Sljedećeg tjedna Sud BiH odlučuje o izručenju izvršnog direktora Lagera

ljubuski.info

Sud BiH će na ročištu 4. studenog odlučivati o zahtjevu Hrvatske za izručenje Dragana Stipića, izvršnog direktora tvrtke "Lager" iz Posušja i jednog od osumnjičenika u aferi vjetroelektrane, zbog koje je bila uhićena bivša dužnosnica HDZ-a i državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Kako je potvrđeno u sjedištu Suda BiH u Sarajevu, ročište, koje je ranije bilo zakazano za 23. listopada, pomaknuto je za idući tjedan na zahtjev Stipićevog odvjetnika.

Sud u ovom slučaju, na temelju zahtjeva Hrvatske za izručenjem, najprije odlučuje u prvostupanjskom postupku, a na tu odluku je moguće uložiti žalbu, o kojoj onda pravorijek donosi Prizivno vijeće istog suda.

Sud BiH je već donio nepravomoćnu odluku kojom je dopustio izručenje Milenka Bašića, vlasnika "Lagera" koji se također skriva u BiH, a Hrvatska ga traži kao osobu kojoj se pogodovalo pri gradnji vjetroelektrana. Bašića i Stipića se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.

U bosanskohercegovačkom državnom sudu do utorka nisu zaprimili povratnicu kao dokaz da su Bašić i njegov odvjetnik primili pisani otpravak prvostupanjske odluke .
Do sada nije zaprimjena žalba na predmetno rješenje Suda, tako da prvostupanjsko rješenje još uvijek nije pravomoćno. U slučaju podnošenja žalbe ona će biti odmah proslijeđena Prizivnom odjelu Suda BiH na odlučivanje, stoji u sudskom očitovanju.

Daljnji postupak je takav da se pravomoćna odluka suda dostavlja Ministarstvu pravosuđa BiH, koje onda, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, donosi konačnu odluku o izručenju.

To praktično znači kako će konačnu riječ u ovom slučaju imati ministar pravosuđa Josip Grubeša, kadar HDZ BiH, koji može ali i ne mora uvažiti sudsku odluku.

Milenko Bašić slovi za jednog od najbogatijih poduzetnika u BiH. Njegov "Lager" se bavi prodajom i servisiranjem građevinskih strojeva i zastupa tvrtrke poput "Caterpillar", "Hyundai" i "Terex". Zapošljava više od 300 ljudi a procjena je kako godišnje prihoduje oko 500 milijuna eura.

Nekolicina bivših ministara u hrvatskim vladama izjavili su kako im je Bašić otvoreno prijetio, odnosno kako se agresivno ponašao nastojeći dobiti posao gradnje vjetroelektrane.

Za Josipu Rimac, koja je prvoosumnjičena u ovoj aferi, navodi se da je kao državna tajnica u ministarstvu uprave koristila svoj utjecaj i od raznih državnih tijela, poput HERA-e i HROTE-a, dobila dozvole i suglasnosti koje se inače nije moglo dobiti. Za to je uzimala mito od poduzetnika za sebe i za svoje pomagače.

Rimac i Bašića USKOK sada tereti za trgovanje utjecajem te davanje i uzimanje mita. Uz njih dvoje te Stipića na popisu optuženih je još deset osoba.

HINA

Glas naroda

Meni nije jasno zašto je ovaj čovjek pobjegao u BiH

Rimac je puštena

Lipo su ga nasukali a on bi kruva peiko pogace

Najveća investicija u Hrvatskoj i ovakav epilog

A tko je koga na-suka???
Pa to je davno trebalo uatvorit.
Taj je mnogom poduzetnicima presudijo bez suda.a o ukradenim Bagerima da i ne govorimo.
S vragom došlo s đavlom otišlo!!!!

Sigurno nije kriv hahahahah

Nek se preda kad je nevin

Sto ce im, samo da ga hrane u zatvoru.Oni imaju investiciju i sad ce diktirat uvjete.

Pravi Milenko je poginuo 93

on je bio miljenko a kako je poginuo o tom po tom

Pogino je uzalud

Sudci čekaju koliko će ih podmazati za neizručenje

BiH suci ne primaju mito

Gdje su Posuski gospodarstvenici sto su se naslikavali u parku,zalosti moja,dangubo moja,eeeeeeeeeeeee

Čovječe ,moj ti je savjet da odeš tamo di te traze.
Ako si nevin dokaži i tu staje priča.
Ovako ti tvoji milioni samo trunu a ti nesmiš dalje od Gruda.
Do sada si moga bit na slobodi,a ovako se treseš čim vidiš lipo obučena čovika.
Još jednom idi tamo di te traže i sredi to.

Tko bježi od Hrvatskih sudova nije Hrvat

Necu komentirat, necu mu davat na vaznosti a mozete mislit kakvo imam viđenje

Postenjacina je Stipic

Imali ijedan bašić ada nije bija suradnik udbe ili kosa ili partije skj koji se prvi javi a dokaže se nagrada je deset tisuća eura vrijedi do kraja godone

Sljedećeg tjedna Sud BiH odlučuje o izručenju izvršnog direktora Lagera
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari