Mladi u BiH nemaju potrebu za političkim angažmanom

ljubuski.info

Mladi u Bosni i Hercegovini jako malo znaju o lokalnoj upravi, Vladi kako i Vijeću ministara i drugim sličnim institucijama i o njihovim nadležnostima, zaključak je ispitivanja na temu o "Javno političko mišljenje i euro-atlantske integracije: Stavovi mladih"

Rezultati ispitivanja koje je provodio Centar za međunarodne i bezbjednosne studije Banja Luka prezentirani su danas u prostorijama Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Predstavili su predstaviti prof. dr Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, doc. dr Dražen Barbarić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i doc. dr Miloš Grujić sa Ekonomskog fakulteta Nezavisnog univerziteta u Banjaluci.

Mladi ne vjeruju institucijama. Ne vide potrebu za angažiranjem u političkim aktivnostima jer misle da neće ništa promijeniti, ali očekuju od države da nešto poduzme za njih, kazao je profesor Šolaja.

Istaknuo je kako je cilj ovog ispitivanja mladima pokazati i potaknuti ih da budu angažiraniji i aktivniji u društvenim i političkim procesima te da vide kako oni nešto mogu promijeniti.

Letargiju mladih doc. dr Dražen Barbarić objasnio kao normalan stavih mladih, kako u Europi tako i kod nas. Kako je kazao na mladima ne bi stavljao teret revolucionizma. Kako je objasnio u demokratskim, uređenim društvima letargija te društvena i politička apatija su najveći oblik demokratskog prava. U državama s oštećenom demokracijom kakvu imate kod nas apatija i letargija se postavljaju kako oblik društvene devijacije.
Ali ako vam je 18 ili 23 godine, normalno je da više brinete o ispitnim rokovima i izlascima nego o izgradnji minihidrocentara ili lokalnim izborima u Mostar. To je sasvim normalan red stvari, kazao je Barbarić.

Inače, istraživanja stavova mladih na temu "Odnos javnog političkog mišljenja prema euro-atlantskim integracijama u Bosni i Hercegovini" Centar za međunarodne i bezbjednosne studije sproveo je među mladima u Banjaluci, Mostaru, Trebinju, Bihaću i Brčkom. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 1000 mladih osoba prosječne životne dobi od 22 godine.

Tijekom današnje rasprave govorilo se o suvremenima prijetnjama sigurnosti društva: kako mladi percipiraju suvremene prijetnje pojedincu, političkoj zajednici, institucijama, društvu u cjelini.

Također se goorilo i o tome što karakterizira motivaciju mladih za sudjelovanjem prilikom suočavanja sa suvremenim sigurnosnim prijetnjama i opasnostima koje one predstavljaju. Kako i što su glavne karakteristike odnosa mladi - društvo u procesu ostvarivanja proširenja i produbljivanja sigurnosti kao odgovora na moderne prijetnje.

Sudionici u diskusiji bili su predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i drugih institucija i organizacija i mladi među kojima su i neki koji su sudjelovali u samom istraživanju.

bljesak.info

Glas naroda

zato poznaju sve zvezde granda

Zato znaju Njemački i Engleski jezik

Kako nemaju potrebu, prelistajte malo liste po gradovima pa cete vidjet da velike stranke vrbuju dosta mladih ljudi koji naravno nece nista promijenit nego ce biti slijepi poslusnici! Ostali koji bi i nesto promijenili su zgrozeni funkcioniranjem i stanjem na politickoj sceni i od ranih vremena se u njima javlja rezigniranost i odbojnost prema politici!

Još samo kad bi naveli,šta bi i kako prominili bili bi vjerodostojni.

Omladina pametna odoše u inozemstvo eto vam država ta neće ratovat ko mi b.dale

A šta ako moradnu prija tamo ratovat nego ovamo?

Da sam bogda i ja ratovo za Švabu

Vjerovatno bi gnjojio kakvu brezu u okolici Staljingrada

Kad ce bit predstavljanje ostalih kandidata, cisto da budete jednaki prema svim sudionicima? Ili ste jednostrani?

Ovi mladi što su na listama su većinom tatina djeca, rodbinske i kumovske veze tj nutela generacija. 99% njih nezna gumu na autu promijeniti i kad se auto pokvari na ekranu piše kod njih je što ću sad koga zvati pa na mob upri zovi tatu. Veliki broj normalni i radišnih mladi je otišlo u inozemstvo trbuhom za kruhom.

U politiku ide ko nema za kave i ko ima kupljenu diplomu. Nebi li nesto popriko utuka, svakako je nadrapao..

Bez politike su oni nule

Ma kakvi mladi sve su to kukavice i poluinvalidi.cast izuzecima rijetk8m.

naj aktivniji oni odabrani
oni što znaju da će fakultet završiti
a da neće tribat mnogo učiti
i da će ih poslije diplome posa čekati
jel tak il ne tak

Ko nije nigdje prispio ide u politiku

Mladi u BiH nemaju potrebu za političkim angažmanom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari