukazujemo na to koliko je važan uzgoj pčela i naglašavamo da gdje god pčela dođe možemo imati samo pozitivne efekte, da ona oplemenjuje prirodu i ne pravi nikakvu štetu. Pokušavamo nadležnima pojasniti kako, kada pčelari nešto traže za sebe, samo deset posto od toga ide pčelarima, a sve ostalo ostaje u prirodi.

Danas je najteže je govoriti onima koji ne žele slušati….jer u vrijeme kada broj pčela opada, u BiH raste broj administrativnih normi koje otežavaju njihov uzgoj.

Iz vaše priče se može zaključiti kako i pčelar mora biti jednako vrijedan kako bi svojim korakom sustigao red, rad i disciplinu pčelica?

Da, to svakako. Potrebno je uložiti jako puno ljubavi, truda, znanja i brige u ovaj posao da bi u konačnici mogli uživati u plodovima, kako pčelinjeg tako i vlastitog truda. Kada sam se počeo baviti pčelarstvom, imao sam mnogo više energije ali ne i iskustva, danas mi stećeno znanje i dugogodišnje iskustvo pomažu izaći na kraj i s poteškoćama s kojima se suočavaju pčelari diljem BiH, pa i svijeta.

Posljednjih godina se mnogo priča o ugroženosti pčela i upitnosti njihovog opstanka. Šta vi mislite o tome?

Pčela je opstala i u gorim uvjetima, iskreno se nadam da će opstati i u ovim danas. Naći će ona način da se izbori sa mnogobrojnim nedaćama.

Čovjek je taj koji još uvijek ima mnogo toga naučiti. Učiti od pčela - To je prava stvar.

Tanja Cerić | mionama.ba

Glas naroda

Uredan čovik i pčelar.

Neka nam još samo objasni kako se to može imati meda u svako doba i svake vrste bez obzira kakva je godina bila i to neograničene količine. To je prava tajna pčelarstva njegova i još nekih poznatih Ljubuških pčelara. Ha ha ha

Eto tebi ce objasnit

Danas je najteže je govoriti onima koji ne žele slušati
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari