Nakon Barbarića prah i pepeo

ljubuski.info

Nakon dugih 16 godina vladavine Nevenka Barbarića nad Ljubuškim, sada formalno gradom, došao je kraj. Ne kraj koji zaslužuje svojim vladanjem i pogrešnim potezima koji su prouzročili ekonomski krah i iseljavanje, najviše u ZHŽ, već suprotno od toga, nagradu. Nagrada za ono što je ostavio iza sebe gradonačelnik Nevenko Barbarić dobija odlaskom na jednu vrlo važnu funkciju, mjesto saborskog zastupnika u RH.

16 godina krađe i nepravde

Pitanje koje postavljaju žitelji grada Ljubuškog i može se čuti u čestim pričama uz kavu ili u prolazu: Je li on to zaslužio?

Naravno kako nije. Ali u životu pravda uvijek ne pobjeđuje. Često pobjeđuju moć i pohlepa, nemoral i zatrovano ozračje društva nametnuto od lokalnih šerifa i, u ovom slučaju, "vizionara s kamena". Pravda je često ideal kojim su težili ljudi od početka stvaranja svijeta, stvarni život je nešto posve drugo. U suprotnosti je s idealom pravde, za kojom su težili i filozofi poput Sokrata, Aristotela i Platona, pa do naših pisaca Ive Andrića i Meše Selimovića. Svi su umrli, na žalost, pravdu dočekali nisu.

Zato je na istim načelima društvene nepravde koja se u životu, na žalost, pojavljuje kao konstanta, na površinu isplivao i dugovječni vladar naših života Nevenko Barbarić. Dugi niz godina krojio je politiku ljubuškog kraja, slagao i preslagivao kadrove, zapošljavao na radna mjesta sebi podobne, uvijek kako je on htio. Upravo je plod takvog despotskog vladanja ostavljanje Ljubuškog na milost i nemilost, grada u kojem gotovo da nema proizvodnih pogona, grada u kojem je posljednja karta bačena u pokušaj oživljavanja poljoprivrede kojoj je kraj došao još početkom rata, te turizma koji se uglavnom ogledao u prodaji karata na vodopadu Kravici i brojnoj dijaspori koja ljeti ionako dolazi u svoj rodni kraj. I to je sve.

Baloni od sapunice i kule od karata

Dolaskom korone navodni turizam je propao, isto kao i svi započeti i nedovršeni, medijski izvikani projekti Nevenka Barbarića. Tako da Barbarić, odlaskom u metropolu u tišini debelih zidova Hrvatskog sabora, kao saborski zastupnik, može kao Neron gledati “kako Ljubuški gori“ i tako se posjetiti na gorke plodove despotske vladavine koju je za sobom ostavio. Može u debeloj hladovini iz saborskih klupa razmišljati o Ljubušacima kako se iseljavaju, teško žive bez zaposlenja i radnih mjesta u tvornicama i pogonima za koje ih je upravo on uskratio.

Može razmišljati i o tome kako je 4 puta zaredom osvajao izbore obećavajući projekte i da većinu toga nije realizirao i dosta toga uništio. Ma gdje bio, pamtiti će se njegova uloga u uništenju nekad velikih poduzeća, od Vinarije pa do Komunalnog, njegova uloga u slučaju Nativa gdje se dva puta zaduživao i gdje su nastale ogromne štete koje će trpjeti ove i buduće generacije. Poslovna zona u Zvirićima zjapit će prazna u posjedu zmija i visokog raslinja, a prodanih 8 hektara površine za 12 konvertibilnih maraka po četvornom metru, bez medijske buke i samohvale, jasno ocrtava početak i kraj jedne promašene politike, koja se pokušava na sve načine prikazati uspješnom. Tragovi su ostali i samo naivni mogu misliti kako je naš gradonačelnik iza sebe ostavio neizbrisiv trag u povijesti ljubuškog kraja. Uspješan je isto kao i projekti koje je najavljivao dugi niz godina.

Tu spada i kino koje se godinama izvlači iz izbornog šešira, a pitanje je kada će Ljubušaci u njemu uopće moći pogledati prvi film. Prava sapunica je serijal najava izgradnje zgrada MUP-a i općine s podzemnom garažom ili “jedan jako lijepi projekt“, kako se u medijima dičio Barbarić. Višekratno reciklirana vijest sa crtežom zgrade i navodno zaokruženom financijskom konstrukcijom ostala je na razini mazanja očiju. Korona je loš izgovor jer prije 6-7 godina nije bilo ni u tragovima.

"Mladi lavovi" i Radoslav Radišić kao "Trojanski konj"

Sada, poslije Barbarića, na pozornicu dolaze nove “mlade snage - lavovi“, koji će pokušati nastaviti tamo gdje je Nevenko Barbarić stao, a nastaviti je teško, jer ovaj iza sebe ništa nije ni ostavio. Za iduće lokalne izbore vodit će se vruća borba za gradonačelničku stolicu. U kuloarima HDZ-a je jako burno, jer bez obzira na činjenicu kako je za v.d. gradonačelnika izabran Vedran Markotić, čini se kako odluka vodstva HDZ nije još konačna, te da bi kandidati mogli biti Toni Kraljević ili Ivan Jelčić. Vrijeme će pokazati jesu li ove kuolarske priče unutar HDZ-a točne.

Pomoć HDZ-u na sljedećim lokalnim dati će i kandidat „sestrinske“ stranke iz HDZ-a 1990 Radoslav Radišić, koji će se, unatoč protivljenjima dijela svoje stranke, kandidirati za mjesto gradonačelnika grada Ljubuškog, te poput „Trojanskog konja“ odvlačenjem glasova, pomoći HDZ-ovom kandidatu pobjedu na tim izborima. Kažu kako Radišića na ulogu "Trojanskog konja" tjera osobni interes, jer ovakvom HDZ-u koji se nakon Barbarićeve vladavine koleba o kandidatu, opterećen lošom percepcijom stranke koja je godinama loše vladavine ostala bez sposobnih ljudi, pomoć „Trojanskog konja“ iz sestrinske stranke itekako može biti dobrodošla.

Z.B.

Glas naroda

je li ono damen od druga radišića savjetnica ministru ili je neka druga damen u pitanju.
a ovaj što je na slici ima naziv u HDZu, a čuh da ga zovu Čovketova "Želetina".

barbarić je zlo a goreg mogu nać ima ih ako je narod lud i ne izabere svog čovika

Barbarić će ostati upamćen ko negativac

A ko mu je kriv kad nije zna ostaviti trag iza sebe po čemu će ga pamtiti

Sve je to režija mladeži

Ima adz jos goreg samo polako

Uostalom davno je Barbarin više puta ponavljao, možete naći na snimkama sjednica OV. kako prijeti zastupnicima "vidjeti ćete vi kada ovog' načelnika više ne bude
odavno je pobro planirao prah i pepeo ljubuškom sa svojom ozloglašenom klikom.
a Mrkotan je jedan od njih.

Hvala bigu što ode ljubuski je prodisao

barbarinu visi zatvor ko i [ * neprimjereno * ]u priča se u HDZ koluarim

barbarić je i u školi bio mrtvo puhalo partije-niko i ništa da nije u HDZu bio bi portir po znanju
nikad nije u školi ni ploču brisa

E moj Rade šta ti to treba okani se ćorava posla ti i Bukmir svi vide da vas je HDZ poklopio

Paponja će biti novi gradonačelnik.Ovi drugi svi su amateri.

Paponju nego koga drugog. Kakvi Markotici, Kvesici, Kraljevici. Sve su to Barbaricevi podrepci..

Kad bi neko sa strane čitao ove izljeve politikanstva dotičnog novinara pomislio bi da je Barbarić gradonačelnik Vareša ili Gornjeg Vakufa.Ali fala Bogu nije već je Ljubuškog i uz sve greške i mane,kojih je sigurno bilo,Ljubuški nije vodio ovako kako piše u tekstu.Dobro je poznato da su sve navedene firme propale i prije demokratskih izbora a onda i prije Barbarića.Ljubuški je za njegove uprave mogao,i tribao,više ali vam je dovoljno prošetat kroz isti da se uvjerite da nije ni blizu kako ovaj piše.Dali je zaslužio mjesto?Pa ono se ne zaslužuje (nije udarnička značka) već se dobije na demokratskim izborima.Ko će dalje vladati?Ko dobije najviše povjerenja naroda na demokratskim izborima,sasvim jednostavno.

Nije istina ti što pišeš jer su sve firme koje su u tekstu propale dok je on bio načelnik.Vinarija,Komunalno,nije uspio sredit duvanjsku kako je obećao i napraviti barem školu i otrsiti onu pustoš.Nativa je bilavdok je on bio i dvaput se zaduzivao.To je istuna i od nje se ne može pobjeći.Ovi projekti kina i zgrade sa podzemnom isto reci da nije obećao i koliko pura je to objavljeno.To je medijska s ramota.Najavljivati i ne ostvariti.Pogledaj platnaru i to je njegovo djelo hoće placeve prodavat.Inžinjer koji ruši a ne zna graditi.

I Soko i stari Soko i Famos i Platnara i Duvanjska i Naprijed i Vinarija i Trgokop i Komunalno i Kino i Bigeste i Vatrogasno i Vodeno i svi drugi su propali a da rat još počejo nije.Da on nema grešaka ,ima,ali ovakvo pisanje dokazuje da oporba može doć na vlast samo kritikujuć tuđi ,kakav takav,posa a ne na vlastitom projektu.Svi problemi kod nas počinju od nesposobne(,politički i ekonomski)oporbe

Kakav narod i glasovi pa pitaj Hugu koliko je para podilija za glasove u sabor

Pa bas ga je vodio ovako kako pise u textu. To sve fino sto ti vidis kad se prosetas gradom je napravljeno preko jedne te iste firme koja je eto sasvim slucajno u vlasnistvu kuma od spomenutog. Znaci i tu ima smrada. Idemo dalje.
-Nativa apsolutno istina zna i budala samo niko nema muda da povuce to pitanje
-Prikrivanje Borasova kriminala, istina koju je sam spomenuti cak i priznao
-Gospodarska zona, skladiste za 2 tone Seljackog ranog, a ulozeni milioni
-slucaj Alba, opce poznata istina ili kod tebe ne kupi nitko pa ne vidis kamione za smece
- zadnji i predzadnji izbori na kojima je pobjedio,sluzbeno prijavljene neregularnosti potkrijepljene dokazima, I to ne neregularnosti sa par listica vec sa cijelim glasackim kutijama. Barba pobijedio a osoba koja je izvela operaciju nagradena činom u opcini
-99% opcinskih gradevinskih ugovora izvrsila kumova firma, ziva istina posto postoje pisani dokumenti zvani Javni Natjecaj koje i ti mozes vidjeti
-kontrola jedinog javnog medija, Radija Ljubuski u svrhu propagande, voditelj radija postao ministar financija, ili mozda neznas tko je Toni Kraljevic!?
-kupovina glasova asfaltom debljine 3 cm, takoder ziva istina, odi u Radisice i mjeri, gdje je nov asfalt deblji od 6 cm po zakonskoj regulativi ja cu ti platiti po metru 10 maraka
- u pravu si za neke firme da su bile propale i prije njega, ali tada, prije njega nisu takve u stecaju imale deset vlasnika i duplo vise kredita na svom zemljistu.
- vinarija-PREORANA!!!
-platnara- prodata u staro zeljezo!!!
-Luciceva zgrada- neda Barba da druga Milana neko zajebe, bolje nek propada nego ode za male pare
-Svi investitori koje je doveo?!? De mi bgti reci jednog
- mucke sa davanjem zemljista u najam za sadnju smilja, spomenuti davao naloge a Radic potpisivao u njegovo ime dok je on uzimao postotak, Lijanoviceva skola
I dvije stvari koje su mu najveca sramota otkad je stupio na politicku scenu, nastranu sve ovo gore,
-prva stvar, covjeku pala deka, kao visoko skolovanom i obrazovanom lumenu, Pa kako mu nece grad past. Meni Krena izlio deku i eno I sada stoji ko mramorska, vec 30 godina
-Druga stvar koja je sramotna, 16 godina si gradonacelnik jedne zajednice, male zajednice koja te birala 4 puta regularno kaze, zajednica koja po nekim vasim brojkama da se ne osramotite koliko ljudi vam je zapravo otislo za vrijeme njegovog mandata, iznosi 16-18 tisuca, da je takva zajednica, golema, koji voli svoga barbu za sve predivne nogostupe u gradu, jedva izdvojila 3500 glasova da svome skromnom pastiru da podrsku za uspjeh karijere?? Mizernih 3500??? I ti mi velis da je pobjedivao na izborima regularno??? Covjek je lukaviji od crnoga vraga i samo to mu se moze ciste duse priznati, sve drugo okaci macku o rep!!!

Samo bi da mi razjasniš ovo sa dekom.Kako je to njemu pala deka i zbog čega?

Pala deka i ubila jadno magare.

Ljubuški=TD Company

Extra komentar komenzatoru ! Istinit! Taksativno pobrojane malverzacije naseg bivseg! Iza sebe ostavio pustos!
Za sve one koji hvale vizualne elemente grada ja kazem" Izvana gladac, iznutra jadac"
I to je istina dragi sugradjani!
Rjesenje: Procesuirati njegavi njegovu ekipu po hitnoj proceduri, za koju je evidentno kako bi trebala imati osudjujuci epilog!

Je ti ovo zaozbiljno mislis..

Ovo piše Mladen Bebek

Ti što gledaš samo šminku grada, pogledaj malo kruže tokove ili one šahtove na sred ceste, tu je šteta učinjena za 30-50 godina, nema uskoro izmjena. A imam osjecaj da p.usis pricu koju fratri pricaju o proslom sustavu da je sve propalo zbog njih, a sigurno nisi zivio u istom. Covjek dole lijepo objasnio sta je barba uradio za vrijeme svoje vladavine. Sve se javno zna, a opet se suti i jedino nam od vladavine prava i pravde ostalo pisanje po portalima

HDZ 1990 je stranka koja sevslijepila sa HDZ BiH pa je degu tantno u gradu gledati Bukmira kako glumi gospodina,Šajku kako pije pivu i druge olinjale stranačke drugove.

Dobro reče ovaj gore HDZ 1990 je prvi trojanski konj dali bi sve za šaku vlasti

Uništio ljubuški isti je ko car Neron koji je dok je jeo grožđe palio i gledao kako Rim gori.

Otišo je sarmu probo nije sad če u UG piti gemišteke

Zar Vedran niije predložen kao kandidat HDZ kao gradonačelnik.Svašta.Nije dobro da se stožerna stranka koleba oki kandidata tako će sigurno izhubiti izbire.

ako se narod ne potrudi HDZ ćeopet kupit izbore demokratskim metodam ko i do sada

Nevenko Barbarić je Antuntun a šta smo mi građani Ljubuškog kad smo toj dudali dali 4 mandata

Narod je origledao

Ovaj portal je izgubio smisao i nema informacije otkad mu u Gradskom odboru HDZa više ne sjedi doušnik, odluka nije konačna pišete, a oni jučer izglasali konačnu odluku...

Pa dobro jeste li izglasalu trojanskog konja ili možda vam kandidat bude Mladen Bebek

Nisu još izglasallkandidata očigledno nemaš informacije ili recimo ne znaš ni da su danas u krčmi zajedno pili Barbarić,Kraljević i Markotić.Jadni moj Mladene još vam Nevenko gać e oblači bez njega ne merete ni u za hod.

Šta je pokazao revizorski izvještaj u Parkovima a to je samo promil

Eno Bljedak info piše o Reviziji Parkova i način na koji su prali novac

Ima jos portala sta radi Gordana Tadic

Kako god ..HDZ BiH u Ljubuškom odnosi apsolutnu pobjedu i za poziciju gradonačelnika i 80% većinu za vijeće.... Ovaj put je više kandidata oporbe pa manje ce se nadopisivat ili skoro nikako..izaći će uhljebi i lažni branitelji i lažni invalidi i eto 5500 glasova za Vedrana..... tko ne imadne moć skupit 6000glasova u Ljubuškom neće nikad se HDZ BiH skinut s vlasti...a to je nikad!!.mladost ode ..grad ušminkan ali gospodarski spaljen

Ovaj put bit će drugačije jer nitko nema više snagu i HDZ je nažalost neprepoznatljiv.Tako je Nevenko i htio i sada HDZ uvlači u blato kako bi se pričalo da je on bio dobar.Ni sto PR mu imidž ne može ispeglati.Ni Marija Medić ni Božo Skoko.Nevenko će ostati upamćen ko gubitnik.Jel tak ili ne tak gosponladen Bebek

Opa opa.Uznemirili se hadezekani pogađa ih istina.Nije moguće da nema nitko od vas da demantira tekst da kaže šta nije istina.Istina boli ne može se od nje pobjeći.

Najveće zlo u Ljubuškom si ti strojaru. Nemaš pojma o novinarstvu. Samo lažeš i iživljavaš se na ljudima jer nisi uspio u životu.

Koju ti laž ovdje vidiš.Demantiraj barem nešto jer očigledno misliš da je sve bajno ksko pišuvtvoji portali.Med i mlijeko.Pogledaj ljubuški prazan ni dijaspora nije došla.Hoće li i ove godine Božo Skoko držati predavanje o turitmu gospodarstvenicima.Ne možete se opet vadit na socijalnu distan u.Ode Nevenko u Zg i nema više Bože Skoke.

di se mogu upisat u HDZ da uspijem i da budem gradonačelnik a trice u školi vidija nisam-bija sam u skoju

Kveska kisrljaka za gradonačelnika

d svako selo ima strojara bili bi švicarska a ne pokradena HDZ kasaba od nepismenih drpića

Da je bogda više inžinjera manje uhljeba i ulizca koji za malo vlasti sve prodaju.Lp

da mi je idit šta bi bilo da ustane TITO šta bi napravio sa HDZovcim koje bi uhvatio jeli ima noviteta u borbi sa klasnim neprijateljom od kad ga nema

šta će hadezeke kad izgube izbore mogu u tebižat ili njemačku da vide kako je njihovu narodu lipo

Nakon Barbarića prah i pepeo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari