Potpisan ugovor o obnovi kule herceg Stjepana

ljubuski.info

Jučer je u Ljubuškom potpisan ugovor s tvrtkom "Fajić građevinar" koja će raditi na obnovi bedema Kule herceg Stjepana u Ljubuškom.

Riječ je o ugovoru vrijednom 139 tisuća KM.

Ispred Grada Ljubuškog ugovor je potpisao vd. gradonačelnika Vedran Markotić, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić, direktor tvrtke Fajić građevinar.

Rok za izvođenje radova po ugovoru je 90 dana.
Mi imamo jedan mjesec da se pripremimo. Radovi obuhvaćaju zidanje nedostajućih zidova i prsobrana, injektiranje i ojačavanje zidova, radove na dersovanju… Sve ono što je projektom predviđeno, to ćemo uraditi, rekao je Maksumić.

Istaknuo je kako je i on sam Ljubušak.
Cijeli život gledam u kulu, pa je to dodatni motiv da uradimo posao još bolje, rekao je Maksumić.

Nakon potpisivanja ugovora, vd. gradonačelnika Markotić je istaknuo kako je uvjeren da će se radovi brzo završiti na zadovoljstvo sviju.
Ovo je tvrtka koja ima svoj renome, koja je sudjelovala u obnovi starog dijela Grada Mostara, obnovi Blagaja, istaknuo je Markotić.

Dodaje je kako obnovu kule smatra jednim od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Ljubuškom.
Kula je u dosta lošem stanuju zbog potresa i zbog propadanja kroz stoljeća. Mi ovime želimo vratiti sjaj tom dijelu Ljubuškog i naravno iskoristiti Kulu u svrhu pojačanja turističke ponude Ljubuškog, uz Kravicu, Koćušu, naš muzej na Humcu koji je nastariji u BiH, rimski logor Bigeste, rijeku Trebižat i sve ostalo što Ljubuški nudi.

Želimo da naša kula postane nezaobilazni dio turističke ponude, da je vežemo s Kravicom i svime ostalim. Ona je prometno vrhunski povezana, na cesti je između Međugoruja, Čitluka i Ljubuškog. Kroz ranije projekte je asfaltiran pristupni put do samog Starog Grada tako da je dostupna turistima i posjetiteljima, rekao je Markotić, koji je naveo kako na ovome rade već duži niz godina.

Ugovor je financiran iz projekta prekogranične suradnje FortNet, čija je ukupna vrijednost projekta 470 tisuća eura. Mi smo prije nekoliko godina krenuli s izradom projektne dokumentacije kao Grad zajedno s Razvojnom agencijom HERAG. Javno poduzeće Parkovi je također sudjelovalo u tome izradom projektne dokumentacije, prvo idejnog projekta, a poslije i glavnog projekta obnove Kule hercega Stjepana koja je jedan od simbola Grada Ljuubškog, uostalom mi smo Hercegov grad. Nakon što smo dovršili projektnu dokumentaciju, kandidirali smo se na dva projekta prekogranične suradnje. Jedan od njih je ovaj u kojem smo danas potpisali ugovor, a drugi je projekt čiju realizaciju ovih dana očekujemo. Tu je riječ o projektu prekogranične suradnje (trilaterala) između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore. Ukupna vrijednost tog projekta je preko dva milijuna eura i tada bi s ovim drugim projektom čija realizacija slijedi iznos obnovu kule trebao biti preko 800 tisuća KM, tako da bi ukupno s ova dva projekta preko milijun KM trebalo biti osigurano za same građevinske radove na obnovi Kule, rekao je Markotić.

O Projektu

Projekt "FORT-NET - Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori" se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina- Crna Gora koji financira Europska Unija, a implementiraju ga Grad Ljubuški kao nositelj projekta, Javna Ustanova Razvojna agencija ŽZH - HERAG, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO).

Implementacija projekta službeno je započela 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 24 mjeseca.

Projektom se namjeravaju poboljšati uvjeti za stvaranje održive turističke ponude koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Obzirom da će tokom provedbe projekta kulturna i prirodna baština biti sistematski popisana a nova turistička ponuda kreirana i promovirana, sve to će doprinijeti jačanju informiranosti turista o ponudi prekograničnog područja i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije. Također, doći će i do unapređenja prekogranične suradnje među nositeljima aktivnosti ove regije i jačanja svijesti lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene. Ovo će doprinijeti da se potencijal prekogranične regije Bosne i Hercegovine i Crne Gore prepozna kao dio strategije ekonomskog razvoja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 470.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Sve pet
Osim što je službeni naziv te građevine tvrđava a ne kula
Ili sam ja nešto propustio

Evo sad prosperiteta u Ljubuskom.

Je li itko uzeo PINKU?

Kolko je puta obnavljaju jadna ti majka mogli su napravit novu

Koliko će se naplaćivati ulaz?

Kakvu je to projektnu dokumentaciju uradilo JP Parkovi onako puno stručnjaka?

Daće Maksumić 5 posto

Mozda jedan dan dodje na red i zgrada na glavnom trgu s koje otpadaju fasade gledamo svaki čas kad ce nekome na glavu .

mozda jednog dana dodje i na red da se srusi luciceva nakarada od zgrade i unisteni trotoar

Možda bi tu zgradu mogli vlasnici obnovit ili još bolje srušit pa napravit novu.Ko što je sav normalan svit sam sebi uradio.

Zar nece TDCompani obnavljat kulu...??e svasta

nije moguce a mozda i jeste,sad cr oni preuzeti "ceste" ili mozda sele u zg

Markoticu kako zalosno dase neizrazavas hrvatskim rjecnikom...da pojasnim kula _tvrdjava..jel tako ??

Kula HS je bila i vazda će bit kula!!! Ne sekiraj se... Treba bar 2 miliona ojera da se sredi samo unutrašnjost citadele i okolo iste ili će je zaobić kao i svaki put...jedino opasno mjesto uz istočni bedem na gradu/kuli!

Kad se vi dohvatite nevažnih i trivijalnih stvari nema vam kraja!! Nije Hrvatski ni pisati "c" umjesto "ć", ako nisi znala. Kula ili tvrđava je ovdje najmanje bitna stvar. Važno da se razumijemo.

Pa razumjemo se....ali zasto si toliko iritantan ...jako je bitno kako se Markotic izrazava..kako nije?Mora u izrazajnom govoru rabiti iskljucivo Hrvatske rjeci a ne koristi se turcizmom.Jako jako je bitno..kako se izrazava/mo

"Kula ili tvrđava je ovdje najmanje bitna stvar. Važno da se razumijemo."
Postoje i oni kojima je važnije govoriti svojim jezikom od toga da se razumijemo.
A osoba na javnoj funkciji bi trebala govoriti jednim od službenih jezika u BiH
Jezikom Bošnjačkog,Hrvatskog ili Srpskog naroda
Ovo gore napisano je nekakva mješavina sva tri jezika

Da, svojim jezikom kao: "sazad"! Jesi na to mislio?

Upravo to
Sve to ide u paketu

Hrvati su poznati po osmišljavanju novih naziva samo da slučajno ne bi bila neka mješavina prijašnjih jezika. Recimo: nije više pekara, sad je pekarnica; nisu čevapi, sad su čevapčići; nije helikoter, sad je zrakomlat... a sve razumijemo i nije u standardnom kolokvijalnom govoru. Ne znam je li ono u Bibliji na hrvatskom jeziku piše Babilonska kula ili pak Babilonska tvrđava?

Draga gospoja, i ja sam iz Ljubuškog i oduvjek je bila Kula Herceg Stjepana, dok nisu došli neki novi „rvati „ pa im počelo smetati. Očito si balavica koja je dok smo mi hodali po kuli ti si se igrala u pržini .

Naziv kula su nametnuli isto neki novi
Prije tih novih se zvala utvrda ili tvrđava
Mada je kul da se zove kula

Ako ne bude javno objavljeno u za sto je svaki fenig potrosen,za mene je to lopovluk.Kula tvrdjave Herceg Stjepana iznad grada Grada Ljubuskog

Jedini projekti koji se rade to su oni financirani iz EU, pa me zanima gdje ide proračunski novac!?

ZNA SE

To se more puno jeftinije uradit.

Nije se moglo nesto otvorit..neka tvrtka dase makne nesto svita s biroa...eto navirat ce van na kulu turisti kako da nece..nebi isusami daste u sred istre...

Sad zbog korone, sljedećih 3-4 godine sigurno neće. Do tad se možda i napravi. Treba ulagati u starine, ali stručno i kvalitetno. Samo se pitam hoće li cijena ulaznice biti kao kada ulaziš u stare zidine u Dubrovniku.

Odakle je firma Pajić neimar

Nisam znao do danas da HDZ-e šuruje sa Turcima jer juče su nam bili neprijatelji . E svašta!

Ajme šata reče i osta živ
Cijeli jedan narod i to Turski da nam je neprijatelj
Svašta

Kula Minčeta u Dubrovniku je najveća Kula Dubrovačka,Hrvati su se doselili sa Istoka nisu sa Zapada

Skori pad Bosne po tursku vlast 1463. godine još je više ubrzao radove. Nakon Micchelozzova odlaska iz Dubrovnika, izgradnju Minčete preuzima i nastavlja Juraj Dalmatinac, koji je cjelokupnu zamisao o izgledu kule prilagodio i podigao na višu razinu, dajući joj ovakav veličanstven i monumentalan oblik, dok je njezino sadašnje prošireno krunište kasnija dogradnja. Kula Minčeta dovršena je 1464. godine i simbol je neosvojivosti Dubrovnika.

Braco, a kad je FK željezničar nastao... takodje neosvojena tvrdjava.

I jel kula ili tvrđava????

sorila se zidinaa zidina se sorilaaa

Obnavljaju se zidine a grad u haosu, Valjda će za 500 godina ispravno obnavljat i grad ali nadam se neki stranci jer nas više neće biti na ovim prostorima,dolazit ćemo kao turist

Da ste bolje pročitali vidili bi da su novci strani,namjenski.Meni osobno bode oči cijena koja upućuje na to da će radovi koštat 1500km/danu bez pripreme.Baš me interesuje koliko će ljudi raditi i hoće li sve ić kroz knjige?Jer ako se kod ovakvih projekata,koje izvodi država i koji se plaćaju priko iste,ne poštuju sva pravila kako možemo,i kada,očekivat od privatniika da poštuju pravila.

istina da su strani ali postoje strani projekti i bili su iza mnogo važnije projekte za opstanak ovog naroda pa se sve zabrljalo,smutilo,jamilo..

Kao na primjer?

previše duga lista,trebalo bi mjeseci pisanja a toliko vremena nema nijedan pošten radnik

Vi sve znate osim odgovora na konkretno pitanje.

Uletice diaspora stogod...

stvarno mnogo vazan infrastrukturni projekt,mnogo vazniji od unistenih prometnica,obilaznica,sahtova,zelenih povrsina i parkinga u gradu...

Pametnije bi bilo da ste te pare podilit ljudima što nemaju ni za štruce.

je li u obnovu kule uključena i obnova džamije pored kule, je li Vedrane?

Naravno, šta tebi to smeta. Treba obnoviti i sve pohvale mladom gradonačelniku . Sretno

Nije on gradonačelnik tko je to za njega glasovao

Uskoro, uskoro .....samo naprjed Vedro !!!

Tjesi se

Potpisan ugovor o obnovi kule herceg Stjepana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari