Usvojene odluke o potpori brucošima i ulagačima

ljubuski.info

Dvije važne odluke usvojene su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, odluka kojom se želi potaknuti dolazak ulagača u Ljubuški na način da će im se omogućiti povrat i do 60 posto od uloženog novca za kupovinu zemljišta u gospodarskim zonama i odluka kojom će se svim brucošima iz Ljubuškog dodijeliti financijska potpora od 500 maraka za početak svog akademskog života.

Nakon sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić je rekao kako na ovaj način žele izaći ususret građanima u vrijeme ove krize koja je zahvatila sve sektore, kako privatne tako i općinske i županijske.

Obrazlažući odluku o financijskoj potpori za investitore, v.d. gradonačelnika Vedran Markotić je istaknuo kako je ovo prvi korak u ulaganju u gospodarstvo.
Danas je točno dva mjeseca da sam ja preuzeo ovu časnu dužnost vd. gradonačelnika. Tada sam u izjavi koju sam dao u ovoj prostoriji pod svoj prvi prioritet stavio gospodarstvo. Mi smo danas krenuli s davanjem prijedloga čiji je cilj privući investitore u Ljubuški, rekao je Markotić i objasnio kako će budući investitori ovisno o broju zaposlenih radnika imati veće olakšice.

Dosad je u poslovnoj zoni Zvirići bio povrat od 30 posto na svu kupljenu zemlju bez obzira na broj zaposlenih, odnosno bez obzira hoće li ta tvrtka imati zaposlenih ili neće. Mi smo nakon analize i konzultacija sa okolnim gradovima i općinama, kao i nakon analize kako su to radili najrazvijeniji gradovi i općine u našem okruženju napravili prijedlog financijske potpore za investitore na zemlju u našim građevinskim zonama. To ide na način da investitori koji kupe zemlju će imati tri godine da izgrade objekat, da dođu do upravne dozvole za taj objekat i njima će se u odnosu na broj zaposlenih djelatnika, od kojih najmanje pola mora biti iz Grada Ljubuškog, vraćati određeni iznos od cijene koju su platili za kupljenu zemlje. To može biti od 20 do 60 posto od cijene zemlje koju su oni uplatili, s time da će investitori koji se obvezuju na zapošljavanje 50 i više radnika ostvarivati financijsku potporu od 60 posto od uplaćene prodajne cijene za zemljište, objasnio je Markotić.

Kazao je kako su ovu odluku donijeli i kako bi spriječili eventualna mešetaranja sa zemljištem, ali i da potaknu zapošljavanje.
Ne treba ići u smjeru da pomoć dobivaju oni koji kupuju zemlju da bi sutra mešetarili sa njom, ili oni koji kupuju zemlju, a neće imati zaposlenih ili će zaposlenih biti vrlo malo. No oni koji namjeravaju doći u Ljubuški i napraviti neku proizvodnju s određenim brojem radnih mjesta, mislim da takvim investitorima Grad treba biti na raspolaganju, rekao je Markotić.

Radili smo ovu odluku u usporedbi sa svim zonama u našoj županiji i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i u usporedbi sa najuspješnijim poslovnim zonama u BiH da vidimo kako su druge sredine posložile svoju priču, dodao je.

Tako će investitori koji se obvezuju na zapošljavanje od 10 do 19 radnika ostvariti pravo na financijsku potporu u visini od 20 posto od uplaćene prodajne cijene. Investitori koji se obvezuju na zapošljavanje od 20 do 29 radnika ostvaruju pravo na financijsku potporu u visini od 30 posto od uplaćene prodajne cijene. Nadalje, oni gospodarstvenici koji se obvežu na zapošljavanje od 30 do 39 radnika ostvaruju pravo na financijsku potporu u visini od 40 posto od uplaćene prodajne cijene. U odluci se također navodi da investitori koji se obvezuju na zapošljavanje od 40 do 49 radnika ostvaruju pravo na financijsku potporu u visini od 50 posto od uplaćene prodajne cijene. Najvišu potporu, onu u visini od 60 posto od uplaćene prodajne cijene, moći će ostvariti oni koji se obvežu na zapošljavanje 50 i više radnika.

Druga odluka važna odluka usvojena danas na Gradskom vijeću je iz sfere demografskih mjera, donesena je odluka o potpori od 500 maraka za brucoše iz Ljubuškog.

Prema Markotićevim riječima, ova odluka se veže za raniju mjeru po kojoj roditelji više neće morati plaćati autobusne karte za svoje osnovnoškolce i srednjoškolce budući da su čitavu cijenu prijevoza na sebe preuzeli grad i županija.
Svjedoci ste da smo mi u proteklih mjesec dana krenuli sa setom demografskim mjera jer je to, uz gospodarstvo, jedan od glavnih prioriteta. Donijeli smo odluku o besplatnom prijevozu za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji imaju prebivalište na području grada Ljubuškog. Dosad je Grad sufinancirao prijevoz učenika osnovnih škola sa iznosom od 50 posto , a prijevoz učenika srednjih škola u suradnji sa županijom je sufinanciran u iznosu od 40 posto. Mi smo sada donijeli odluku da će ubuduće u ovoj i u budućim godinama Grad zajedno sa županijom osigurati 800 tisuća maraka za prijevoz učenika, čime će se osigurati 100 posto financiranja prijevoza. Mislim da je to dobra odluka pogotovo za djecu iz udaljenijih sela. Za njihove roditelje je plaćanje pola te karte za prijevoz učenika predstavljalo značajan financijski iznos. Mi smo taj teret prenijeli na sebe da u ovim teškim vremenima olakšamo teret našem narodu. Nastavak te priče je današnja odluka o dodjeli jednokratne financijske potpore brucošima grada Ljubuškog, rekao je Markotić.

Obrazlažući odluku o pomoći brucošima, Markotić je danas na sjednici Gradskog vijeća kazao kako su po njemu brucoši svih ranijih godina bili nepravedno zapostavljeni.
Nisu mogli aplicirati za natječaje za studentske potpore Grada Ljubuškog, to su mogli samo studenti viših godina. Mislim da to nije pravedno i ovo je ispravljanje jedne nepravde prema studentima koji tek započinju studentski život, naveo je Markotić, dodavši kako će pravo na potporu imati svi brucoši koji se upisuju na javna sveučilišta

Što se tiče brucoša, dobit će potporu svi redovni studenti iz grada Ljubuškog, odnosno svi studenti javnih sveučilišta. Mislim da je pravedno da svi oni koji polaze s istog mjesta da dobiju istu studentsku potporu. Jedini uvjet je da imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog, da su prvi put upisali prvu godinu na državnim sveučilištima i da imaju status redovitih studenata. To su jedina tri kriterija koji će brucoši morati ispuniti, dodao je.

Najavio je i kako će uskoro donijeti odluku o potpori studentima viših godina.
Što se tiče potpora za studente viših godina o tome se još raspravlja, ali to ide u smjeru da potporu dobiju redoviti studenti državnih sveučilišta, da su to redovni studenti koji nisu obnavljali godinu, kazao je.

Inače, na dašnjoj sjednici vijećnici su raspravljali o ukupno 12 točaka, pa je dnevni red izgledao ovako;

 1. Usvajanje zapisnika sa XL i XLI. sjednice Gradskog vijeća,
 2. Aktualni sat (vijećnička pitanja, sugestije, prijedlozi i ostalo),
 3. Prijedlog Odluke o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevnom zemljištu u Gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata,
 4. Prijedlog Zaključka o dodjeli na korištenje poslovne prostorije,
 5. Prijedlog Odluke o određivanju građevnog zemljišta u državnom vlasništvu,
 6. Prijedlog Zaključka o prodaji neizgrađenog građevnog zemljišta,
 7. Prijedlog Odluke o pokretanju postupka o dodjeli koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog,
 8. Prijedlog Rješenja o imenovanju Povjerenstva za provedbu postupka dodjele koncesija na poljoprivrednom zemljištu na području Grada Ljubuškog,
 9. Prijedlog Rješenja o davanju:
  • prethodne suglasnosti Upravnom vijeću JU Kulturno športski centar Ljubuški za donošenje Rješenja o razrješenju ravnatelja,
  • prethodne suglasnosti Upravnom vijeću JU Kulturno športski centar Ljubuški za donošenje Rješenja o imenovanju ravnatelja,
 10. Prijedlog Rješenje o davanju suglasnosti na razrješenje ravnatelja Centra za socijalni rad Ljubuški,
 11. Prijedlog odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima Grada Ljubuški
 12. Prijedlog zaključka o zamjeni nekretnina između Grada Ljubuški i vinarije Majić d.o.o. Ljubuški

U zvučnom zapisu poslušajte cjelovitu sjednicu Gradskog vijeća i o čemu su sve danas raspravljali vijećnici:

Radio Ljubuški

Glas naroda

da ulagačima džaba date zemljište neće cam doć kad znaju da ćete ih kasnije višestruko oderat.Uostalom odakle vam pred izbore toliko para odjednom?

Sigurno necija djeca upisuju studij zato ova potpora brucosima. Od tih bru osa pola ce ih odustati a dostami pasti prvu godinu. Bacanje narodnih para zamsvoju promidzbu u kampanji. Zasto niste financirali samo brucose koji su zavrsili sa vrlodobrim i odlicnim srednju,manji bi promasaj napravili. Ova druga potpora zamstarije studente je dobra.

Sta hocete reci da djeca koja su prolazila tricom nemogu zavrsiti fakultet...ne ponizavajte...poznam ih dosta i to u roku diplomirali..da..da..drzavni fakultet..a ne tamo neke privatne...fax zavrsavaju uporni..a ne intelegentni..

imao je dobroga učitelja
što je u zagreb zdimija
i dobro je od njega naučija
kako dobit glasove za gradonačelnika
jel tak il ne tak

bacaju pare kupuju izbore a njima studenti i ne trebaju jer tamo side ševinovci svugdje
lako je bacat TUĐE pare da se dobiju uštimaju izbori
to HDZ radi godinama 30 godina uništava i raseljava narod a sebe i svoje bogate-uhljebljuju

hahhaaha on objavi na sav glas da daje potoru, a nije usvojeno na GV,al zna da ce poslušnici izglasat. Ovo nema i u pm

Ma nes glasa..da dajes i za kuce zemljista...i djeciji doplatak...necesss

Usvojene odluke o potpori brucošima i ulagačima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari