Hercegovački duhan danas ni obris stare slave

ljubuski.info

Nekada je bio najvažniji izvor prihoda i trgovine. Hvalili su ga sultani i pisci, a Austro-Ugarska dovela do neslućenih ekonomskih visina. Danas je obris stare slave zbog kojeg se ide čak i u zatvor. Hercegovački duhan.
Nemojte me slikati. Duhan možete, mene nemojte jer dosta mi je inspekcija i kazni, kaže žitelj hercegovačkog mjesta Grude na pitanje da pozira kraj duhana na svojoj njivi. On i njegova obitelj zasadili su nekoliko tisuća 'struka' duhana, kojeg osušenog i rezanog prodaju na crnom tržištu.

I tu je srž dugogodišnjih problema hercegovački duhanara - dok je nekada svaki hercegovački gradić imao otkupnu stanicu, sada ih odavno nema i svoj duhan moraju voziti na otkup u Gradačac, Orašje, Bijeljinu. Otkupne cijene daleko su niže od onih koji mogu prodati 'na crno'. Ali, u Hercegovini, srcu i domovini tog 'žutog zlata' koji je hranio i školovao generacije, još nema zainteresiranog investitora za otkup duhana.
Ne isplati mi se prodavati duhan za otkupnu cijenu od 3 KM (1,5 eura) dok je država sebi nametnula trošarine skoro 70%, kad ga mogu rezanog prodati za 25 ili 30 KM (12,5 - 15 eura) po kilogramu. Neka puste ovaj narod da radi i živi, poslovna je logika ovog Gruđanina.

"Duhanska mafija"

Brojni hercegovački proizvođači i danas balansiraju na rubu zakona. Policija i inspektori pretresaju im kuće u potrazi za skrivenim duhanom, plaćaju visoke kazne, nekima se sudi, a neki su i u zatvoru, dok su u vrijeme bivše Jugoslavije i Kraljevine Jugoslavije krijumčari "škije" (suhi, rezani duhan za konzumiranje) bivali još strože kažnjavani, pa čak i ubijani.

Međutim, optužbe države prema "duhanskoj mafiji" su više nego ozbiljne - nezakonito stavljanje u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja trošarine na duhan, bez obilježavanja trošarinskim markicama BiH itd. Neke procjene su da BiH zbog toga gubi nekoliko stotina milijuna KM.

"Hercegovački duhan najmilija sorta sultanu"

Svijet živi od trgovine s Dubrovnikom, od malog obrta, a osobito od sađenja duhana. Duhan je pribavio Trebinju svjetski glas, kakav mu povijesna prošlost nikada ne bi pribavila. Trebinjski duhan za cigarete ide u najfinije duhane na svijetu i najmilija je sorta sultanu. Sve ga se više sadi i opet se ne može da udovolji, koliko ga se traži, napisao je njemački novinar, putopisac Heinrich Renner o hercegovačkom duhanu 1896. godine. Od 17. stoljeća hercegovački duhan već je nadaleko poznat. Spominje se u dubrovačkim i dalmatinskim trgovačkim knjigama, bio je omiljen kod osmanlijskih sultana, tek mu je Austro-Ugarska dala veliki gospodarski značaj, a nedavno i WIPO priznao zaštitu izvornosti.

Povijesna istraživanja govore kako je tek dolaskom Austro-Ugarske vlasti proizvodnja duhana u Hercegovini ubrzano povećana jer je to bio jedan od glavnih razloga za punjenje državnog proračuna. Koliku je veliku dobit donosila proizvodnja duhana u zborniku radova 'Duhan u BiH, jučer, danas i sutra', pišu autori, stručnjaci, agronomi, profesori, Jure Beljo, Marko Ivanković i Nevenko Herceg.
U ukupnom proračunu Zemaljske vlade za 1894. godinu, od 14.010.990 forinti, prihod od duhana iznosio je 4.606.000 forinti ili čak 30 posto što je 30 puta više nego u vrijeme turske vlasti. To pokazuje koliko je Austro-Ugarska administracija dobro organizirala proizvodnju, ali i provodila poreznu politiku, pišu autori knjige.

Oni navode riječi jednog Hercegovca u listu 'Narodna sloboda', broj 80. od 4. listopada 1919.:
Za 100 kg duhana dobivalo se od 160 do 200 kruna, a 100 kg žita košta 12 do 16 ili 20 kruna. Na njivi gdje bi moglo biti 100 kg duhana ne može se dobiti nikako pet kvintala žita i kad bi najbolje rodilo. Tu je računica za sadnju duhana.

Prije jednog stoljeća računica sadnje duhana u Hercegovini bila je jasna - s iste površine dobije se više od pet puta veća vrijednost. Sada je priča o hercegovačkom duhanu znatno drukčija.

Zaštita izvornosti Hercegovačkog ravnjaka

Dok je danas je duhanska industrija u Hercegovini, a i dobrim dijelom ostatka BiH upropaštena, da paradoks bude veći, posebna sorta duhana 'Hercegovački ravnjak' nedavno je od WIPO-a (World Intellectual property Organization - Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo) u Ženevi dobio zaštitu izvornosti i upis u međunarodni registar porijekla.
Uz podršku lokalne zajednice zaštitili smo ime i podrijetlo i želimo da se pokrene tradicijska proizvodnju 'Hercegovačkog ravnjaka' uz relaksirajuću otkupnu cijenu od 15 KM jer se radi o kvalitetnom i zaštićenom brendu. Tada bi imalo smisla baviti se njegovom proizvodnjom i za proizvođače i za državu, kaže Marko Vukoja, predsjednik Udruge 'Duvan - Hercegovački ravnjak' iz Gruda koja je i inicijator i nositelj prava zaštite imena podrijetla.

Mogućnosti ogromne, ali zakoni se ne donose

Prof.dr.sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog Agromediteranskog zavoda Mostar za DW komentira kako je ova zaštita izvornosti imena dobra podloga za revitalizaciju proizvodnje ove kulture na području Hercegovini i stvaranje proizvoda s visokom dodanom vrijednošću.

Ovo može biti i snažan promotor Hercegovine kao turističke destinacije, brendiranje turističkog proizvoda po kojem ovaj kraj može biti prepoznat. S obzirom na to da je duhan u svakoj državi monopol države, potrebno je donijeti zakonodavno-pravni okvir koji će prepoznati potencijalni investitori i uložiti sredstva u revitalizaciju proizvodnje čime bi se povezala primarna proizvodnja, prerada duhana i tržište na koje moguće plasirati gotove proizvode, zaključuje Ivanković.

Dok se godinama čekaju 'novi zakonski okviri', u Hercegovini se i dalje krišom, na duge igle, konac i vijence (vince) nižu i suše zeleni listovi ovog 'žutog zlata', režući ga u tanke niti najfinije, aromatične 'škije'.

DW

Glas naroda

Mi smo pushiona odavno, tako da duvan uopće netreba.

Furadanska mafija,trovači sve u zatvor.

Sto i na ostali luksuz ne stave porez??? Ta ne bi svaki kr.ka.n uznemirava ljude s vozilima.voze kroz naselja 200 km/h i 200 db buke. Duvan je mila majka za kr.ka.ne sto " voze"

to je izum kolonizatora i zulumćara radi od jutra od sutra a niš koristi nestalo komunista koji su se bogatili na jadu proizvođača pa bi ponovno da obujemo tegavce e neće ići drugovi uzmite i sadite mi se okrećemo drugim poslovima a vi juriš u vaša vremena boljševički mentalitetu

O Tito Šabane, ajmo malo terapijicu promjenit.

Struka ukinula Vrapče i Domanoviće uvela portale

Da je osta Vrane Josip izvozili bi ga u cili svit i duvan i vino.Ovi balkanski [ * neprimjereno * ]i nas upropastiše i unazadiše ,ako ovako nastave završit ćemo negdi oko kamenog doba

Križani duvan je tretiran ko droga tko je za to zaslužan zna se

Umjesto da napravimo Hercegovku kao Kubanku mi pravimo od težaka dilere

Vidiš da se može slobodno trgovat cijena bi mu bila možda 3km a ovako je 18-20 km.Zato ljudi šute i rade a ti vjerovatno samo pušiš.

Duhan je mala maca sto se tice Austro-Ugarskih vremena. Tada je podrucje Balkana bilo najveci izvoznik opijuma na svijetu i bio je svjetski poznat po kvaliteti. Tada je trecina cijelog poreznog dohodka Austro-Ugarske bila od opijuma i bilo gdje na svijetu mogli ste doci u AU konzulat i zatraziti potrebnu kolicinu. Sve na svijetu pokrece droga, vecina ratova je poceta radi droga i puteva droge. Sve su igre lobija i mocnika, I malo tko zna da je malo falilo da bi danas Alkohol i Marihuana imali potpuno obrnute pozicije . Ako gonjaju vise seljaka za duhan nego silne dilere kokaina od ljubuskog do veljaka onda znate da je bitnije da mocni uvoznici cigareta vise vrijede drzavi nego tisuce ovisnika o bijelom prahu

BiH je jedinadržava koja dopušta Stranim monopolističkim tvrtkama da prodaju cigarete bez posebnog poreza i carine. Tu privilegiju imaju British Tobaco industry, dragi Englezi i Amerikanci. BiH jedržava po. Njihovoj mjeri. Sve ovo ostalo štopomalo šverca su kokošari. Kupuju u Poljskoj i u Africi jeftin duvan, pa ga negdje u Bekiji režu i pune cigarete, pa prodaju pod firmom hHercegovački duhan.

17% uhljeba HDZa uništava i rasprodaje Hrvacku to je sada suverena vlada sa Hrvackosrpskom većinom i bez dijaspore i generala i bez naroda koji su je stvarali-isto ko u beogradu

Ma nemoj mi reć, Zar su tebe zaboravili lipi moj HDZkane.

Hercegovački duhan danas ni obris stare slave
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari