Od Kravice, Koćuše i Čeveljuše zastaje dah

ljubuski.info

U tijeku je najčudnija turistička sezona ikada, a mnogi državljani BiH alternativu ograničenom izboru mora i ljetovališta traže na odredištima unutar bh. granica.

Turistički agent Igor Porobija donosi još jedan prijedlog putovanja u BiH, a ovaj put vodi do najljepših vodopada u Hercegovini.

Kravica

Kada u istoj rečenici spojimo "Hercegovina" i "vodopad", Kravica se nameće sama od sebe kao prva asocijacija. Jedan od najtraktivnijih prirodnih fenomena Bosne i Hercegovine smješten je na rijeci Trebižat, a najbliže mjesto su Studenci. Raspon slapova širine je oko 120 metara s visinom koja varira od 26 do 28 metara, a preko sedronosnog sloja izraslo je više vrsta biljaka koje daju dodatnu čar ovom nevjerojatnom prizoru prirode.

Cijena ulaznice za Kravicu je 10 KM za odraslu osobu, 5 KM za djecu 7-18 godina, uz napomenu kako je ulaz besplatan za mlađe od 7 godina. Važno je naglasiti kako cijena uključuje i posjet vodopadu Koćuša i muzeju samostana na Humcu.

Jeste li znali? Muzej u franjevačkom samostanu Humac u Ljubuškom osnovan je 1884. godine te je najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, a postavka obuhvaća razdoblje od kamenog doba do današnjih dana.

Koćuša

Vodopad Koćuša, jedna od nažalost zapostavljenih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine također je dio toka rijeke Trebižat, preciznije, nalazi se na rijeci Mlade koja niže od slapa mijenja ime u Trebižat. Slap je udaljen oko 10 kilometara od Ljubuškog, visine je 5 metara, a širine oko 50 metara, a dodatnu ljepotu prirodnog fenomena čine stoljećima taložene sedimentne stijene. Koćuša je fantastično mjesto za predah u prirodi, a u blizini vodopada možete potržiti i osvježenje u nekom od ugostiteljskih objekata.

Jeste li znali? Iako postoji više teorija, ime rijeke Trebižat najvjerojatnije dolazi od "Il Trebizzato", arhaične talijanske riječi za jegulju kojom je ova rijeka osobito bogata.

Čeveljuša

Čeveljuša se također nalazi na rijeci Trebižat, a kao i za Koćušu, slobodno je možemo nazvati potcijenjenim prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine, a tome dodatno doprinosi prilično zabačena lokacija vodopada. Čeveljuša se nalazi blizu mjesta Hrašljani, a u vrelim ljetnim danima je popularno okupljalište lokalnog stanovništva. Ovo zabačena lokacija daleko od današnje "vreve" i ubrzanog načina života pravo je mjesto odmora za dušu i tijelo.

Za one koji žele više! Oni koji žele više od odmora mogu uživati u kanu safari ponudi na rijeci Trebižat. Tiha i mirna rijeka ima i nešto brže i dinamičnije dionice, no, kanu safari je pogodan za sve generacije i uzraste i zasigurno će vaš boravak u Hercegovini učiniti zanimljivijim.

klix.ba

Glas naroda

Uredniče portala konstantno pišete o Čeveljuši, Koćuši, Kravici itd., ali nikako o izvoru Klokun u Klobuku (70% žitelja Ljubuškog nezna ua izvor) žili kucavici rijeke Trebižat. Da nije izvora Klokun nebi bilo ni Koćuše ni Čeveljuše ni Kravice. Od kad su napravili centralu Peć - mlini svake godine gornji tok rijeke presuši . Bilo bi dobro da dođete, vidite i pišete o tome

Da, nitko o tom ne pise! Mozda je vrijeme da gradjani nesto urade po tom pitanju, poslikaju i objave, vidjeli bi koliko bi se ljudi zgrazalo na tom ekocitu, pomoru vodenih organizama. Sjecam se prije par godina kada sam dosao tamo, ima se sta vidjet, tisuce riba na izdisaju, u mulju traze zadnje ostatke vode

... ma vidis da se ja-do novinar izivljava i da se zabavio "o nasem Jadu" - nestalo mu posla prolitos kad je ovo slika - ljeti samo malo vode u coskovima pišu-cka na ovim vodopadima - a brte u Kravici sve smrdi i sedra se susi i ulama necistoce od ljubuske kanalizacije ... Nek malo o tome pise da je stogoc bilo spasit.

Nemoj tako, to je lose za turizam na Kravici! Mislim da su dobre pare obrane za prociscac

Potpuno se slažem s gornjim komentarom. Radi elektroprivrede HZHB tj. njihove hidroelektrane u Tihaljini, gornji tok rijeke je potpuno suh. Ta hidroelektrana najviše negativno pogađa područje Grada Ljubuškog dok općina Grude od Elektroprivrede prima naknadu radi negativnih posljedica što je apsurd. Mislim da bi najbolje bilo tu elektranu ukloniti tj. srušiti i tako spasiti rijeku Trebižat dok je vrijeme.. Struje sad svakako ima u izobilju jer su sve velike tvrtke propale skupa s mostarskim Aluminijem,.

Ljeto 91 na Kravici ni kapi vode,je li tada bilo Peć Mlini ili nije?

Tada se polje obraduvalo, peć mline hitno ugasiti.

Kravica je zadnji put prisušila 1993 iman slike

a krmad bi gradila još hidroelektrana,nek ih naprave u HDZ restoranima

Fantastično zarađene krvavo pare na motici poljoprivredi i uloženo u luksuz

do sad ste pisali da od kovida 19 zastaje dah

sve će to rješit dobročinitelj i dez erter mladen bebeke
devastirat i prodat za kikiriki i pojest sa strankom ko i aluminij u pečenom obliku po birtijam

Uistinu taj nas predivan krajolik i ljepote bozje ..nismo svjesni cemu se divit mozemo..pre predivnooo

Prekrasna priroda ....

kako je se mafi-ja umrežila kakve veze ima kravica sa koćušom i muzejom, taman ako sam pošao na kupanje na kravicu moram užgati auto i još pola dana lutati po muzeju od fra Markotića i onda trka na koćušu plaćaj džajiću.
nemate ni mire ni mire a bome ni obraza plja-čkaška hordo.

Nije ovo sve za te.Ti si ovde zaluta pa se ne tribaš sekirat.

sekiram se ja što plj-ačkate narod a nabijate kasicu prasicu fra markotanu i džajiću.
nego ima li koronuše Bog je poživio još 10tak godina da štogod moradnete zaraditi radeći a ne hapajući.

zastaje dah svim normalnim ljudima kad vide onaj beton i cirkus

Koliko vidim ovo nije slika Koćuše ovo je Čeveljuša samo uslikana iz druge pozicije

Nisi u pravu.Za kaznu što prije prvo na Koćušu pa na Čeveljušu zatim na Bililo pa na Tegaševac pa na Crljengorski most pa na Otunj zatim u Grab na Skokinovac pa na odvojak Parilo.Nema ljepše rijeke.Tu se legu koke, patke, ćurlini a predmrak mogu se snimiti kako hodaju uz majku po otocima-vodenom ćilimu od alga.

naravno da zastaje dah, kad turizmom upravlja najsposobniji lik Mladen Bebek. Hahaha
Naravno glasujte za hdz u jedanaestom mjesecu... hvala

Koja je ovo pamet pisala čuli Čeveljuša zabačena, baš je naj pristupačnija na glavnom putu za Metković a drugi su zabačeni

Trebižat je Božji dar

Od Kravice, Koćuše i Čeveljuše zastaje dah
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari