Nakon Barbarića prah i pepeo

ljubuski.info

Nakon dugih 16 godina vladavine Nevenka Barbarića nad Ljubuškim, sada formalno gradom, došao je kraj. Ne kraj koji zaslužuje svojim vladanjem i pogrešnim potezima koji su prouzročili ekonomski krah i iseljavanje, najviše u ZHŽ, već suprotno od toga, nagradu. Nagrada za ono što je ostavio iza sebe gradonačelnik Nevenko Barbarić dobija odlaskom na jednu vrlo važnu funkciju, mjesto saborskog zastupnika u RH.

16 godina krađe i nepravde

Pitanje koje postavljaju žitelji grada Ljubuškog i može se čuti u čestim pričama uz kavu ili u prolazu: Je li on to zaslužio?

Naravno kako nije. Ali u životu pravda uvijek ne pobjeđuje. Često pobjeđuju moć i pohlepa, nemoral i zatrovano ozračje društva nametnuto od lokalnih šerifa i, u ovom slučaju, "vizionara s kamena". Pravda je često ideal kojim su težili ljudi od početka stvaranja svijeta, stvarni život je nešto posve drugo. U suprotnosti je s idealom pravde, za kojom su težili i filozofi poput Sokrata, Aristotela i Platona, pa do naših pisaca Ive Andrića i Meše Selimovića. Svi su umrli, na žalost, pravdu dočekali nisu.

Zato je na istim načelima društvene nepravde koja se u životu, na žalost, pojavljuje kao konstanta, na površinu isplivao i dugovječni vladar naših života Nevenko Barbarić. Dugi niz godina krojio je politiku ljubuškog kraja, slagao i preslagivao kadrove, zapošljavao na radna mjesta sebi podobne, uvijek kako je on htio. Upravo je plod takvog despotskog vladanja ostavljanje Ljubuškog na milost i nemilost, grada u kojem gotovo da nema proizvodnih pogona, grada u kojem je posljednja karta bačena u pokušaj oživljavanja poljoprivrede kojoj je kraj došao još početkom rata, te turizma koji se uglavnom ogledao u prodaji karata na vodopadu Kravici i brojnoj dijaspori koja ljeti ionako dolazi u svoj rodni kraj. I to je sve.

Baloni od sapunice i kule od karata

Dolaskom korone navodni turizam je propao, isto kao i svi započeti i nedovršeni, medijski izvikani projekti Nevenka Barbarića. Tako da Barbarić, odlaskom u metropolu u tišini debelih zidova Hrvatskog sabora, kao saborski zastupnik, može kao Neron gledati “kako Ljubuški gori“ i tako se posjetiti na gorke plodove despotske vladavine koju je za sobom ostavio. Može u debeloj hladovini iz saborskih klupa razmišljati o Ljubušacima kako se iseljavaju, teško žive bez zaposlenja i radnih mjesta u tvornicama i pogonima za koje ih je upravo on uskratio.

Može razmišljati i o tome kako je 4 puta zaredom osvajao izbore obećavajući projekte i da većinu toga nije realizirao i dosta toga uništio. Ma gdje bio, pamtiti će se njegova uloga u uništenju nekad velikih poduzeća, od Vinarije pa do Komunalnog, njegova uloga u slučaju Nativa gdje se dva puta zaduživao i gdje su nastale ogromne štete koje će trpjeti ove i buduće generacije. Poslovna zona u Zvirićima zjapit će prazna u posjedu zmija i visokog raslinja, a prodanih 8 hektara površine za 12 konvertibilnih maraka po četvornom metru, bez medijske buke i samohvale, jasno ocrtava početak i kraj jedne promašene politike, koja se pokušava na sve načine prikazati uspješnom. Tragovi su ostali i samo naivni mogu misliti kako je naš gradonačelnik iza sebe ostavio neizbrisiv trag u povijesti ljubuškog kraja. Uspješan je isto kao i projekti koje je najavljivao dugi niz godina.

Tu spada i kino koje se godinama izvlači iz izbornog šešira, a pitanje je kada će Ljubušaci u njemu uopće moći pogledati prvi film. Prava sapunica je serijal najava izgradnje zgrada MUP-a i općine s podzemnom garažom ili “jedan jako lijepi projekt“, kako se u medijima dičio Barbarić. Višekratno reciklirana vijest sa crtežom zgrade i navodno zaokruženom financijskom konstrukcijom ostala je na razini mazanja očiju. Korona je loš izgovor jer prije 6-7 godina nije bilo ni u tragovima.

"Mladi lavovi" i Radoslav Radišić kao "Trojanski konj"

Sada, poslije Barbarića, na pozornicu dolaze nove “mlade snage - lavovi“, koji će pokušati nastaviti tamo gdje je Nevenko Barbarić stao, a nastaviti je teško, jer ovaj iza sebe ništa nije ni ostavio. Za iduće lokalne izbore vodit će se vruća borba za gradonačelničku stolicu. U kuloarima HDZ-a je jako burno, jer bez obzira na činjenicu kako je za v.d. gradonačelnika izabran Vedran Markotić, čini se kako odluka vodstva HDZ nije još konačna, te da bi kandidati mogli biti Toni Kraljević ili Ivan Jelčić. Vrijeme će pokazati jesu li ove kuolarske priče unutar HDZ-a točne.

Pomoć HDZ-u na sljedećim lokalnim dati će i kandidat „sestrinske“ stranke iz HDZ-a 1990 Radoslav Radišić, koji će se, unatoč protivljenjima dijela svoje stranke, kandidirati za mjesto gradonačelnika grada Ljubuškog, te poput „Trojanskog konja“ odvlačenjem glasova, pomoći HDZ-ovom kandidatu pobjedu na tim izborima. Kažu kako Radišića na ulogu "Trojanskog konja" tjera osobni interes, jer ovakvom HDZ-u koji se nakon Barbarićeve vladavine koleba o kandidatu, opterećen lošom percepcijom stranke koja je godinama loše vladavine ostala bez sposobnih ljudi, pomoć „Trojanskog konja“ iz sestrinske stranke itekako može biti dobrodošla.

Z.B.

Glas naroda

HDZ okosnica mladi lav sa bradom Mlsden Bebek i malo stariji lav sa bradom Kvesko kiseljak.

samo se čeka da iziđe govorit da ga zgrabe jastrebovi opozicije koji su dobro pripremljeni o barbinim lopovlucim pa da lov krene

nije stavio cimenat u betom i rašalova deka skoro poklopila magare ispod

Čuja san i ja da mu je deka pala.Nije ni čudo da ništa u gradu nije napravija nigjednu zgradu.Kocke se ne pikaju očito se boji nesto visoko napraviti da mu ne bi opet deka pala

vala petljaš stavio je cimenat samo ga zaboravio promješati usuvo liva

Starački domovi hospiciji kladionice zaštitari uhljebi i ugostiteljski objekti to je Ljubuški danas čast nekolicini privatnika

mladen bebek landekin kum dezerter prodaje božije vodopade da spasi HDZ turizam u raspadu

Turizma ovdje neće biti tri godine

Bevenko barbaric je nula od coeka

Nevenko uništija lokalnu sad će krojiti svjetsku politiku.Već je počeja fslit Široki Brig uvik bija u svađi s njin ha ha

ja mislim da je 90 sovim sebe ubila a ovi Radisic će do kraja života dobit ime Trojanski konj zivi boli pa vidili

Trojanski konj moj Rade ostat če ti nadimak do kraja života

Haha opet Nativa , e vlasnik te Native je unazadio i opljačkao Ljubuški počev od te Vinarije i Trgokopa koje je dobio džabe ali nije prosvitlio, koliko ti je je dao Lučić da pišeš ove nebuloze ti stvarno misliš da nitko nema pojma, jadan život do bola

Nemoj tako Lučić je samo Trgocoop a Vinariju je Bratko a Nevenko Barbarić je cijeli grad

Glas za devedesetku je glas za HDZ to svak zna. Ova stranka samo prica prije izbora,posle pod kabanicu Covicu i suti 4 godine. O ovom Radisicu ne vrijedi ni komentirati.

Konji bijeli, konji vrani, osamareni i zauzdani...

nuder rade, nuder radoslava
di je t' đekna odnio je šava
šta li ona ministru kaziva
valjda di se 90'setka sakriva.

još kad banu kadri isprobani
isprobani dobro prokušani
sve od reda za svoju huzicu
prodali bi i ćaću i dicu.

još prisidnik slavni ilijica
čovketova vrla uzdanica
pa radojče slidi prisidnika
velika je u njemu prilika.

ajde rade, ajde radoslave
začešljaj se ne zazivaj poplave
kika ti je zorli nagelana
mor' izdurat i dvadeset dana.

dobro su te rade zauzdali
samarica dobro tebi stoji
kak' se čuje Mrkotan te gonja
da mu budeš za trojanslog konja.

Rade će uć u povijest i opjevan u narodnim pjesmama ulazi ko trojanski konj u povijest.

Počmite pjevat „Druze Barba mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo“ jadni moj narode šta si dočeka.

Pozdrav Nevenko, svako dobro!
Lipo cut da ima neko iz Ljubuskog u Hrvatskom saboru.

znači tebi je lipo čut da nas netko sramoti u saboru,zar ti nije dosta rojsova,mamića i bandića?

Tako je on je sramota hrvatskoga sabora

Nevenko rič neće reć u hrvatskom saboru u četiri godine vidićete

Dragi ljubuški puče, onaj u iseljeništvu i onaj ovdje, ovoga puta imate neizmjernu priliku podržati HDZ( sa 90tkom u igri) ili dr. Antu Paponju koji je pošteniji od ovih.
Ne dopustite sebi nekakva spajanja glasoc, velike koalicije itd...

Lijepo bi bilo da iz redova hdz grad Ljubuški ne dobije gradonacelnika jer bi to bio nastavak politike Nevenka Barbarica a opet ne bi bilo lose gledati ih kako se valjaju u svojim xovnima kada ne bi bilo na ustrb normalnih i cestitih gradjana.
Sto se tice Paponje budimo realni lik niti smrdi a ni mirise, covjek bez osobnosti, covjek kojemu fali faktor x i covjek kojemu nikada ne bi dala glas!
Radisic kao kandidat ne zasluzuje ni komentar.
Rjesenje je u nekom mladom neovisnom kandidatu koji nije clan niti jedne stranke. Kada kazem mladom mislim u smislu da nema radnog staza u ni jednoj stranci koja je u ponudi!
To je rjesenje! Ulazak takvog covjeka u gradske dvore koji ce ako nista drugo izvjestiti svoje gradjane o stvarnom stanju naseg grada uz reviziju svih godina hdz vladavine, a moze biti jednostavno samo treba slijediti trag novca i rezultat izostati nece!

Potpisujem i ovaj komentar! Bravo!

Iman osjećaj da bi ti sebe postavila.Triba bit čovik stariji od 18 godina,krivično ne kažnjavan,državljanin BiH koji će se kandidirat za izbore i koji osvoji najviše glasova od građana Ljubuškog.Poželjno bi bilo da ,u predizbornoj kampanji,iznese svoju viziju razvoja grada i smjernice u kom bi se pravcu grad triba razvijat,i ekonomski i urbano i politički.Svatio sam ,ali mi teško ispravljat,da pišem u muškom rodu.Naravno žene su ne samo dobro došle već poželjne.

Onaj tko nema staza ni u jednoj stranci i koji je mlad, a da je sposoban i da zeli promjene jednostavno ne postoji, a i da se saad pojavi nije poznat narodu, nitko ne bi glasao za njega. Ne mislis valjda da dodje netko "zelen" s fakulteta tko nista ne zna o upravljanju ili politici. Ako netko takav i planira doc, nek se pocne pripremat sad iz istih stopa za sljedece izbore za 4 godine.

Ne dopustite da vam gradom harače likovi poput Mladena Bebeka i njegova kuma Ivana landeke koji je uhljebio ženu ovom prvom itd...

Stanite jednom na kraj ovom igrokazu kada dezerteri se klanjaju poginulim braniteljima ili doktorima koji neuredno bode dom zdravlna( pa recimo svako malo ne radi RTG uređaj)... itd

Jel to voltaren kum s dezerterom?

Ovi što podržavaju nevenka nek se potpišu! Nek čovjek zna tko ga podržava. Od čega strahuju kad je sve ok!

Potpiši se ti pa da znamo za koga ne triba glasovat.

Ako će dalje biti podržani Dezerter Mladen Bebek. Kviskom. Buci Vedran Markotić. Viktor Travnik. Landenka pa David Grbavac ..
Tužno za Ljubuski tužno za HDZ tužno za ljude koji ostaju živjeti ovdje.
Ovi nisu mogli u svojoj kući doći do izražaja ali kad su došli na pozicije mijenjaju ih kao gume u formuli 1 .. Poslije svake kiše.
Ostalo iza njih samo prazna sela i ljudi koji su se spasili i otišli..
Oni su Korona dugi niz godina ..

Čitam na Bljesak.info izvještaj revizora o poslovanju Parkova izgleda da Nevenko Barbarić sprema igranku vd Vedranu

Dje bolan nebio zaboravi kraljevica malog????

Ko je ovaj na slici sa nevenkom.....

ostali šahtovi , uništene ceste i sramota naziva "Grad Ljubuški"

Sramota je dičiti se kao turistički grad svakog ljeta u gradu izbijelile oznake na kolniku,kako se ne site više jednom obojiti ih prije sezone.Uvik boje zimi i po kiši.Sram ota niko da se ovog siti.

Oznake na cesti su najmanji problem, vjeruj mi

Barbarić nadimka;"Smaug".Prah i pepeo..

Od dosad ponuđenih kandidata on je bio najbolji.

Zašto ljudi Gradonačelnik nebi bio Zdravko Boras, čovjek školovan, branitelj, invalid domovinskog rata, pošten, naočit, dobro pismen, zna se fino izražavati, doduše digot malo zapne u gramatici ali dobro. Zanat ispekao u MUP-u gdje su ga kolege, poslije ostavke ispratili sa
cvijećem.

Nije ironija ali stvarno je taj lik među poštenijim adzovcima

Ima li adz Ljubuški goreg od Nevenka ako ga nađu on sigur pobjeđuje

barbarić je ahilova peta i trojanski konj rvackog sabora
očekuje ga veselje u političkom životu-vatromet

Barbarić je u radio i previše,a vi koi ževkate recite javno koliko ste vi uplatili u proračun a koliko sakrili????Molim iskrene odgovore

Previše se ne može uradit,mogao je on i bolje,ali daleko od toga da je ovako ko što piše vrli novinar

puno više neg' ti i tvoji ko ti ta vi ste isisali iz općinskog proračuna više no li žilogriz kad se uvali u trišnju

kako će ovaj radišić se natjecati za poziciju , kuću napravio ilegalno na nacionalnom spomeniku na gračinama , eto mu ideje kako voditi zajednicu

Nakon Barbarića prah i pepeo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari