Svim ljubuškim brucošima novčana potpora od 500 maraka

ljubuski.info

Svi brucoši koji u listopadu počinju s visokoškolskim obrazovanjem, a imaju adresu na području Ljubuškog, od Grada će dobiti 500 konvertibilnih maraka jednokratne potpore. Riječ je o hvalevrijednom projektu kojemu je cilj studentima prvih godina olakšati novi početak.

Za potpore studentima prvih godina iz gradskog proračuna bit će izdvojeno više od 100.000 konvertibilnih maraka, a Grad Ljubuški trenutačno je jedini koji provodi ovaj projekt. Kako su naveli iz Gradske uprave, pravo na potporu ostvaruju svi redoviti studenti javnih sveučilišta.

Javni poziv

Već godinama Grad Ljubuški kroz stipendije potiče visokoškolsko obrazovanje, međutim, pravo na ovu vrstu potpore imaju samo studenti viših godina.
Iz tog razloga od ove smo godine odlučili uvesti potporu i za studente prvih godina - navodi v. d. gradonačelnika Vedran Markotić. Realizaciji projekta prethodi odluka o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima Grada Ljubuškog koja će se naći na sjednici Gradskog vijeća idućega tjedna.

Prema ovoj odluci, pravo na potporu imaju svi redoviti studenti koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog ili integriranog studija državnih sveučilišta, a koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog. Dodjela potpora izvršit će se preko javnog poziva koji objavljuje gradonačelnik sukladno spomenutoj odluci. Markotić naglašava kako je cilj da potpora studentima prvih godina postane praksa i u sljedećim godinama. Uz novost za brucoše, gradske vlasti ove godine ulažu više sredstava i u potpore za studente viših godina.
Povećat ćemo izdvajanja za dodjele studentskih potpora, tako da će svi redoviti studenti viših godina koji nisu obnavljah godinu imati pravo na novčanu stipendiju od Grada - ističe Markotić naglasivši kako je ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje ulaganje u budućnost. Naime, odmah po završetku javnog poziva za dodjele jednokratnih potpora studentima prvih godina.

Svi redoviti studenti viših godina koji nisu obnavljali godinu također će imati pravo na novčanu stipendiju od Grada za što će biti raspisan natječaj. Do sada je pravo na ovu stipendiju ostvarivao manji broj studenata, odnosno trećina ili četvrtina prijavljenih. Primjerice, u 2017./2018. pristigle su 182 prijave, a potporu je ostvarilo 50 studenata, isto je bilo i godinu poslije.

Potpora Studentskom centru

Prošle godine od 111 prijavljenih pravo na stipendiju ostvarilo je 65 studenata. Sudeći prema broju prijava koje su ranije pristizale na natječaj za stipendije, iz Gradske uprave Ljubuški očekuju da bi ove godine potporu moglo ostvariti dvjestotinjak studenata starijih godina. I oni mogu očekivati potporu u visini od 500 KM.

Također, Grad Ljubuški financijski je potpomogao rad Studentskog centra Mostar u kojem je smješteno oko 60-ak ljubuških studenata, a još više njih koristi studentsku menzu.

Inače, Grad Ljubuški već godinama ulaže značajna sredstva u obrazovanje. Osim toga što je među prvima uvela stipendije za studente viših godina, ova lokalna samouprava značajna sredstva svake godine izdvaja i za sufinanciranje troškova prijevoza učenika (roditelji su oslobođeni plaćanja prijevoza učenika jer je Grad sa Županijom na sebe preuzeo tu obvezu), kao i za opremanje i obnovu škola.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Svaka cast... Tako i treba..... Svim studentima dobro dođe.... Hvala Bogu da h ovakvim losim vijestima ima i nesto dobro

U ovim teškim vremenima studentima posebno treba pomoći i ova Odluka je za svaku pohvalu!

Bravoo Vedrane..

predizborni trik,oce li bit potpore i dogodine

Svaka cast svima po petsto a ne probranima markoticu gesta hvale vrijedna

Odluka za svaku pohvalu, svka čast.

Jel i za nas u MIncen

plenkijev recept pare baci kupi glasove-već viđeno

Bravo VEDRANE

To lave, samo tako

Wow, a potpora apsolventima kad s diplomom idu na biro (ili maturantima)

Točno mi dodje da i pišem još jedan fakultet, ovaj put s liste deficitnih zanimanja! Uf, upravo se sjetih da i jesam na birou sa diplomom tkz."deficitnog zanimanja"

Potporu treba davati samo redovnim studentima bez obnavljanja godine.

Koje deficitarno zanimanje, šta si specijalizirao/a, koje dodatne edukacije si odradio/la uz faks i nakon faksa. Imaš li samostalne projekte koje možeš pokazati na razgovoru za posao?

Dobro, pokušavaš dolazati da sam sam kriv što sam nezaposlen! Kakav je to obrazovni sustav nakon kojeg moraš raditi i plaćati dodatne edukacije. Razumijem, čovjek uči dok si živ, ali zar te fakultet ne bi za 5 godina trebao dovoljno naučiti. Što točno podrazumijevate pod "samostalni projekti" nekoga bez radnog iskustva? Fiktivni projekti koje izradiš napamet?

Vrijedili to i za nas sto pohadjamo Kiseljak Bijakovice itd

Podrzavažm apsolutno, ali nije ovo sad nesto da treba aplaudirati, pa ne daje Vedran iz svog dzepa, a i mogao si po 1000 km, ta nije to neka lova za opcinu ako je prpracun grada 12 miliona

Vršitelj duznosti „gradonačelnika“ treba obavljat tekuće poslove i samo šta je nuzno za funkcioniranje grada do izbora novog gradonačelnika. Tu ne spada djeljenje novca i kupovanje glasova.

Sta ce, isprsio se, ne bi da iz svog dzepa daje pa da je to sad nesto. Predizborna kampanja na racun poreznih obveznika

Koji je to licemjer sad se on sjetio počastiti studente.. A opet bolje i sad nego nikad..

On je do izbora novog Gradonacelnika samo V.D. odnisno ne moze donositi odluke I dijeliti novac proracunwkih korisnika . Zasto onda ne daju I porodiljne naknade. Klasicna kupovina glasova.
Providini ste vec odavno .

Cvare cveće u naše preduzeće ... Jos 200 glasova , mozes kupit covika za 100 a ne za 500

Predizborna kampanja....ajmooooo..svi za adz ima20 i nesto godina...cekamo i djecji doplatak ko u hrv...ahahahahahahaha.neces mog glasa iako mi ih2 na fakultetu..neces

ma šta on daje to je novas svih nas poreskih obveznika, nek on od svog osobnog dohotka da novac, Sve je to zbog izbora, a jadan je narod koji se može kupiti

Dali imaju nekakvu izbori uskoro

Svaka cast.

Samo za drzavni fskultet ili se ukljucuje Međugorje, Kiseljak, Banja Luka. Logos?

Bravo Vedrane! Svim studentima po 500KM, a deficitarnim nije naodmet ni 1000KM.

Svaka čast Vedrane. Ovim jadovima što ne vole ni sebe ni drugoga ne valja ni kad se daje ni kad se ne daje.Takvima nitko nikada nije ugodio niti će ugodit.

Za Juru. Pare su proracunske dakle nas gradjana.
On je samo VD. I prema tome neka uzme pare iz svoje kuce pa neka plaća kampanju I potkupljuje glasaće.

Ma svaka cast na potporama (bio nebio politicki motiv iza toga sasvim je svejedno), al osobno mislim kako bi se cjeloviti studij koji spada u deficitarna zanimanja trebao stipendirati od općine županije države nebitno..
Na taj nacin bi potakli buduce studente da dvaput razmisle sto ce upisat..

čujem da priča da se odriče 30% plaće gradonačelnika i daje potporu studentima.
oće šurac to je iz njegova džepa lako ti je tuđe razbacivati.

I nakon 5 godina kada svi završite "deficitna" zanimanja, više neće biti deficitna jer jednostavno nema posla i tolike potražnje. Neka potiču zanatska zanimanja. Srednja škola me smije biti la.krdija i zezancija inače će i ovo malo ljudi što je ostalo iseliti u Njemačku

500 km, dosta za upisati i završiti

Svim ljubuškim brucošima novčana potpora od 500 maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari