Ljubuški tenkisti na Drenovcu

ljubuski.info

Nakon 25 godina na Drenovcu u Kadića Dubravi okupiše se Ljubuški tenkisti. Nekoliko njih uz veliko žaljenje nije bilo u mogućnosti nazočiti skupu. Kroz priče, zgode i nezgoda svih smo se prisjetili pa je i dojam bio da smo svi na okupu.

Po samom dolasku odali smo počast poginulim braniteljima kod spomen križa u Boljunima.

U Kadića Dubravi dočekani smo dobrodošlicom otvorena srca našeg domaćina Vidoje Šutala sa suprugom Janjom i sinom Ivanom. Ostali smo zapanjeni činjenicom da nas je gotovo sve prepoznao, imenom ili prezimenom. Upravo Vidoje i njegova supruga su, na žalost, i jedini stanovnici Kadića Dubrave.

Teško je bilo sakriti emocije kada se vratite nakon 25 godina i vidite iste ljude, istu kuću, kao da je vrijeme ovdje stalo. Misli su lutale a sjećanja nekontrolirano dolazila kao po nekoj traci.

Nedaleko od kuće na mjestu pogibije uz molitvu i svijeću odali smo počast poginulom branitelju Peri Bebeku. Na žalost, uz sva dobra sjećanja dolaze i mnoga žalosna, pogibije i ranjavanja kolega sa kojima ste do maločas uz smijeh i razgovor kratili vrijeme.

U moru zelenila koje smo odmah zapazili, iznenadila nas je tišina, koje se nitko od nas ne sjeća na ovome mjestu. Nakon kratkog obilaska kod naših domaćina uz prigodan ručak, priču i smijeh, nastavili smo druženje do večernjih sati.

Uz pozdrave i obećanje da ćemo svako doći u još većem broju rastali smo se od Vidojine obitelji.

Pri povratku posjetili smo dobro poznata mjesta ljubuškim braniteljima. Uz dvojku i trojku spustismo se na četvorku, odakle puca pogled na zloglasnu peticu, svima dobro poznatu. Tu je i pogled na Veliš sa kojeg su nas redovito častili neprijateljski vojnici. U sami mrak napuštamo položaje na Drenovcu, gdje nas ispraćaju upozorenja sa oznakama minskih polja.

Ljubuški tenkovski vod osnovan je 19.12.1992 god. pri 4. Brigadi HVO-a "Stjepana Radića" Ljubuški, da bi kasnije prerastao u samostalnu tenkovsku satniju. Djelovao je gotovo na svim ratištima od Drenovca - Kupresa – Uskoplja. Godine 1994. djelovali su u sklopu Druge Gardijske Brigade HVO-a.

Nažalost, poginuli su Ilija Bebek i Živko Brkić, dok je šest tenkista ranjeno, a nedavno nas je iznenadnom smrću napustio Ivan Loboja. S nama su.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Ljubuški tenkisti

Glas naroda

Poznam neke vidim ih da rade nisu se umirovili momci svaka cast

Naravno da ovo znaju cijeniti samo oni koji su bili dio te cijele priče,svaka čast momci

ode nismo pomenuli da je ove tenkiste tito obucavo jer se nije bojo svog naroda ovi danjasi momci iz jugoslavije vide tenkove samo na televiziji

Proletiše godine

nazalos cuvali smo cetnicke cisterne da mogu ici za vukovar da imaju goriva za tenkove da ubijaju katulike jaki tenkisti i jadna vojska samo pametni se smiju o ceme mlatimo

Sad će deżurni kritičari osut paljbu po braniteljima u smislu "zadračite što ste oslobodili". Dżaba ti je mi smo smeće od naroda. Sretno, prijatelji.

Veliki pozdrav tenkistima svaka cast lipo vas vidit skupa i veliki pozdrav GRLJEVCANIMA

Pola njih sto ovde zive ta sjecanja i iskustva od rata sto vi imate nikad nisu osjetili niti ce jer nikad nisu ni bili.. Kukavice koji samo kritiziraju i rugaju se znaju samo se prepucavat iza laznih imena.. Ko ce drugi neg lazni , izbjeglice i podrumasi.. Branitelji Bog vam dao dobro i cuvao vas da nije bilo vas nebi bilo ni nas!!

Svaka vam cast i Bog vas cuva,i kad niste zaboravili nasega predragoga Ivana + on je bio covijek ipo.nem mu je laka zemlja i u miru bozijem pociva.....a sad nek se uslikaju laznjaci ako imaju hrabrost.pozd.Bog svami

Bravo

Disu ostali tenkisti

Nisu svi tenkisti sprijeceni nisu ni pozvani

Sve smo obavijestili koga smo znali,adresu,tel. itd. moguće da je netko izostao ,javi se nekome za kontakt,veselimo se idućem susretu,uz ispriku L.P

Vidi Zadre najvećeg čovika i zapovjednika! Svaka čast pozdrav

--dali ijedan od tenkista radi u policiji ili općini ili u državnom adeze poduzeću -teško

aj šalu nastranu,samo mi reci šra bi tenkista moga radit u općini?

pa u uredu za obranu ili u uredu za branitelje npr.

Više nego 50 % uhljeba sa Ševinom školom.

bravo branitelji na[ * neprimjereno * ]i lažnjaci

Koliko Znamo svi su tenkisti obavjesteni,,A oni koji nisu bili u postrojbi od samog početka ili su dosli iz pjesadije te nismo pozvali,Bez ikakvi ljutnji.

Zasto Remi?

Pravi ljudi pravi istinski branitelji svaka vam cast Bogvan da snage i zdravlja

Nu Željke Ilijina i Branke Picanova

Pozdrav momcima velik pozdrav Stipici i Tajkiću.

Za Ljubusaka ,,,koji tenkista nije pozvan .

Veliki pozdrav TENKISTIN od kisura

Pozdrav kolega,bilo bi nam drago da idući put budeš sa nama.

Pozdrav Kisuru iz inostranstva. Legenda ziva.

Znali Ko od ovih bobana iz sibenika takoste nastali onje zivka ucio vozit

Svi pobjegli s bunkera u tenkistima bilo sigurnije !!!

Pozdrav tenkistima!Vraga je u tenku bilo sigurno ! Maljutke, Ose! Klaustofobično i opasno!Treba imat petlju ,za bit u tenku!

Udji ti prika u tenk pa ces vidit di je sigurnije.Nisi ti bio ni u tenku ni na bunkeru

Bili uz mene na bunkeru i pobjegli !

za informaciju kolikoje tenkista stradalo i ranjeno iz ljubuškog ako neko zna

Nijedan u borbi

pročitaj tekst

Vidis prijatelu nasi su tenkovi bili pogodjeni nekoliko puta ,za razliku od tvog bunkera.2261

Evo rekoh ja da će sad bit pripucavanja od dežurnih kritičara branitelja i pogodio, zamisli. Zar je bitno ko je bio u tenku ko u bunkeru ko u topništvu ko u vezi. Neko je morao biti na svim tim mjestima. Zamislite pješadinca bez podrške od sviju. Nekom bilo gore nekom bolje, ali nikom nije bilo lako. Ovi što kritiziraju vjerovatno nisu ni bili i sad opiči po svakom da bi " umirio" svoju savjest.

Evo rekoh ja da će sad bit pripucavanja od dežurnih kritičara branitelja i pogodio, zamisli. Zar je bitno ko je bio u tenku ko u bunkeru ko u topništvu ko u vezi. Neko je morao biti na svim tim mjestima. Zamislite pješadinca bez podrške od sviju. Nekom bilo gore nekom bolje, ali nikom nije bilo lako. Ovi što kritiziraju vjerovatno nisu ni bili i sad opiči po svakom da bi " umirio" svoju savjest.

Točno nikom nije bilo lako ali ste vi mene ostavili na bunkeru i otišli dobro u pozadinu

Ma nisam ja tenkista. Samo mi krivo kad se branitelji u kojoj god postrojbi bili svađaju.

Pa jesi li sada reka da nisu bili na bunkeru,od kud njih na bunkeru ako su tenkisti,veze ti nemaš a kamo li da znaš razliku između tenka i bunkera.

Limeni tenkovi i jedan T54 koliko znam. Uz to je bilo oklopno vozilo Radiškoprobojske što je pokojni Zvonko zamjenio za osobno vozilo. Aaaa dobro je, svi Hrvatski bojovnici su imali junačko srce, inače što se tiče naoružanja tko zna što bi bilo. Oklopnjacima čestitke.

Za gosta ,,e pa dragi gospodine tenkisti su drzali i bunkere one bunkere na koje ti nisi imao muda doci.sjecas se Gornjeg Fakufa gdje je ranjen Zapovjednik Tenkista.ne pricaj gluposti kad neznas neke stvari

Umjesto da podržite jedan drugog vi se svađate.

Kako no bijaše na Drenovcu raspored bunkera. Jelno vako. Tenk pa jedinica,pa dvojka,pa trojka pa četvorka, pa petica. Eto niste imali ni polożaj. Samo se nastavite svađat

Tenkisti su na drenovac isli da se odmore a ti glupane da si prosa bosnu onda tako nebi pisa

Proša sam ja i bunu i bunicu od početka do kraja. Vidim da nisi baš pri svojoj pa se upuštaš u diskusiju koja nam nije potrebna. A što se tiče bosne ja upamtio samo mislim da je pavić ili ga tako zovu. Drža građevinski materijal. Sreli se na crnim vrhovima, bio snijeg, ja gori, a on s tenkom doli. I razminili se. Znam da je on bio na kupoli. Nešto su żurili. Di je on.

A još što se bosne tiče, malo se raspitaj ko se zadnji povuka od pukovnije iz vakufa. Pa nećeš vrlo pametovat.

Onda si bio samo jedan teren kad se samo njega sjećaš u tenkistima,e jesi jadan,baš me nasmija.

Ljubuški tenkisti na Drenovcu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari