Nadbiskup Vukšić poručio mladima: "Ne bojte se!"

ljubuski.info

Treći dan Festivala mladih u Međugorju počeo je svjedočanstvom p. Johannesa Rothärmela, a potom je katehezu mladima održao je nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Središnje večernje misno slavlje predslavio je Tomo Vukšić, sarajevski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, a na misi su bili nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju; nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH; fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije; fra Marinko Šakota, međugorski župnik…

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi osvrnuo se na ulomak iz evanđelja u kojem su apostoli prestrašeni jakim vjetrom i valovima posebno se osvrnuvši na Isusove riječi "Ne bojte se" koje je stavio pred mlade.

Budući da su Isusova čuda uvijek sredstvo, kojim on iskazuje brigu i ljubav prema ljudima u potrebi i pomaže riješiti neku njihovu poteškoću, ona su prvenstveno jedan od načina njegova propovijedanja i u službi naviještanja Evanđelja. Njegova čuda su uvijek u službi dobra. Tako je i u slučaju Isusova hoda po vodi, iako se na prvi pogled može imati dojam, da je očitovanje Isusova božanstva jedina svrha ovoga čuda. Naime, i ovo čudo je izazvala potreba apostola, da spase svoje živote iz velike pogibelji te Isusova želja da im pomogne. A tek iz toga, što je Isus na tako čudesan način oslobodio apostole iz opasnosti, rodilo se njihovo priznanje: "Uistinu, ti si Sin Božji!" (Mt 14,33)", kazao je nadbiskup Vukšić, kazavši kako su "ljudski životi i čovjekova vjera u Boga, u prenesenom smislu, slični plovidbi apostola na drugu stranu jezera i iskustvu koje su tada doživjeli.

To zato što, dok putujemo na drugu stranu života i želimo slijediti taj osnovni pravac, nisu rijetke ni noći koje prijete da se izgubi pravi smjer, ni valovi koji iznenada udaraju, ni strepnje koje obeshrabruju, ni strahovi koji zovu na odustajanje, ni mala vjera koja traži čuda, ni magla sumnje koja skraćuje vidokrug i zatamnjuje vjeru i um, ni suprotni vjetrovi koji usporavaju napredak. Isto tako znamo da nas Isus voli takve. Uostalom, naš Spasitelj je i došao među ljude samo zato što su takvi. I znamo također da i nama, koji smo njegovi učenici naših dana, večeras poručuje: "Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!" (Mt 14,27).

Hvala mu za to! I molimo, da Bog prema svakomu od nas stalno ima ispruženu ruku pomoćnicu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen, zaključio je svoju propovijed mons. Tomo Vukšić, sarajevski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Nakon mise uslijedila je molitva pred križem i meditacija sa svijećama, a sutra četvrtog dana Mladifesta katehezu će mladima držati fra Ljubo Kurtović, a neposredno prije toga prikazat će se još jedno svjedočanstvo. Potom slijedi krunica i misa koju će predslaviti apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, a potom će biti prikazan film zajednice Cenacolo.

Glas naroda

Papa Franjo ima svoj način djelovanja koji baš u Europi i ne prolazi.
On osobno ne cijeni Međugorje ni ukazanja uopće, ali ne želi se zamjeriti i traži nekakvo pastoralno rješenje.
Sa stajališta Katoličke Crkve ukazanja u Međugorju stvar su o kojoj je donesen konačan sud. To je učinio mjesni biskup - onda je to bio biskup Pavao Žanić, a potom i Biskupska konferencija Jugoslavije.
Nije mi jasno kako biskup Vukšić sada mijenja stav i slijedi tu lartinoameričku površnost sadašnjega pape.
Biskup Perić - kakvo god mišljenje o njemu imali - vršio je revno svoju ulogu biskupa koji je ujedno i pastir, a ne političar i beskičmenjak koji se okreće kako vitar puše.
Biskup mora biti učitelj vjere i na prvome mjestu mu mora biti pitanje istine, a ne trenutačna politika.

... ako si slusao "pridiku" Vuksica - niti u jednu rijec nije uzeo "medjugrosko ukazanje i gospu" ... tako niti, papa Franjo u svom obracanju, pa i Biskup Peric prosle godine - niti zuc o "Medjugorskom ukazanju" ... tako ce zivi bili pa vidjeli i ove godine i sve buduce biti - to valda nesto govori o njihovom opredjeljenju sluzenja CRKVI ...
Biskupu Pericu trebaju u Medjugorju dignuti najveci spomenik za spas Medjugorja - jer je uveo Svetu Stolicu u "pricu" ... Lokalni svecenici - fratri provincije - pogotovu zadnjih godina su se gubili zajedno sa svojim stadom - i bila im je namjenjena PROPAST jer je predaleko otislo i prevelik je zalogaj postao za njih. - Sad se bar necemu mogu nadati. S ovim se rjesava i Hercegovacki slucaj - zato je Biskup Peric VELIK u Hrvata Katolika u Hercegovini.

od nadbiskupa Puljica takodjer nista nismo culi nikada niti u pridici prosle godine o "ukazanju gospe u Medjugorju" ... samo Evandjelje i sluzenje Mise ... to puno govori tko zna citati - vazno je da su oni tu s nama i zlo ce od Hercegovine napokon ODSTUPITI ...

Meni se takav diplomatski pristup ne sviđa i nije u duhu Crkve.
Ukazanja spadaju u privatne objave i ne mogu mijenjati poklad vjere.
Međutim, ili su istinita ili lažna. O tome se Crkva i mjesni biskup moraju očitovati i zauzeti stav.
A ne ići k tisućama hodočasnika koji su došli jer vjeruju u ukazanja i šutjeti o svemu.
Ispada da se sve samo biznis.

Mons.Perić bio je dosljedan. Nije vjerovao i to ej uvijek jasno rekao.

Samo u zadnjih pola godine angazman ovoliko Biskupa na podrucju Hercegovacke provincije nije zabiljezen u posljednjih 150 godina ... nesto se desava to je jasno ...
Gospina ukazanja vise nisu u PRVOM PLANU ... priprema se tren za nesto sto ce uslijediti ... Provincijal je na nogama - biti ili nebiti pitanje je sad ...

Mene osobno interesuje samo istina,ma kakva ona bila.I Isus je rekao da nas samo istina može osloboditi pa stoga istine i samo istine i ništa više.

Nadbiskup Vukšić poručio mladima: "Ne bojte se!"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari