Velečasni Ivan Tolj u Veljacima proslavio 25 godina misništva

ljubuski.info

Velečasni Ivan Tolj proslavio je u Veljacima srebrni jubilej - 25 godina misništva.

Pater Tolj župnik je Gornjih Močila i Sijekovca. Upravo zaslugom župnika Ivana Tolja, Gornja su Močila u proteklih dvanaest godina pretvorena u središnju točku društvenog života prognanih Hrvata Bosanske Posavine.

Svečanu svetu misu predvodio je kardinal Vinko Puljić. Kardinal je u propovijedi poručio da treba Bogu zahvaljivati za sve svećenike, ali i moliti za nove.
Svako svećeničko zvanje je izmoljeno, netko ga je izmolio. Svatko od svećenika je na svoj način bio od Boga izabran i od Boga pozvan. Ali da bi se odazvao, netko je izmolio, poručio je kardinal.

Na kraju mise obratio se i vlč. Tolj koji je govorio o svom životnom putovanju.
Ono je sigurno neobično bilo za jednog svećenika i za jednoga čovjeka koji je potekao iz ovoga sela ovdje. Tu su moji korijeni, pod ovim brijestovima sam započeo. Ovdje sam puno toga naučio, ovdje sam zavolio fratre i svećenike. Nadam se da ću ostati vjeran ovim korijenima i ovom kraju i svemu onome što sam ovdje naučio, kazao je.

Govoreći o životnim poukama koje je stekao, rekao je kako je puno naučio na svojim putovanjima.
Ja beskrajno volim planinariti, hodočastiti i putovati. Propješačio sam tisuće kilometara, put sv. Jakova, Izrael od vrha do dna, put sv. Olafa u Norveškoj, put sv. Patrika Irskog i mnoga druga putovanja. Uvijek sam putovao sam i na tim putovanjima sam naučio da čovjek, kada ide dan po dan, korak po korak, može savladati stotine kilometara. Putujući putem sv. Jakova to sam naučio, ali sam isto tako naučio da sve što ti ne treba, riješi se toga u životu, jer svaki kilogram kojeg imate viška kada nosite ruksak, a kada putujete na neku planinu, toga se morate riješiti. Vrlo je malo dovoljno da biste mirno putovali i bili zadovoljni, poručio je vlč. Ivan.

Iz obitelji sam ponio da moram uvijek biti svoj, tako smo mi živjeli, tako smo morali i u zatvor ići. Uvijek smo bili nekako svoji, rekao je vlč. Tolj i dodao kako se zakleo da će uvijek biti svoj.

Moj put je počeo ovdje, nastavio se preko Visokog, Humca, pratara iz Njemačke, doveo me u Posavinu, doveo me u Styria medijsku kuću, on je neobičan, ali je takav. On je moj put, on je posljedica onoga što sam ja u obitelji naučio i što sam naučio putujući sam, rekao je vlč. Ivan.

Brojne kolege i prijatelji nazočili su svetoj misi.

bljesak.info

Glas naroda

Jadna ti je razina. Kao i ti sam. Fratar je jednak kao i ti sam. Sram te bilo u što se pretvorili.
Uzass

Pozdrav iz kavane a ne kafane,sta ima u Ep hz hb

kakav narod takvi mu pratri a pratar je dobar ubacija se na svoje KUMOVE oni su hoštepleri svih boja
dragi bože oprosti nam što radimo drugima što nije drago da nam se uradi-adeze je vječan i biće dok sava ne poteče uzvodno-amen

HDZ podrumaši za rata sada side po kancelarijama i kućerine grade po praznim selima a narod u njemačkoj ,tvornice u korovu,zaboravljeni branitelji pravdu traže po sarajevu a lažni se šepure po bankomatima i kavanama-to je HDZ demokracija sa otoka golog

A pokroviteljim takvima je pratar Tolje,sramota od habeta

Čuje se cvrkut nepozvanih. Ha ha ha.

Jadan onaj kome su se oni molili...
Nema tu ljutnje nikakve osim reci jednom riječju tužno..
To su sve komunjare, kriminalci i oni koji se ulizuju i žele da to postanu...

fradron TOLJ jedino more ispovidit smrtne grije HDZovaca i spasit ljude u krpuševcu od duša tih političkih spodoba-amen
pustite pratra na miru radite nešto -izgradimo našu porušenu zemlju već jednom

Boze moj usto je se ovaj narod pretvorio toliko te mržnje u čovjeku za nevjerovati.. nemogu da shvatim sta pišete sram vas bilo sve skupa.. umjesto da gledate svoja posla i pomolite se bogu a ne sta je tko u radijo itd niste vi koji trebate da sudite bilo koga. Nazalost dopustili ste da djava vlada sa vama. Boze sacuvaj i nista vise..

Čast bogu i duhu 0svetom i Isusu i blaženoj marjii djevici ali ovo je sve interes i pare i od fratar i časni sestara ta vidi li narod nije ćorav

kad progleda narod najebu narodne fukare-mladen bebek dezerter ko i plenkimun

E moj čedinovac dobro ti se izložio na izlog,nije čudo zašto ?Danas uživaju onu koji su ti to namjestili,sad gledaj kako se izvući iz problema

Al zanimljivo da ako im kazes istinu cak je i tako ocita odmah te okarakteriziraju da im se tako sudi..ma nitko nikoga ne sudi al su cinjenice tu da je glamur pompa prestiz itekako prisutno i ocito..pa pogledajte molim vas tko je dosao..

Fra Robert Jolic je imao isto 25 godina svecenistva..covjek je hodajuca enciklopedija..napisao puno knjiga predobar i skroman..svaka cast..ni politicara ni biskupa na festi..

Velečasni Ivan Tolj u Veljacima proslavio 25 godina misništva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari