Nedostatak PCR testova u Bosni i Hercegovini

ljubuski.info

Zdravstvenom sustavu koji je pred kolapsom nedostaje puno toga. Pogoršana epidemiološka slika u državi dodatno bi mogla biti zakomplicirana ako se ne nabave nove količine PCR testova. Pojedine ustanove već najavljuju da će smаnjiti broj komercijalnih testiranja.

Za PCR testove dobio sam sinoć informaciju s vrh , evo neću spominjati ime, nema rebalansa proračuna. Neće biti kupovine PCR testova s središnje razine, znači morat ćemo ići iz tekućeg poslovanja opet na javnu objavu ili do dobijemo nešto od donacije ili UNDP-a ili WHO. Međutim, to nije rješenje čekati svaki put donaciju, rekao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović..

Ono što UKC Tuzla ima је preumorno osoblje. Ističe, sve što se dešava izgleda kao da neko želi slom sustava. Ističe, komentiranja i polemiziranja ima, ali suštinskog rada van zdravstvenih ustanova nema.
Svakodnevna komunikacija je s Мinistarstvom zdravstva kako nabaviti novi kontingent medicinske zaštitne opreme za sljedeća dva dana. Morate priznati da je to jako teško. Otrcana priča. Disciplinirano ponašanje i moći ćemo izdržati. Međutim, nema discipline, dodao je Jusufović.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva tvrde kako s količinom testova problema nema. Podsjećaju kako su laboratorije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, verificirane od početka i prve humanitarne količine išle su u te laboratorije. Dodaju da se do kraja mjeseca očekuje i nabavka od 60 do 100 tisuća testova.

Goran Čerkez, federalni pomoćnik ministra za javno zdravstvo:
Sa sljedećom nabavkom ćemo izvršiti distribuciju u nove centre koji do sada nisu dobivali ništa. Međutim, ja ću vrlo jasno reći, to njih ni jednog trenutka nije sprječavalo nabaviti i kupiti testove. Mi imamo i županijske proračune, imamo županijska ministarstva zdravlja, fondove, kazao je Čerkez.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS najavljuju smanjenja komercijalnih testiranja, kako bi se zadovoljila testiranja po definiciji slučaja.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS:
Ograničimo dnevne kapacitete da ne ugrozimo osobe kojima je to nužno, izvršiti testiranje u skladu s njihovom kliničkom slikom. Komercijalno testiranje se plaća za sve osobe, zato što to ne ide ni po definiciji po nomenklaturi Fonda zdravstvenog osiguranja. To je usluga komercijalna u turističke svrhe, objasnio je Zeljković.

PCR test predstavlja standard i, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, najpouzdaniji test za prisustvo koronavirusa u organizmu u ranoj fazi bolesti.

Prof. dr. Jasensko Karamehić, imunolog;
Serološki test, on govori već o stanju bolesti, organizma, kretanju bolesti, terapije, preko određenih proteina, imunoglobulina. Može li se serološki test raditi početkom bolesti? Ne. On će biti negativan. Tek treći, četvrti dan kada dođe do reakcije, kada je senzibilan organizam, istakao je Karamehić.

Profesor Karamehić napominje kako naučnici za šest mjeseci nisu u dovoljnoj mjeri upoznali COVID 19, što je specifično, a samim tim se ne može znati koliko antitijela traju. Dodaje i to da će se znati uskoro jer imunologija je pobijedila sve pandemije.

BHRT

Glas naroda

PRC testovi...

Prodajte sluzbena vozila

Nedostatak PCR testova u Bosni i Hercegovini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari