Produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u misiji održavanja mira u BiH

ljubuski.info

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) produžilo je mandat vojnim snagama EUFOR/ALTEA u Bosni i Hercegovini s ciljem održavanja mirne i stabilne situacije u zemlji.

Prilikom podnošenja izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je izrazio zahvalnost za prisutnost snaga EUFOR-a u BiH te naglasio da je njihov ostanak i dalje nužaan. On je to kazao u kontekstu pojedinačnih želja političara za secesiju Republike Srpske iz BiH.

Vijeće sigurnosti UN-a je nakon Inzkovog izvješća potvrdilo produženje mandata snaga EUFOR-a u misiji u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Kine su također dali podršku misiji EUFOR/ALTEA u ulozi održavanja mira i stabilnosti u BiH, što je na kraju i usvojeno rezolucijom kojom se produžava mandat.
Situacija u Bosni i Hercegovini dugo je stabilna i mirna, što se redovito odražavalo u izvještajima misije EUFOR/ALTHEA, kao i u relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Misija EUFOR/ALTHEA ima mandat da podržava provedbu vojnih aspekata mirovnog sporazuma i osigurava poštivanje aneksa I-A i 2 Općeg okvirnog mirovnog sporazuma. Tijekom proteklih godina, kako bi odgovarala situaciji na terenu, misija EUFOR/ALTHEA je rekonfigurirana dok se primarni fokus misije preusmjerio s odvraćanja i aktivnosti u pružanju sigurnog okruženja na izgradnju kapaciteta i obuku, naveo je veleposlanik Sven Alkalaj, stalni predstavnik BiH pri UN-u.

U Rezoluciji se ističe, između ostalog, spremnost europskih snaga u ovoj fazi porovođenja Daytonskog sporazuma za nastavak izvršne vojne uloge u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju trenutnog, sigurnog i mirnog okruženja.

Glas naroda

Najljepša vijest koja je odjeknula do sada znači oni su tu i nema novog Rata novih lažni invalidnina povlašteni mirovina i nezakoniti plata. Sad se pitam kako će nove generacije koje dolaze živit na ovim prostorima bez novog rata biti će propast ako nema vojni mirovina i nelegalno stečeni plata.

Kojeg mira?Nema tu mira dok je god narod u torovima a tri čobana vladaju

Prija je bio jedan tor i jedan coban,pa smo vidili kako je zavrsilo.Samo vi spajajte nespojivo a Njegos vam davno rece da nas u jednom loncu kuvaju ni corba nam se spojila nebi.

srpskohrvaski fasisti ce prije unistiti svoje drzave nego B I H

Vas je problem sto vi i svoje i tudje smatrate svojim.BiH nikad,sto se nas tice,nije bila upitna .Samo kakva BiH.Ova sto je sultanu sa Bosfora ostavljena u.amanet nije nasa.

ima i drugije bolan nisu samo srpskohrvaski fasisti u B I H

Ha, BiH država nije bila a nemože ni biti jer je kao tvorevina razbijena na najmanje 3-4 državice od kojih je Rrpublika srpska najveća

Produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u misiji održavanja mira u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari