Svjetski dan rijeka - zaustavljanje poticaja za male hidroelektrane

ljubuski.info

Nevladine organizacije WWF i Bankwatch pozivaju vlade zemalja Zapadnog Balkana na ukidanje poticaja za male hidroelektrane koje predstavljaju najveću opasnost za posljednje rijeke slobodnog toka u Europi.

Slatkovodni ekosustavi nestaju zabrinjavajućom brzinom. Prema najnovijem Izvještaju o stanju planeta, broj populacija slatkovodnih vrsta smanjen je za 84% od 1970. godine.

Preko 60% rijeka u Europi u lošem je stanju, ponajviše zbog degradacije i uništavanja izgradnjom brana, hidroelektrana, kanala, neodrživog vađenja pijeska i šljunka, loše isplanirane navigacijske infrastrukture itd. Ne iznenađuje stoga činjenica kako se u Europi nalaze neki od najdegradiranijih riječnih krajolika.

Unatoč tome, na Svjetski dan rijeka, kojeg ove godine obilježavamo 27. rujna, važno je podsjetiti se kako postoje dijelovi starog kontinenta gdje rijeke još uvijek teku slobodno.

Naša regija dom je posljednjim rijekama slobodnog toka u Europi, no one su danas pod velikim pritiskom. Državni poticaji glavni su razlog zašto je diljem Balkana planirano oko 2.700 malih hidroelektrana. Ako se to ne zaustavi, stotine riječnih tokova biti će uništeno, odnosno, pretpostavlja se kako bi ovom izgradnjom mogli izgubiti 5.000 km nedirnutih rijeka.
Razvoj malih hidroelektrana jedna je od najvećih prijetnji rijekama na Balkanu. Kako bi stvar bila još apsurdnija, ovi se besmisleni projekti direktno sponzoriraju državnim sredstvima, a ne donose nikakvu korist niti energetskom sektoru, niti državi. Prepoznali su to i građani koji kroz različite inicijative pozivaju svoje države na zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana. Sada je pravo vrijeme da zemlje Zapadnog Balkana ukinu poticaje za uništavanje prirode i zaštite posljednje divlje rijeke Europe, rekao je Zoran Mateljak, voditelj programa slatkih voda u WWF Adriji.

U zemljama Zapadnog Balkana, kroz proteklih deset godina, broj hidroelektrana snage do 10 MW se učetverostručio. Iz ovoga je jasno kako vlade zemalja u regiji daju prednost razvoju malih hidroelektrana. Podaci za 2018. godnu nam govore kako je na razini regije 70% svih poticaja za obnovljive izvore energije potrošeno na male hidroelektrane. Unatoč tome, one su proizvele svega 3,6% ukupne električne energije u regiji.
Europska unija već je napustila sustav povlaštenih cijena za sve osim najmanje projekte, tako da je postojeći sustav poticaja u većini zemalja Zapadnog Balkana u opreci s napucima EU o državnoj pomoći za zaštitu okoliša i energiju, objašnjava Pippa Gallop, savjetnica za energetiku jugoistočne Europe u organizaciji Bankwatch.

Vlade moraju pod hitno promijeniti zakone i pravilnike kako bi spriječile daljnje nepotrebno uništavanje naših rijeka.

Nesrazmjerna ekološka i društvena šteta koju uzrokuju male hidroelektrane s obzirom na količinu proizvedene struje već je prepoznata od strane Energetske zajednice i tehničke stručne skupine Europske unije za financijsku taksonomiju, a nalazi se i u dokumentu EU o Načelima održivog razvoja hidroenergetskog sektora u zemljama Zapadnog Balkana. No, zemlje regije vrlo usporeno rade na diversifikaciji korištenja obnovljivih izvora energije i zaustavljanju poticaja.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine propustila je zaustaviti izgradnju malih hidroelektrana unatoč preporuci Parlamenta Federacije. Neobjašnjiv je ovaj nedostatak volje da se stane na stranu građana koji već godinama traže ovakvu odluku. Stoga pozivamo vlade oba entiteta da ponovno razmotre sve dokaze iz kojih se jasno može zaključiti kako projekti malih hidroelektrana donose korist samo privatnim investitorima, a građanima i prirodi čine izravnu štetu. Rješenje je jednostavno, potrebno je potpuno zaustaviti sve ove besmislene projekte, ističe Mateljak.

S obzirom da zemlje Zapadnog Balkana sada prolaze kroz procese postavljanja svojih politika i ciljeva vezanih uz proizvodnju struje iz obnovljivih izvora do 2030. godine, vrijeme je da zaustave poticaje. Umjesto toga, trebaju se usmjeriti alternativama koje imaju manji utjecaj na prirodu i ljude. One uključuju povećanja energetske učinkovitosti ili ulaganja u izvore energije poput sunca ili vjetra, za što postoji veliki potencijal u regiji, ako ih se ispravno planira i uz učešće javnosti, zaključuje Gallop.

WWF

Glas naroda

Oni su sebe lipo sredili i sad ko fol žaluju nad drugima.Dolaskom na tržište duplo jeftinijih solarnih panela iz Kine,Njemci odmah ukidaju poticaje za solarnu energiju.Ovi su samo agenti država koje proizvode kolektore i vjetroturbine i ko fol zbog brige o okolišu rade protiv drugih izvora.Dabrovi isto rade brane pa nisam čujo da se protiv njih bune.Uz kontrolu i transparentnost ulagati i graditi di je god moguće.

ali to kod nas nije moguće ima 30 godina i neće biti dok se ova krmad na vlasti ne pokolje

Bravo! Za WWF i Bankwatch! Još im dat poticaj !? Van svake pameti!?Rjeke i okruženje oko njih ,vjerovatno su posljednja čista oaza ! To treba sačuvati za buduće generacije!

Kakve mini i mikro hidrocentrale kad je svako malo redukcija struje po ljubuškom a višak struje ephb se izvozi u hrvatsku a aluminij bivši najveći potrošač uništen.

Vidiš tvoje još jedne nebuloze.Ljubuški u toku dana ne potroši više od 200 000kw struje da je svu izvezu ne mogu 10 000km zaradit a ne ovako selo ili dva na najviše pola dana radi rađe.Isto tako Aluminiski je trošio ali plaća na" dođem ti."Vidiš da u Bosni grade nove termo blokove na ugljen i da EPHB nema problema sa plasmanom struje usprkos isključenju Aluminiskog jer struju svaki dan sve više trošimo i tribamo.

Da, struju svaki dan sve vise trosimo! U nasem gradu se golim okom moze vidjet razvoj industrije koji su ogromni potrosaci ili mi se cini? Sto se tice obicnih ljudi, struji vise trose jer svako malo pune mobitele, hlade se i griju na klimu, jos malo pa ce pocet pravit glu.pe pardon "pametne kuce" gdje ce bit tesko svjetlo upalit mehanicki pritiskom na dugme, nego mora bit automatski... polako se ide prema jos vecoj ovisnosti o elektricnoj energiji. Elektricni automobili se plasiraju pod "must have" ako zelis "zastitit prirodu" ili pak stvari koje ti nisu potrebne recimo elektricni romobil ili bicikl

ili recimo električni vibrator moja,gluho bilo.

E vala u to ne diraj a sve diraj.Kako je freza napravila revoluciju na njivi tako je vibrator u krevetu.I svak, donekle,zadovoljan.

U svijetu po gradovima potrošnja električne energije po broju stanovnika pada zato što se ne razbacuju energijom kao naši.Nabavljaju se aparati s manjom potrošnjom,kuće ne rasipaju toplinu,gradovi smanjuju ili gase nepotrebnu rasvjetu...a kod nas neka gori dan i noć u svakoj šupi i svakom zaseoku

Pa ovo samo znači da ukidaju subvencije a ne i da zabranjuju gradnju. Ili kako se ovo može razumjeti?

Svjetski dan rijeka - zaustavljanje poticaja za male hidroelektrane
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari