Roditelji, gdje ste?

ljubuski.info

Zakon prirode. Majka uvijek brani svoju djecu, štiti ih od svih zala i nepogoda. Skriva krilom malena tjelešca od vjetra i kiše, skače na svakog predatora i liže malene do iznemoglosti kada ih nešto prepadne. Ne treba pritom zanemariti ni očinski instikt, on je taj koji je borac, fajter, štiti i majku i djecu, opskrbljuje, donosi i brine da ne fali ničega. Produžiti vrstu, lozu, krv svoju i DNK, to je "the name of the game".

Čovjek ima ljudske zakone, ali zakon prirode progovori iz njega uvijek kada nešto s ljudskim zakonima nije u redu. Od žučnih rasprava do fizičkog nasrtanja, sve to je dio one instiktivne žice u nama, iste one koja nas je održala, ali kojoj smo u jednom trenutku nadredili ljudske norme i zakone, jer se, je li, ipak imamo razlikovati od životinja. Bijes, žuč i fizički obračun nije prihvatljiv, jer ljudski zakon kaže kako nije to način da se obračunava. Zato postoje sudovi, tužitelji, organi gonjenja i organi sprovedbe pravde. Valjda.

Društvo odavno kaže kako ne računa na instikt. On je zaostatak, atavizam, baš kao i rep koji nam je u međuvremenu odumro. Ipak, znate kako su majke u ratovima kopale oči okupatorima u trenucima kada bi ovi uperili oružje u njihovu malenu čeljad, kako bi se tijelima bacale pred šmajsere i štitile tijela svoje djece, vjerojatno ste vidjeli kako majka u trenutku postaje lavica kada joj netko dirne potomke, a ni ocu nije mane...svako malo, u trenucima kada razum popusti pred nepravdom, pojavi se u nama onaj instikt, jači od svake norme, snažniji od svakog "nemoj" - i sposoban je brda valjati, brane rušiti, pomjerati rijeke iz korita.

Kada nas sustigne manjak pravde, kada ljudski zakoni počnu gutati prašinu pod nogama silnih i bezobzirnih, kada se sve ono što je godinama građeno počne ljuljati i kada konstrukcija nije više tu da štiti, nego da se sruči baš tebi na glavu, naizgled ni iz čega pojavljuje se instikt. Da, dragi moji, to je onaj osjećaj neopisive energije koja kurla negdje iznutra, nabija krv u glavu, osjećaj tupog bola u stomaku i čini davam udovi žele nešto pod hitno učiniti.

To je onaj osjećaj koji poziva da učinite nešto, jer su sve institucije oko vas to odbile uraditi. To je onaj iskonski zvjerski napad snage, životinjski instikt kojim imate zaštititi svoju obitelj, svoju djecu i sebe, na kraju krajeva, kojim štitite svoj DNK od vanjskog faktora koji mu želi nauditi. To je ono jače od vas. To je ono što se zove potrebom da se zadovolji pravda u jednom trenutku i ono što hoće najednom ispraviti stotine nepravdi nagomilanih u nizu tokom puno godina. To je ono kada izgubite sve veze s civilizacijom i u vama se probudi zvijer.

Dragi roditelji, svi vi koji ste neki dan potpuno razumjeli bijes jednog roditelja, koji je pisao o tome kako je umalo izgubio vlastito dijete na raskrižju na kojem semafori ne rade, a vozači(ce) ne mare, i sami znate kako bi se osjaćali da se to vama dogodilo. A mirno prolazite tuda tjednima i ne marite. Svi vi koji ovih dana ne znate hoće li vam dijete ići u vrtić, jer nitko ništa ne zna, ni što ni kako. Svi vi koji nemate pojma u koji razred i kako će vaš prvašić i tko će mu uopće biti razrednik. Svi vi koji ste ostavljeni na vjetrometini preporuka o početku školske godine. Sada znate kako je to, kakav je to osjećaj, ali ste i vi šutjeli preko ljeta.

Svi vi koji strahujete što se sve vašem čedu može dogoditi na putu od kuće do škole u gradu koji je mnoge ljudske zakone stavio na "pause". Svi vi koji trpite užase postmoderne u gradu u kojem cijena kvadrata stana ne odgovara kvaliteti života, u kojem se ne zna tko sve pije, ali se zna tko sve plaća... Dragi moji, ne znam što se iše čeka?

Gdje ste vi, lavovi i lavice, gdje ste kada treba riknuti i zaurlati za svoje mladunce? Gdje ste kada treba reći - dosta! Gdje ste vi, tigrovi i tigrice, kada treba pustiti kandže i grebati lažni sloj koji ovdje predstavlja znanje i moć, a koji ispod tog tankog sloja otkriva svu bijedu institucija? Gdje ste vi i gdje bacate uzalud taj svoj instikt kojim štitite svoju djecu?

Ne skočite li već danas, sutra ćete tužno jecati i skrivati suze kada vam djeca budu odlazila daleko odavde. Jer vi niste učinili ništa da im stvorite okvir za normalan život, okvir za budućnost, rast i razvoj, jer niste skočili na vrijeme, jer niste kao one majke koje su djecu štitile svojim tijelima i kopale oči sudbini, svoj instikt pretvorili u energičnu, ali ispravnu reakciju.

Kada im budete gledali u leđa, tom vašem DNK koji odlazi nastaviti niz u nekoj tuđinskoj zemlji, kada vam se bude kidalo srce od tuge, znajte da je to sve zbog vaše reakcije, koje nikad nije niti bilo. Znajte da je to zbog vašeg Mjauuuu, umjesto onoga Grooooarrr!

Ne probudite li iskonski bijes u sebi samima već danas, i ne usmjerite ga u pravom smjeru, sutra će vas, neiskorišten, pojesti iznutra. A tad će, je l', biti prekasno za sve.

Boris Čerkuč | bljesak.info

Glas naroda

Ništa Borise, samo glasaj za HDZ i sve dure...samo se nemoj sekirat.

Simptomatično i kobajagi slučajno sinkronizirano "rikači svi zemalja regije" pozivaju na rikanje po raznim osnovama i "programima" raznih NVO-a.
Rikanjem kontra vlasti do vlasti.

Jel se oto kobajagi odnosi na pjevača Bajagu,nema šta drugo bit?!

Kobajagi je srpski izraz za ko fol ili po naški konođoja, koriste ga yugonostalgičari kojima fali. vožnja par-nepar, uši u glavi , nestašica praška kave i svega ostalog i kviz Titovim stazama revolucije i inflacija od 2000 posto

Dobro rečeno

Samo kao i obično "rikači i bukači" kao i '90tih gurnu jadni narod da se udara između sebe dok "rikači i bukači" sjede u VIP ložama i čekaju kraj predstave.

Kad sam bio mali, mama mi je uvijek govorila da je ključ života biti sretan. Kada sam krenuo u školu pitali su me što želim biti kad odrastem. Odgovorilo sam : "Sretan". Rekli su mi da nisam razumio pitanje, a ja sam im odgovorio da oni nisu razumjeli život!

Nisi ti razumio HDZ pa si zato sretan, more ti bit, uživaj...

Zemlja smo rezigniranih pojedinaca! Dok nam tlo pod zemljom mijenjaju kako hoće, mi se nadamo da ćemo negdje tamo, u nekoj stranoj zemlji biti istinski sretni jer imamo sva potrebna sredstva za život! Ali ne živi čovjek samo o kruhu...puno toga tu nedostaje. Istinske slobode, istinskog stvaralaštva, istinskog zadovoljstva i ispunjenosti duhom

Ima FK Sloboda ali očito nekima to nije dovoljno...

Hhahahah dovoljno, dovoljno

Od mojih cetvero djece troje je otislo bio sam nesretan kad su odlazili a sada sam sretan sto ne zive u ovoj kaljuzi

Pa šta čeka oto četvrto...

Da napuni 18

Mi ćemo u starački dom a dica u Njemačku

Svi vi koji ste prodavali glas za sto maraka i koji ste za tri posto prodali certifikate niste bolje ni zasluzili dozvolili ste misevima da nas vode

Jesil se zapito jarane kolka je tarifa autoru texta?? I tko mu platu daje? Jel se možda u eventualnoj tranziciji vlasti nada nekoj poziciji u kakvoj agenciji?

Guknit cemo i rikat cemo...dragi urednice dugo nisam procitala nesto na port..da me tako dirnulo.Mi majke necemo dati da nasa djeca nose brnjice..jer nisu psi...mi majke necemo dopustit da.nam djeca budu umorna ..napeta..isfrustrirana u sk.jer tko se moze par sati pod maskom koncentrirat..necemo dopustit mucenje...a uskracivat im srecu...cekamo ponedjeljak....sve mi mame..jer mi moramo razumjet i stozer..i prosvetu...vjeruj nas malo tko razumije.niti nas tko pita jel tribamo kakvu pomoc oko djece...Ne..necemo danam djeci uskrate srecu...taman na sudu zavrsile

Ma tzooo Ljubušanko, svi u napad jedan je Hase!

nedamo dicu

Pravi roditelji i njihova djeca su poraženi u sva tri naroda

Kad ste do sad širile možete i sada. Nema koristi od vike razularene mase. Eto lit će vas i uvažiti netko?
Njima je jedini otpor uzeti svoju djecu iz škola,pa neka im stave katance. Neka shvate jednom da vlast nema svrhe bez naroda.
Maske i cijela ova korona situacija su samo test za savjest svih nas i preispitivanje kako smo često gledali a ništa poduzimali.

Evo nisam roditelj ali rreven i režim godinama.proša sudove i zatvore i prevare a još vuk nije magare izija.

Vuk magare izija...vjerujem..a zasto??zato sto nije svit skocija kad je tribalo skocit i dignut se svi za1.zato sto nismo ujedinjeni..zato sto znamo laprdat a ne reagirat..eto zato

Možda to i žele nasilan otpor i rikanje jer samo tako mogu upotrijebiti silu protiv nas da bi uslijedio sveobuhvatni "lock down" jer smo mi to tražili i nismo se držali mjera, tj. preporuka. Koje sr...nje! Vidite da su se po svijetu masovno iscenirali nasilni protesti

Ima pravo pisati šta hoće,ali jasno je da je ložiona.
Eto sve zakazalo,ali sve radi i prima plaće,pa neka majke i očevi povedu revoluciju.
U društvu kakvo je opisao samo može biti da ti roditelji završe u pritvoru,pa su im tek onda djeca njbla.
Ništa od toga. Možda neka tiha revolucija,gerilska borba,dovesti "tumor" da ostane bez hrane i sam sebe pojede. :-)

Koja "srceparajuća" glupost..nevjerojatan stil pisanja! Ne razumijem ovaj način kao da se piše esej za školu i ocjena se dobije po broju riječi... užas. Ovo se moglo staviti i dvije rečenice . I nije istina da su sve majke li i da se bore za svoju djecu. Majke su obični ljudi i i zlostavljači djece

Sram te bilo....ako je tebe tvoja majka zlostavljala...pa tako zamisljas majke....nek tije bog u pomoci nista dr...

Zasto sram? Ako je neko zlostavljan sada se treba i sramiti! Srami se ti! Potvrdjues ovdje da ima majki zlostavljaca i sta sad? Znaci da nisu sve plemenite i nesebicne samo su ljudska bica. Ovaj tekst je glupo napisan- samo se pise da bi se pisalo i kicasto je. Ali mozda je to tvoj stil onda je za mene u redu mozes tako razmisljati i pricati radi pricanja. Neka ti Bog bude u pomoci i nista drugo

Ne znas sta je majcinska ljubav

Ne komentiram majcinsku ljubav. Komentiram ovaj tekst koji je kicast i " srceparajuci" i meni je glupast. Nisu sve majke iste - samo o tome govorim. Kao majka i te kako znam sta je majcinska nesebicna ljubav i sta znaci nadrasti svoje mogucnosti isto tako znadem ( kao i svi koji ovo citaju) da ima zena koje ostavljaju, ubijaju ,zlostavljaju svoju djecu.Ima zena koje su nesigurne i koje su i same zrtve i ne mogu zastiti ni sebe ni dijete. Utoliko je ovaj tekst glupast. Nakicen kicem I prije nego se ovdje okomite na "mene" procitajte tekst kojega ja komentiram a ne komentiram komentatore i njihov stav. Svako osjeca i razmislja na svoj nacin -ja nikoga ne osudjujem- kome se ovo svidja neka mu se svidja . Meni je kicasto

Sigurno si u pravu ali ovaj tekst i nije napisan radi ljubavi,majčinske,već radi političarenja svega pa i te ljubavi.Na što bi te majke tribale urtat?Ko im je dicu napa i kako?Šta hoćete da kažete ,da neko iskorištava dicu na najpodmukliji način.Iživljavajući se na njima?Pa vi pišče i vi pojedini komentatori iskorištavate dicu na najpodmukliji način radi malo političke koristi.Kako vas nije sram?Zašto bar dicu ne poštedite.Nećete onlajn nastavu,nećete maske ni mjere,nećete ništa šta kažu iz stožera(ne radi toga što ko fol vodite brigu o djeci već da ste samo protiv vlasti).A šta hoćete?Napišite i preuzmite odgovornost.Zar je to tako teško?Ali ćemo onda vidit ko će to vas slušat.

Tribali ti para za vrapce...javi se....slobodno..gmajl cu ostavit uredniku pa mu se javi...ozbiljno mislim...za svaku bolest uvjek sam pomagala...i spremna sam opet..pozdrav ti od svih velikih zena i majki

Svaka čast Mare, hvala na tako divnoj ponudi. To je krasno kada je žena tigrica i lavica i kada urliče i jauče i reži i grebe, kada sisama ore zemlju da narani svoje mladunče i daje da joj instinkti upravljaju životom. Da prava zvijer koja štiti svoj DNK da ne bi cmizdrila za njim , sada nisam sigurna da li sam dobro sve sažela što ovaj vrlli pisac nakiti u kolumni. Hrabro je kada tako jedna žena sebe proglasi glasnogovornicom svih velikih žena! Valjda misliš na tjelesnu veličinu/visinu ili misliš na veliku bahatost prezentirajući svoju neku financijsku moć i nadmoć . Jer pišeš kako iz svoje nadmoći pomažeš ubogima. Urlikanje i grebanje podlijeganje instinktima bez razuma je odlika niskog razvoja. Pitaj nekog stručnjaka u Vrapču, kada već kod njih imaš dobre kontakte, ne vjeruj meni. Pozz iz 21.st. (Ovo je samo preporuka kao jedna mogućnost),Razumjela sam ja temu kolumne i poruku, samo stil pisanja je po mom mišljenju primitivan.. ponižava inteligenciju roditelja(majki),..
neprimjeren je današnjem vremenu

Roditelji, gdje ste?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari