Javna rasprava o Planu upravljanja otpadom ZHŽ

ljubuski.info

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije poziva sve zainteresirane subjekte, nevladine organizacije i stanovnike gradova Široki Brijeg i Ljubuški i općina Posušje i Grude, da sudjeluju u Javnoj raspravi o Planu upravljanja otpadom Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2021.-2031.godine.

Plan upravljanja otpadom je za potrebe Zapadnohercegovačke županije pripremljen od strane Regionalnog centra za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu - Ured za Bosnu i Hercegovinu - REC BiH Sarajevo.

Zakonom o upravljanju otpadom (Službene novine Federacije BiH, br. 33/03 i 72/09), propisana je obaveza županija/kantona da donese planove upravljanja otpadom usklađene sa Federalnom strategijom upravljanja otpadom i Federalnim planom upravljanja otpadom.

Cilj plana je identifikacija trenutačnog stanja u sferi prikupljanja, odlaganja i tretmana svih vrsta otpada, podrazumijevajući stanje infrastrukture, te definiranje (na temelju budućih potreba) neophodnih financijskih, pravnih, institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta za njegovu primjenu.

Obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju, Ministarstvo se odlučilo da neće organizirati održavanje usmene Javne rasprave putem okruglog stola nego online. Tekst nacrta Plana upravljanja otpadom Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2021.-2031.godine biti će dostupan javnosti putem web stranice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije: www.mpugzo-zzh.com.

Molimo da Vaše primjedbe, mišljenja i prijedloge dostavite na adresu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije, pisanim putem poštom, putem faxa 039/682-160 ili na e-mail: ministarstvo.purzo [at] tel.net.ba do 30.11.2020. godine, stoji u pozivu na Javnu raspravu o Planu upravljanja otpadom Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2021.-2031.godine.

Nacrt Plana upravljanja otpadom u prilogu (PDF, 3.8 MB).

mpugzo-zzh.com

Glas naroda

Jeli vam lakše spriječiti stvaranje otpada nego trošiti novac na riješavanje i uništavati okoliš

Kako bi ti to sprijecio/la?Stat pridanj ili nekako drugacije.

spriječiti se može samo u ljudskim glavama ali po tvom komentaru mi se čini da je to kod nas nemoguće

Za vasu informaciu niko nije uspio"sprijeciti"stvaranje otpada.Moze se radit na smanjenju stvaranja otpada ali je u danasnje vrime nemoguce zivit a da se isti ne stvara.Ici iz krajnosti u krajnost je jednostavno nesvacanje problema.

Pa teoretski smanjit je sprijecavanje da jedan dio otpada zopce ne nastaje. Tako da... ima na internetu zena koja je uspjela cijeli godisnji otpad svesti na jednu malu kutijicu, ali i to je krajnost i u tom bi slucaju trebao prestat bit potrosac

Dosta teorije,dajte malo prakse.Da se otpad svede na minimum i taj minimum triba zbrinut .

Spriječiti stvaranja otpada je moguće samo kada bi se smanjila svukuona potrošnja, a to očito nije ekonomski održivo. Previše se stvari proizvodi u jednokratnoj ambalaži. Ideš dvaput tjedno u supermarket i eto ti puna korpa smeća, što plastike, što papira.

Trebali bi dakle počet svak proizvodit vlastitu hranu. Upotreba osnovnih životnih namirnica kao npr. Ulja da bude iz recimo staklenih boca koje bi se mogle nadopunjavat... Al nažalost to pripada prošlom vijeku. Treba prestat kupovat smeće i koristit nepotrebno bezbroj vrećica. Nek svatko.od nas počne od sebe i izbroji koliko ih nakupi ili baci na tjednoj razini.

Ima rješenje samo je pitanje koliko ti košta grad, županiju i firmu koja bi sve to odrađivala.
Davno se je moglo napraviti reciklažno dvorište i prerada otpada (mješoviti otpad, papir, PVC i bio otpad). Svugdje u Europi imaju kante i kontejneri za isti, pa valjalo bi malo ponešto i kopirati. Za primjer ima posebna firma koja se bavi od vožnjom otpada auto baterija, baterija bj. teh., i ost. kućanskih aparata.

a šta da radim kada mi susjed pali smeće pred vratima .

Evo ti rjesenja
Neka milicija prati nadzire i istrazuje,to im je u biti i posao!
Onda kazne pisat a ne iskakat neuko iza ćoša i pisat u hladu za pojas i svjetla!
Znam da treba škola i imati znanje za to ali neka se uče!

Šta ima policija sa otpadom?
To je posao komunalnih inspektora.
Jeli isti postoje?
Komunalni inspektori od policije samo mogu zatražiti da budu prisutni uz njih dok obavljaju posao istraživanja i pisanja kazni da se nebi poneki pametnjaković našao i pokušao fizički obračun, a nažalost imamo takvih na izvoz.
Tek u večernjim satima dovoze u autima otpad te isti ubacivaju u tuđe kante i kontejnere, nije prvi put da se događa. Pojedinci imaju para za koje kakve gluposti, a za platit kantu i odvoz smeća nemaju. Sramota!!! I onda nam takvi drže predavanja o kulturi.

Pa eto onda neka komunalni inspektori dezuraju obnoc svaku noc a milicija neka pokraj njih zaustavlja i pise kazne!
Sasvim logicno!

Ove javne rasprave su sve samo nisu javne i na osnovu njih donose nove odluke i zakone,planove, urbanistički planovi ,građevne i ostale dozvole itd. kako bi zaobišli oficijelne zakone i vlasnike koji ne slute šta su im spremili i promjenili,jer se pričeka samo određeni broj dana i kao javna rasprava prtoišla i eto novih rješenja..

Sad je jos gore jer je "online" javna rasprava sto nema veze s vezom

Sve se zna tko baca i kupuje smeće.I da se u svim mjestima kazni po jedan pojedinac ili firma samo jednom sa zakonskom kaznom ne bi kupovao više nitko.

Ja podržavam ovu javnu raspravu i u konačnici zakon koji će donijeti. Ako mislimo imati čist zrak, rijeke, šume, polja, sela i gradske ulice onda se trebamo svi zajedno pozabaviti tim pitanjima i biti odgovorni.

Treba se prvo pozabavit s nezaposlenoscu, korupcijom i nepotizmom. Pa ce onda sve ostalo doci. Kako ocekujes da su ljudi odgovorni, kad vlast nije odgovorna.

Glanz puc vranjes baca otpad po humcu i to se prijavi nikom nista disu kazne

ma kao da je vama stalo do prijedloga,stavova i mišljenja vi i tako radite ono što ste naumili ovo je samo ko fol da kažete pa bila je javna rasprava, kad ste kome dogovorili kad vam je poslan e mail...nikada

Javna rasprava je samo pro forma kako olako donijeti zakon koji će nekome donijeti zemljište,put ,dozvole .imovinu ....a nekom oduzeti tu imovinu i pravo da učestvuje u donošenju jer bi trebalo pozvati one koje se direktno javna rasprava tiče pa onda sve druge građane.

U dojćland ima žuta vrića za plastiku zar to neznaju naši partijaški inspektori.

Javna rasprava o Planu upravljanja otpadom ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari