Troškove kućne izolacije moraju platiti županije!

ljubuski.info

"Troškovi kućne izolacije padaju na teret proračuna kantona", stoji u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH.

Tako bi, ako će vlast poštovati zakon, svi oni koji su zbog sumnje na virus korona ili zbog zaraženosti virusom trebali bi dobiti rješenje o izolaciji a potom i biti novčano obeštećeni za vrijeme provedeno u izolaciji.

Prema definiciji navedenoj u Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama.
O kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, uz konsultiranje stručnog ekspertnog tima nadležnog kantona u roku od 24 sata rješenjem protiv kojeg je dozvoljena žalba koja ne odlaže izvršenje. Kućna izolacija traje dok se zarazna bolest klinički i dijagnostički ne isključi, navodi se u Zakonu.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju u Federaciji BiH, prema Članu 42, pravo na naknadu imaju osiguranici koji su izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini.

Naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stiče pravo na naknadu, navodi se u spomenutom Zakonu.

bljesak.info

Glas naroda

Normalno nakon dugo vremena se netko sjetio

Klasična igrarija Ljubuškog kvazi portala koji preuzima tekst od Mostarskog kvazi portala koji neizmjerno vabi za klikovima. Ovaj zakon se odnosi na to da država vašoj firmi nadoknadi novčano za vrijeme koje ste Vi bili u izolaciji kako bi Vam plaća ostala ista a poslodavac nije na gubitku.

Misliš zaradio na tebi :D

Ima ljudi što su već 25 godina u izolaciji i bez posla.Zato što nisu u partiji.

Troškove kućne izolacije moraju platiti županije!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari