Ogromni gubici zbog nedolaska iseljeništva

ljubuski.info

Neslužbene brojke kažu da je u BiH od završetka rata na ovamo dijaspora poslala više od 50 milijardi maraka. Samo prošle godine ukupni tekući transferi, osobni koji se odnose na novčane doznake i ostali koji se odnose na mirovine, iz inozemstva prema BiH iznosili su 4,29 milijardi maraka. Od tog iznosa, 2,95 milijardi maraka otpada na novčane doznake iz inozemstva, što je rast za gotovo 10 posto u odnosu na 2018. godinu kada je u ovu zemlju stiglo oko 2,69 milijardi KM.

Pad od 4,5 posto

Od 2015. na ovamo brojke samo rastu. Međutim, koronakriza utječe i na ovu oblast. Godina o kojoj se na njezinu početku govorilo s optimizmom i gledalo kao na jednu u kojoj će BiH doživjeti osjetan gospodarski rast, bit će jedna od onih koju bismo najradije zaboravili, a brojke će na kraju biti u minusu. Tako EBRD prognozira pad BDP-a za ovu zemlju od 4,5 posto. I tu inozemne doznake igraju važan čimbenik.
Očekivani pad doznaka (koji obično iznosi oko 11 posto BDP-a) negativno će utjecati na potrošnju, dok će zatvaranje granica i tvornica ograničiti izvoz i isporuke - stoji, između ostalog, u izvješću EBRD-a.

To je samo jedan u nizu pokazatelja koliko toga ovisi o dijaspori. Primjerice, ovog ljeta ih nema. I vlasnici restorana upozoravaju na tu činjenicu.
Jasno je da su oni, osobito ljeti, pokretačka snaga gospodarstva. U ranijim vremenima još se bolje živjelo od iseljeništva, ali i ovi danas izvedu prijatelje iz kuća, dođu, druže se, sjede, jedu, piju... nedostaje to - priča vlasnik jednog restorana u Mostaru.

Kaže i kako to povlači za sobom cijeli lanac zadovoljnih ili, u ovom slučaju, nezadovoljnih ljudi.
Ako oni meni dođu, imat ću više posla. Od čovjeka sa sela uzimam meso, krumpire, voće i povrće. Distributeri pića također profitiraju. Ovako nikome nije dobro - priča čovjek.

Popravljanje socijalne slike

Gorana Kojić, agronominja, također ističe da je smanjena potrošnja domaćih proizvoda zbog utjecaja pandemije.
Nema dovoljno naroda, stranaca - kaže.

Prema Središnjoj banci udio ukupnih transfera iz inozemstva iznosi 12,24 posto BDP-a.
Ako promatramo samo novčane doznake iz inozemstva, njihov udio je 8,42 posto u BDP-u - stoji u informacijama iz središnje banke za 2019. godini. Analitičari su se tada složili kako doznake iseljeništva "popravljaju socijalnu sliku" te doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije.

Doznake iz inozemstva od bh. iseljeništva najviše stižu iz zemalja zapadne Europe, odnosno Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije. S obzirom na to da je kriza prouzročena pandemijom koronavirusa zahvatila cijeli svijet, jasno je kako će ova godina biti lošija od svih ostalih i da radnici u inozemstvu neće moći poslati onoliko novca koliko su planirali ili koliko su slali ranijih godina kada je situacija bila stabilna, a posla bilo napretek. Najveći je problem što se ne može prognozirati kada će sve ovo prestati i kada će se, ako se i proglasi kraj pandemije, situacija potpuno normalizirati. Do tada, svi ćemo sa strepnjom gledati prema svakom novom danu, štititi svoje zdravlje i nadati se boljem sutra.

Bolje sutra podrazumijeva i dolazak iseljeništva u rodne krajeve koji je sada dobrim dijelom onemogućen, a istima se ovdje raduju brojni ugostitelji, vlasnici restorana, vlasnici raznih trgovina u kojima su oni koji rade u inozemstvu dosad ostavljali solidan novac.

Glas naroda

imat će te i manje [ * neprimjereno * ] partijska.

navedite nam račun da uplatimo novce za one koji su nas oćerali i uhljebili se -odma šaljemo ovde ima po cesti

Pa koji smo vas k.... poslali u bili svit?!

Trebalo bi uvesti neki porez i bazu podataka da se onima koji ne dodu ljeti, za Uskrs ili za Bozic odbije od inozemnih placa ona suma koju bi otprilike potrosili za to vrijeme Boravka na rodnoj grudi tako da se ne osjeti taj pad BDP-a, egal was für eine Katastrophe da unten ist!!!

Vjerujteda ,ako nećete gore,nećete bolje proć od ovih u domovini.Zato se kaže da je šutnja zlato.

Evo ove godine nećemo dolazit potrošimo svake godine 4000- 5000 eura.Posla bi pola dajte mi recite di mogu poslat.

Pošalji vamo na adz koji te i posla gorikan da ne ispadne da smo vas dzaba poslali.

Ovi ovde uhljebi su jadnici a vi sto ste otisli u Njemacku ste jadni jadnici. Vi znate sta vam je sa dostojanstvom u Svabe. Ne dozivljava vas niko osim kao neku pomocnu alatku. Pa nemojte se puno hvalit to bas suprotno kaziva kako vam je. I sam sam bio tamo oa znam.

Ako si dovoljno [ * neprimjereno * ] da uz placeni tecaj jezika I malo volje ne pomaknes nakon tri mjeseca na bolje onda ces biti jadni jado di god dodes

Ja ostajem u dojćland ove godine i ušparat 5000 ojera.

ogromni gubici su zbog neodlaska uhljeba a mnogi normalni ljudi će još otić i nikad se više neće vratit

Za 123. Eto ja sam se gori rodio i zivio mnogo keta al nisam mogao naucit njemacki. A da si imao malo volje mogao si di si tio.

za gosta 17:33 znaš li ti šta je dostojanstvo ili poštivanje?
Švabo te poštiva kao radnika, a ti za koji posao se javiš i prihvatiš smatra te radnikom, poštiva te .
Kod nas mnogi nažalost polupismeni glume "uvažene" jako su sretni kada mogu nekoga omalovažavati traže od tebe zašto nisi plaćen
Sad odgovori kod koga je veće poštivasnje i ko ima dostojanstvo?

Glupa je rec "gubitci" ne bi da je rijec o poslovanju neke firme! Ovi ovdje ni sa cim nisu zasluzili da im dijaspora ostavlja (ili salje) novce kad su ih i ovako otjerali. Slicno kao turizam, ne moze se dugorocno oslanjat da to puni proracun, jer je vidljivo kako je to vrlo tanka gospodarska grana

Neka nam HDZ da broj žiroračuna da pošaljemo nešto crkavice.

Ogromni gubici zbog nedolaska iseljeništva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari